Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO REPORTAJ 1 Decembrie 2019: ”Primul an din noul secol”. Români din toate colțurile țării, la Alba Iulia de Ziua Națională


Publicat

Pe o vreme frumoasă, cu un soare blând care a încălzit miile de români veniţi să sărbătorească Ziua Naţională, Alba Iulia nu a fost, parcă, niciodată mai primitoare ca în această duminică de decembrie, iar motto-ul ales de organizatori pentru ceremoniile Marii Unirii – „Primul an din noul secol” – a fost mai inspirat ca oricând.

1 dec
Culorile naţionale au invadat străzile, de la drapelele fluturate de grupurile venite în vizită, până la fulare sau căciuli purtate, cu bucurie, de copii şi părinţii acestora. Voluntari, îmbrăcaţi în straie populare, au împărţit steaguri celor care se îndreptau spre Monumentul Marii Uniri sau spre zona în care urma să aibă loc parada populară.

„Cred că această sărbătoare înseamnă ceea ce românii îşi doresc cel mai mult: o unire. Adică, să fim uniţi întru totul. Este o sărbătoare sfântă”, spune o femeie care poartă cu ea un steag tricolor.

3 

Puţin mai încolo, un tânăr face fotografii cu telefonul mobil. Imortalizează clădiri-simbol din centrul istoric al municipiului Alba Iulia, dar şi oamenii de pe stradă, pe care-i urmăreşte cu drag. Andrei are 28 de ani, este din Timişoara, şi a studiat, în ultimii ani, la Londra.

„Mă simt legat de 1 Decembrie, pentru că este Ziua Naţională, dar şi ziua mea de naştere. După câţiva ani în care am studiat la Londra şi tot timpul aveam examene şi nu puteam să vin aici, acesta este primul an în care am reuşit să ajung la Alba Iulia. Am venit mai devreme, dimineaţa, pentru ca străzile să nu fie aglomerate şi mi-am propus să rămân până târziu, la slujbă şi la celelalte festivităţi”, spune Andrei.

L-am întrebat ce l-a determinat să revină în ţară după anii petrecuţi în străinătate. „Pentru că România ne acceptă pe noi, tinerii, comparativ cu Vestul, unde nu există atâta încredere în populaţia tânără. Asta este marea speranţă pentru care m-am întors acasă”, a răspuns tânărul, care şi-a propus să reuşească în afaceri în domeniul turismului, îndemnându-i pe străini să viziteze România.

Nu este an în care, de 1 Decembrie, pe străzile din Alba Iulia să nu întâlneşti grupuri venite din Basarabia. Îi recunoşti de la distanţă pentru că flutură tricolorul în permanenţă şi nu se sfiesc să interpreteze cântecele patriotice dragi românilor.

Sandu Ceban este student la Iaşi şi a venit la Alba Iulia alături de un grup foarte numeros de tineri din cadrul Asociaţiei tinerilor români din afara graniţelor.

„Am venit aici pentru a sărbători împreună cu românii, deoarece noi suntem pentru Marea Unire. E prima dată când vin la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Este o zi cu valenţe spirituale şi cu foarte mulţi oameni frumoşi”, spune Sandu, în timp ce colegul său, Octavian Stegărescu, este de părere că 1 Decembrie este „ziua semnificativă” pentru istoria României.

„E nevoie ca fiecare dintre noi să conştientizeze ce înseamnă, de fapt, această sărbătoare. Suntem studenţi şi elevi din Basarabia şi, venind în România, am conştientizat, imediat, ce înseamnă această sărbătoare. În fiecare an încercăm să ne adunăm la Alba Iulia, aici şi nu în alt loc, pentru a trăi din plin acest moment unic”, a punctat tânărul basarabean.

La Alba Iulia vin români din toate colţurile ţării şi pentru care sărbătoarea naţională este obligatoriu să fie marcată aici, în apropierea simbolurilor Marii Uniri.

2
  

Un bărbat, care lucrează şofer pe TIR şi străbate întreaga Europă, ne spune că de 1 Decembrie îşi doreşte să vină acasă, mai mult ca în alte zile din an. Aşa s-a întâmplat şi acum, când, chiar dacă a ajuns în ţară pe la 3 dimineaţa, s-a urcat în maşină alături de soţie şi au pornit spre Alba Iulia.

