Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: ÎPS Irineu a oficiat slujba de hramul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Alba Iulia

Publicat

IPS Irineu hram manastire alba iulia_1 Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, ÎPS Irineu a fost prezent, miercuri, la mănăstirea albaiuliană care şi-a serbat hramul, cu ocazia datei de 24 iunie, la „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Ierarhul, înconjurat de un sobor de 27 de preoţi şi diaconi, a săvârşit liturghia, a hirotonit întru preot pe diaconul Dan Dumbravă, de la Parohia Ponor, Protopopiatul Aiud şi a rostit un cuvânt de învăţătură.

Adresându-se preoţilor, invitaţilor şi credincioşilor prezenţi, ÎPS Irineu a detaliat aspecte din copilăria vitregă, viaţa austeră şi misiunea Sfântului Ioan Botezătorul, sintetizând un buchet de învăţături duhovniceşti.

Cel mai important aspect al vieţii „celui mai mare om născut din femeie” rămâne smerenia, în jurul căreia au înflorit virtuţile lui şi s-a desfăşurat întreaga sa viaţă, cu valoare de exemplu pentru toţi creştinii contemporani.

Vezi și SFÂNTUL IOAN 2018: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

IPS Irineu hram manastire alba iulia_2 În anul 1937, în apropierea oraşului Alba Iulia, Preasfinţitul dr. Ioan Stroia, Episcop general al armatei, a înfiinţat un schit, care îl avea ca ocotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Unsprezece ani mai târziu, în data de 24 iunie 1948, Episcopul Nicolae Colan al Clujului a pus piatra de temelie pentru o biserică, ce urma să fie ridicată pe platoul dintre paraclis şi mormintele episcopilor.

Autorităţile comuniste s-au opus, însă, construirii ei. Din anul 1966, schitul a funcţionat ca metoc şi gospodărie anexă, întâi a Arhiepiscopiei Sibiului, iar apoi, după reactivarea Episcopiei de Alba Iulia, a Centrului Eparhial Bălgrădean.

În anul 1990, viaţa spirituală a acestui aşezământ monahal a fost refăcută prin înfiinţarea mănăstirii cu hramul „Naşterea Sfântul Ioan Botezătorul”.

Din cauza vecinătăţii cu zona de agrement a municipiului Alba Iulia, în primăvara anului 1994 s-a început reconstrucţia mănăstirii pe un nou amplasament, în locul numit „Valea Popii”, la poalele dealului Mamut, proces încheiat în anul 1999, când obştea s-a mutat în noua reşedinţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement