Actualitate
FOTO | Proiect de 48.000 euro, finanțat de UE: Educație pentru cetățenie prin media, în context european, lansat la Alba Iulia
Festivaluri de film școlar și workshop-uri, alături de problematica Uniunii Europene și colaborări cu alte școli europene au reprezentat doar câteva dintre subiectele prezentate miercuri, în cadrul lansării proiectului internațional „Citizenship and Didactics with Media in European Context – Educație pentru cetățenie prin media, în context european”, al cărui buget depășește 48.000 de euro. Lansat la Consiliul Județean, în acest proiect s-a implicat Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum”, Casa Corpului Didactic Alba (CCD) și Asociația Alba Manche Împreună (AMI).
În cadrul evenimentului, s-a discutat despre educație, ca abordare inter-instituțională, urmată de prezentarea proiectului “Educație pentru cetățenie, prin media, în context european”. Întâlnirea a continuat cu prima vizită de lucru în cadrul proiectului, în provincia Ancona (Italia) și cu discuții atât despre metodele de lucru utilizate în realizarea de producții audio-video în cadrul Festivalului de Film Școlar, cât și despre așteptările și perspectivele acestui proiect. Au fost invitați reprezentanți ai CCD Alba, ai Colegiului Tehnic Apulum (care a primit titlul de Școala Europeană în 2010 și 2012) și ai Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, atât profesori, cât și elevi, alături de reprezentanți ai CJ Alba și ai Asociației AMI.
Perioada de implementare a proiectului care va implica județul Alba si regiunea Marche din Italia este septembrie 2013 – iulie 2015, iar principalele arii tematice abordate sunt: cetățenie și dimensiune europeană, educație și pedagogie și media și comunicare. Bugetul proiectului are o valoare totală de 48.100 euro, din care finanțarea europeană este de 41.075 euro, iar contribuția solicitantului (CJ Alba, împreună cu cei patru parteneri ai săi, Colegiul Tehnic „Apulum”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, CCD Alba și Asociația AMI) este de 7.025 euro. Importanța acestui proiect se axează pe dezvoltarea parteneriatului dintre instituțiile publice, ONG-uri și școli.
Obiectivele principale ale proiectului se referă la revitalizarea conștiinței și atitudinii europene a tinerilor, implicarea lor în temele de discuție de la nivel european, deschiderea școlilor în relație cu comunitatea și cu „lumea exterioară” prin și cu instrumente media.
Se au în vedere, prin trasarea obiectivelor specifice, următoarele aspecte:
– deschiderea școlilor la noi experiențe
– stimularea dezvoltării abilităților legate de creativitate și comunicare, în special în domeniul audio-vizualului
– consolidarea cunoștințelor și competențelor cadrelor didactice, prin cursuri de formare specifice, în domeniul educației prin mijloace audio-vizuale
– deschiderea de noi canale de promovare a profilului școlii spre exterior, pe web, în festivaluri de film, prin radio și televiziune
– intensificarea cooperării între cele două regiuni partenere, prin schimbulde bune practici și experiențe privind metodele pedagogice de exprimare artistică și utilizarea tehnicilor și instrumentelor audio- video în procesul predare – învățare
– promovarea dezvoltării de competențe transversale, cum ar fi: creativitatea, competențe sociale și de educație civică, tehnologie, cetățenie, inițiativă și antreprenoriat
– diseminarea rezultatelor proiectului, prin oferirea de spații de promovare, celor două regiuni partenere și prin organizarea de Festivaluri de Film ale Scolii Europene.
Printre activitățile desfășurate în cadrul proiectului se numără activitatea de coordonare și marketing, organizarea de emisiuni web și tv, dezbateri, workshop-uri, seminarii și expozitii de fotografii, desene, colaje pe tema Anilor Europeni, precum și organizarea a două Festivaluri de Film Școlar (unul în Italia, în septembrie 2014 și altul la Alba Iulia, în aprilie 2015).
Un astfel de festival este și MEET (Movies for European Education and Training Festival), axat pe tematica anului european al cetățeanului 2013 și 2014, ale cărui secțiuni sunt producțiile video în școli/universități, asociații/companii și în regiunea gazdă. Scopul acestui tip de festival este de a induce o educație, o atitudine și un comportament civic. “E bine să-i conștientizăm pe copii, de la vârste cât mai mici, de valoarea democrației, corectitudinii și de faptul ca nu putem sta pe loc, tehnologia avansând foarte repede” , a declarat Directorul Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, Rodica Marinescu. Prin acest festival în special și prin programul “Educație pentru cetățenie, prin media, în context european”, se urmărește “aducerea conștiintei europene în mijlocul comunității și împreuna lucrare la aceasta”, a mai precizat vice-președintele Asociației AMI, Lenica Bucur.
Proiectul este finanțat de Comisia Europeană în cadrul Lifelong Learning Programme (Programul de Invatare pe tot parcursul vieții), subprogramul Comenius, Parteneriate Comenius Regio si este singurul proiect din regiunea Centru aprobat, din cele 16 aprobate si 40 depuse la nivel de țară. Beneficiile proiectului sunt înregistrate atât la nivel instituțional, școlile și partenerii fiind responsabili direcți pentru buna desfășurare, cât și la nivel relațional, profesorul fiind primul care trebuie să manifeste deschidere față de programele europene de Învațare pe Parcursul Vieții.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News