„Eu aş vrea să le spun românilor să nu uite că aici, în România, este casa noastră. Sunt şofer de TIR şi merg prin toată Europa. Cea mai frumoasă ţară este România”, spune bărbatul.

Cu o amintire despre Alba Iulia şi 1 Decembrie îşi doresc să se întoarcă acasă şi doi bărbaţi care caută căciuli şi fulare la una dintre tonetele inspirat construite sub forma unor trăsuri, în spaţiul Cetăţii Alba Carolina, în apropierea Muzeului Unirii. Vin tocmai de la Târgu Jiu şi „trebuie” să le ducă ceva frumos nepoţilor. S-au hotărât pentru căciuli tricotate în culorile naţionale.

„Anul trecut le-am luat fulare. Acum le cumpăr căciuli pentru că nu pot să plec cu mâna goală de la Alba Iulia. E fain. Am fost şi anul trecut, de Centenar. Acum parcă e mai lejer, nu e atâta lume”, remarcă unul dintre ei.

Alba Iulia este şi locul în care oamenii îmbrăcaţi în costume populare se simt în largul lor. Gheorghe Lica, de loc dintr-un sat de lângă Reghin, este unul dintre românii care poartă, cu mândrie, straiele populare. „Ţin foarte bine de cald”, ne spune, simplu, după care adaugă că de 15 ani nu a mai fost la Alba Iulia. Acum a venit împreună cu un consătean pentru ca acesta „să nu regrete mai târziu că nu a fost niciodată aici”.

1 

„E un oraş frumos, cu oameni primitori. Ce îmi doresc de 1 Decembrie? Îmi doresc un trai mai bun în România. Altceva, nimic”, spune el.

În fiecare an, Alba Iulia se transformă în oraşul-capitală, „a doua capitală a României” – cum le place localnicilor să-i mai spună, şi-i primeşte pe toţi cu bucurie. Poate tocmai de aceea, românii simt nevoia să revină aici, pentru a se reîntâlni cu bunul simţ şi simplitatea.

AGERPRES/ Foto: Sorin BladaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU la blocurile „M” din Alba Iulia. Pompierii intervin cu două autospeciale și o autoscară

Publicat

Un incendiu a izbucnit marți dimineața la blocul M10 din Alba Iulia. 

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine la un posibil incendiu de apartament în municipiul Alba Iulia, bloc M10, etaj 4.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară și o ambulanță SMURD B2.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Administratorii speciali ai Uzinei Mecanice și Fabricii de Arme Cugir, dați afară de ministrul Năsui. Ce salarii aveau

Publicat

Ministrul Economiei, Cludiu Năsui a anunțat marți că îi eliberează din funcție pe administratorii speciali ai UM Cugir, ai Fabricii de Arme Cugir și ai UA Moreni. 

Potrivit ministrului, aceștia câștigau până la 16.000 de lei lunar, iar fabricile erau pe pierderi.

Potrivit siteului, administratorul special al Fabricii de Arme Cugir este Mihai Apolzan.

La Uzina Mecanică Cugir, administrator special apare Emil Nicolae Muntean.

Postarea ministrului:

”Eliberăm din funcție alți administratori „speciali”.

De data aceasta este vorba de administratorii „speciali” a 3 companii de stat: Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir și Uzina Automecanica Moreni.

Salariile lor erau de 10.874 lei, 14.630 lei și 16.142 lei pe lună.

Cât de bine au fost administrate aceste companii? Automecanica Moreni face pierderi an de an (între 8 și 7 milioane de lei) și are capitaluri proprii negative, adică mai multe datorii decât active.

Celelalte două sunt, de asemenea, pe pierderi. Cu rezultate operaționale care s-au înrăutățit anul trecut față de 2019.

Pe scurt, tipic companii de stat, care trăiesc din banii contribuabililor.

Acești administratori speciali nu făceau absolut nimic. Conform legii, ei ar fi trebuit să pregătească aceste companii pentru privatizare.

În realitate, statul român nu a mai privatizat nimic de peste un deceniu. Toate sunt „ale noastre”, adică căpușate în continuu de mafii de partid.

Fac pierderi. Acumulează datorii.

După care șterg datoriile și o iau de la capăt.

Acum este momentul să oprim jaful din banii contribuabilului”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de vreme rea în județul Alba și alte localități din țară: Ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare de vreme rea, de tip ”Cod Galben”, pentru o parte a județului Alba, dar și alte județe din țară. În perioada, 3 august ora 10.00 și 4 august ora 10.00, în localitățile vizate de fenomenele meteo se vor semnala ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. 

