Eveniment
FOTO: O lumânare pentru fiecare suflet pierdut în incendiul de la Colectiv. ”Momente de tăcere pentru o imensă durere.”
O lumânare pentru fiecare suflet pierdut în incendiul de la Colectiv a fost aprinsă miercuri seara, în fața Consiliului Județean Alba. Pe un material alb, scris cu negru, între doi pomi, stă agățat mesajul ”Momente de tăcere pentru o imensă durere.”
Pe asfalt, sub fiecare lumânare, pe o coala A4, este scris numele și vârsta fiecărui tânăr care a pierit în timpul sau după incendiul de la clubul Colectiv.
Joi dimineață, 3 lumânări din cele 64 încă mai ardeau, iar pentru câteva secunde, chiar și în grabă, cei care au trecut prin zonă s-au oprit, au citit mesajul și câteva nume ale celor decedați și au lasat capul în jos.
Acțiunea de comemorare a tinerilor care și-au pierdut viața în incendiu a fost realizată miercuri seara, de câteva persoane care fac parte din grupul ”Rezist Alba”.
Pe 30 octombrie, 2015, în jur de 400 de tineri au intrat în clubul Colectiv din București, pentru a participa la concertul formației de metalcore, Goodbye to Gravitiy, 26 dintre aceștia au murit arși sau intoxicați cu fum în interiorul clubului, unul dintre ei a murit în drum spre spital, iar restul au murit din cauza rănilor și a ”impotenței” sistemului medical din România.
Alexandru Hogea, un student în București, a fost cea mai tânără victimă a incendiului. La doar 19 ani a decedat pe un pat de spital din Austria.
Femeia de serviciu a clubului, în vârstă de 38 de ani a decedat în timpul incendiului și a lasat în urmă 5 copii orfani.
În total, 64 de familii, prieteni și rude, au rămas marcați din cauza pierderii celor dragi în infernul de la Colectiv. Cei care au supraviețuit, au suferit arsuri puternice, care în timp s-au transformat în cicatrici mari, semne pe care le vor purta pe corp pentru tot restul vieții.
În urmă cu o săptămână, jurnaliștii de la Libertatea au făcut public un film de 20 de minute, realizat în noaptea incendiul de la Colectiv chiar de subofiţerul care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul dezastrului, şi ascuns de superiorii lui.
Imaginile nu au fost făcute publice niciodată pentru că surprindeau o altă variantă decât cea comunicată publicului, anume că intervenţia de salvare a vieţilor a fost impecabilă.
Filmul dezastrului surprinde haosul, lipsa de organizare şi de preocupare a salvatorilor pentru viaţa umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU şi DSU pretinseseră oficial, a explicat ofiţerul.
Filmarea care a început în jurul orei 22:43, în momentul în care omul a ajuns acolo cu primul echipaj ISU-SMURD, durează 20 de minute şi este realizată cu o singură cameră. Ea nu se încheie la ora 23:03, ci mai târziu, din cauza pauzelor de filmare.
În majoritatea cazurilor, civilii sunt cei care merg la victime şi încearcă să le ajute. Tot ei sunt cei care le cară, cu mâinile goale, spre ambulanţe
. Nu se vede niciun pompier care să verifice semnele vitale ale trupurilor inerte şi arse, dacă mai respiră sau nu, sau să încerce manevre de resuscitare la faţa locului.
În lipsa unor tărgi, oamenii arşi sunt urcaţi pe paleţi şi duşi până la ambulanţe. Picioarele lor se bălăngăne în gol.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News