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, local la munte, în Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

REZULTATE finale TITULARIZARE 2021: Au fost publicate notele și mediile după contestații. Calendar repartizare pe posturi

Publicat

examen

Ministerul Educației a publicat rezultatele finale la Titularizare 2021.

Candidații află notele și mediile după contestații

Rezultate finale TITULARIZARE 2021, disponibile AICI.

AICI, situația după contestații pe țară (harta județe).

Județul Alba – rezultate mai slabe ca anul trecut, număr record de contestații

Anul acesta, 131 de candidați din Alba, dintre cei 426 care au susținut proba scrisă la Titularizare 2021 au depus contestații după publicarea notelor inițiale. Este vorba despre un număr record de contestații din ultimii cinci ani. În 2021, și rezultatele au fost mai slabe. Majoritatea contestațiilor au fost depuse de candidați educatori, învățători și profesori de Educație Fizică.

Cea mai mare notă contestată este 8,35, iar cea mai mică 1,8.

Vezi și TITULARIZARE 2021: ALBA, pe locul 19 după rata de promovare a examenului. Rezultate mai slabe în țară față de anii precedenți

Înainte de contestații, în județul Alba, 42,7% dintre candidați au luat note între 7 și 9,99. Anul acesta, a fost o singură notă de 10 la proba scrisă. Comparativ, anul trecut, procentul era de 54,23% și erau două note maxime.

Vezi și TOP REZULTATE la Titularizare 2021 în ALBA: Profesorii cu cele mai bune note la examen. Un candidat a luat 10 la proba scrisă

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în județul Alba au fost 426 de candidați cu note la proba scrisă, dintre care:

–  1 candidat cu nota 10

–  182 candidați cu note între 7 și 9,99 –  42,7%

–  151 candidați cu note între 5 și 6,99 – 35,4%

–  92 candidați cu note între 1,01 și 4,98 – 21,5%.

Vezi și Rezultate TITULARIZARE 2021 în ALBA: 92 de profesori cu note sub 5. Rată de promovare de 42,7%, mai mică față de anul trecut

Cele mai mici note, sub 2, au fost la următoarele discipline: Educație Fizică, Economie, Psihopedagogie. Alte note mici, între 2 și 3 au fost la Geografie, Educație FIzică, Comerț, Chimie, Istorie sau învățători.

Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Vezi și TITULARIZARE 2021: SUBIECTELE și baremele de corectare, pe discipline, la proba scrisă

Inițial, în Alba au fost 570 candidați înscriși, dintre care 109 din promoția curentă. Au absentat 110 și s-au retras din examen alți 34 de profesori (426 prezenți).

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către inspectoratele școlare în intervalul 4 – 5 august.

CALENDAR TITULARIZARE 2021:

21 iulie 2021desfășurarea probei scrise

27 iulie 2021 – comunicarea rezultatelor iniţiale

27-28 iulie 2021 – înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare

29 iulie-2 august 2021 – soluţionarea contestațiilor

3 august 2021 –  comunicarea rezultatelor finale

4 august 2021 – repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2021, conform prevederilor art. 74alin. (3), lit. a) sau 80 alin. (9), după caz; repartizarea candidaţilor conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. b) sau 80 alin. (9), după caz;

5 august 2021 – ședință de repartizare, în ordine, a: (i) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor 74 alin. (3), lit. c); (ii) cadrelor didactice titulare, conform prevederilor 74 alin. (3), lit. d); (iii)cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor 74 alin. (3), lit. e); (iv)cadrelor didactice titulare, conform prevederilor 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9), după caz

6 august 2021 – reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate

9-23 august 2021 – emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră

Procedura contestații – Titularizare 2021

În cazul în care diferența – în plus sau în minus – dintre nota acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota acordată de comisia de evaluare este mai mică de 1,5 puncte sau egală cu 1,5 puncte, rămâne definitivă nota acordată de comisia de contestaţii. (6) Dacă diferența între nota finală stabilită de comisia de evaluare a lucrărilor scrise şi nota finală stabilită de comisiade soluţionare a contestaţiilor este mai mare de 1,5 puncte, diferenţă care poate fi în plus sau în minus, lucrarea scrisă este recorectată de o comisie de recorectare numită prin decizie de inspectorul şcolar general, formată din alte persoane decât cele care au evaluat iniţial/reevaluat lucrarea scrisă. Rezultatul stabilit de comisia de recorectare, conform prevederilor art. 70 şi Procedurii specifice privind desfăşurarea activităţilor din centrele de evaluare/contestaţii, este definitiv. Inspectorul şcolar general dispune aplicarea măsurilor legale asupra persoanelor care nu şi-auîndeplinit atribuţiile în cadrul concursului.

După afişarea rezultatelor finale, candidaţii pot solicita comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de organizare şi desfăşurare a concursului să îşi vadă lucrarea, fără ca, în urma vizualizării, să obţină reevaluarea lucrării şi/sau modificarea notelor acordate.

Condiții pentru Titularizare 2021 – repartizări pe posturi

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/ inspecția specială la clasă în profilul postului sau cel puțin media 8 (opt) la inspecțiile la clasă în profilul postului, în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2021, pe parcursul anului şcolar 2020-2021.

Media de repartizare se calculează astfel: [(nota obținută la proba scrisa)*3+(nota obținută la proba practică/inspecția specială la clasă)]/4.

Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie săobțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială în profilul postului sau cel puțin media 5 (cinci) la inspecțiile la clasă în profilul postului sau în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2020, pe parcursul anului şcolar 2020-2021.

Media de repartizare se calculează astfel: [(nota obținută la proba scrisă)*3+(nota obținută la proba practică/inspecția specială la clasă)]/4.

Pentru proba scrisă, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie stabileşte 3 (trei) variante de subiecte şi baremele de evaluare aferente.

Cadrul didactic titular în învăţământul preuniversitar anterior înscrierii la concurs, care se prezintă la concursul naţional pentru ocuparea unui alt post didactic/unei alte catedre declarat(e) vacant(e)/rezervat(e) în învăţământ preuniversitar şi nu ocupă post/catedră sau obţine o notă mai mică de 5 (cinci), îşi păstrează calitatea de titular în unitatea/unităţile de învăţământ din care provine.

Cadrul didactic angajat cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei care participă la concursul naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2021 şi obţine media de repartizare minimum 7 (şapte) poate solicita repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care este angajat, în condiţiile în care consiliul de administraţie/consiliile de administraţie al/ale unităţilor de învăţământ confirmă, prin adresă scrisă, că postul didactic/catedra respectiv(ă) are o viabilitate estimată de cel puţin 4 (patru) ani şcolari şi poate fi ocupat(ă) pe perioadă nedeterminată. Adresa se depune la dosarul de înscriere la concursul naţional de către candidat.

În situaţia în care cadrul didactic angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei nu obţine media de repartizare minimum 7 (şapte), dar obţine cel puţin media de repartizare minimum 5 (cinci), rămâne angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform deciziei de repartizare pe post/catedră.

Cadrul didactic angajat cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei care participă la concursul naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar pierde această calitate în situaţia în care obţine o notă mai mică de 5 (cinci) la proba scrisă din cadrul concursului naţional, sesiunea 2021, la disciplina/una dintre disciplinele corespunzătoare postului didactic/catedrei pe care este angajat, conform deciziei de repartizare.

Posturile didactice/catedrele eliberate, inclusiv posturile didactice/catedrele vacante propuse pentru a fi ocupate pe perioadă nedeterminată, care se includ în listă sub un singur cod, se ocupă în şedinţele de repartizare ulterioare.

În cazul mediilor de repartizare egale obţinute la concurs, prioritate la ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate au, în ordine:

a) candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării, prin care se recrutează, se selectează, se pregătește și se sprijină personalul didactic de predare pentru a desfăşura activităţi didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate;

b) candidaţii cu domiciliul în localitatea în care se află postul didactic/catedra solicitat(ă);

c) candidaţii care au dobândit gradul didactic I;

d) candidaţii care au dobândit gradul didactic II;

e) candidaţii care au dobândit definitivarea în învăţământ;

f) candidaţii cu media de departajare cea mai mare

g) candidaţii cu media cea mai mare obţinută la examenul de licenţă/absolvire a studiilor, respectiv media cea mai mare obţinută la examenul de bacalaureat pentru absolvenţii liceelor pedagogice.

Vezi integral Extras Metodologie Titularizare 2021

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate