Connect with us
Advertisement

Educație

FOTO: Școala Gimnazială Cunța din comuna Șpring va fi reabilitată și modernizată. Cum va arăta clădirea, după o investiție a CNI

Publicat

Școala Gimnazială din satul Cunța, comuna Șpring urmează să fie reabilitată, modernizată și dotată printr-o investiție de peste 3,6 milioane de lei a CNI. Clădirea va beneficia de un sistem fotovoltaic care va asigura 100% din consumul total pentru iluminatul clădirii și de panouri solare pentru apă caldă menajeră. 

Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat joi, 18 mai, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul „Reabilitare, modernizare și dotare Școala Gimnazială Cunța, sat Cunța, nr. 32, comuna Șpring”.

Valoarea totală este estimată la 3.639.553,61 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, clădirea este amplasată pe un teren cu o suprafață de 2.213 mp, având două fronturi stradale (DJ 106 I spre Vest și strada Școlii spre Sud).

Proiectul urmărește termoizolarea clădirii, atât fațadele cât și podul, și înlocuirea tâmplăriilor cu unele mai performante pentru reducerea pierderilor de energie.

Reabilitarea termică are ca scop reducerea consumului de energie termică pentru încălzirea imobilului, concomitent cu menținerea condițiilor igienico-sanitare și de confort, în conformitate cu legislația în vigoare. Reducerea consumului de energie implică reducerea consumului de materie primă, precum și scăderea gradului de poluare.

Lucrări prevăzute

Lucrări de demolare și desfaceri:

  • desfacerea tencuielilor degradate;
  • desfacerea confecțiilor metalice și a altor elemente ce interferează cu suprafețele ce urmează a fi termoizolate;
  • desfacerea glafurilor interioare și exterioare;
  • demontarea tâmplăriilor propuse spre înlocuire;
  • desfacerea burlanelor și a jgheaburilor;
  • demontarea corpurilor de iluminat propuse spre înlocuire;
  • desfacerea trotuarului perimetral;
  • demolare betoane;
  • desfacerea elementelor deteriorate ale planșeului și ale șarpantei;

Tâmplăria

Deși tâmplăria a fost înlocuită într-o etapă anterioară și este din PVC cu geam termoizolant, aceasta nu are caracteristici de performanță energetică bune. Ferestrele propuse vor din profile de PVC produse de o firmă agrementată, echipate cu geam termoizolant cu următoarele caracteristici: profil PVC grosime 92 mm, Uf=0,86 W/(m2K), Ug=0,50 W/(m2K), g%=50%, Uw=0,83 W/(m2K), vitraj 441 LOWE+17,56ARG+FL4+17,56ARG+441 LOWE.

Ușile se vor realiza din tâmplărie din PVC și se vor prevedea cu garnituri de etanșeizare. Se vor stabili, în funcție de panoul de tâmplărie propus, împreună cu beneficiarul zonele “supralumină“, care se vor dimensiona în funcție de golul existent. Caracteristici propuse: profil aluminiu grosime 92 mm, Uf=0,86 W/(m2K), Ug=0,50 W/(m2K), g%=50%, Uw=0,83 W/(m2K), vitraj 441 LOWE+17,56 ARG+FL4+17,56 ARG+441 LOWE.

Tâmplăria se va monta la nivelul termosistemului exterior pe un precadru, și se va etanșa, atât la interior cât și la exterior cu bandă de etanșare. Tâmplăria trebuie să aibă posibilităţi multiple de deschidere pe orizontală şi/sau verticală, sistem propriu de drenare, prin dirijarea controlată a condensului şi a apei către exteriorul construcţiei.

Finisaje interioare

După recompartimentarea interioară, înlocuirea tâmplăriei, instalațiilor, corpurilor de iluminat se vor realiza lucrări de reparații și finisaje.

  • Realizarea pardoselilor din gresie ceramică: Pardoselile din gresie ceramică vor fi plane şi fără denivelări, acceptându-se diferenţe de nivel la racorduri între pardoseli de max. 2 mm. Se vor folosi plăci de gresie de culoare aleasă de beneficiar. După placarea pardoselilor, în zonele în care pereții nu sunt placați cu plăci ceramice, se vor realiza plinte din gresie ceramică. Gresia trebuie să fie de calitatea I.
  • Realizarea placajelor din faianță: Placarea pereților cu faianță se va face în grupul sanitar. Se vor folosi plăci de faianță de culoare aleasă de beneficiar și se vor aplica pe toată înălțimea pereților. Faianța trebuie să fie de calitatea I. Placarea se va realiza numai după tencuirea pereților.
  • Realizarea pardoselilor din parchet laminat: Pardoselile vor fi plane şi fără denivelări, acceptându-se diferenţe de nivel la racorduri între pardoseli de max. 2 mm. La întâlnirea pardoselii cu peretele se vor monta plinte de aceeași culoare cu a parchetului.
  • Tavanele vor fi din gips carton, pe structură metalică ușoară.
  • Finisajul pereților va fi din tencuială (grund, tinci), glet și vopsea de interior. Vopsitoriile de interior se vor executa cu vopsele lavabile. Se va folosi vopsea lavabilă de culoare aleasă de beneficiar.

Reabilitarea termică a pereților exteriori

Se propune izolarea termică a pereților exteriori cu termosistem cu vată minerală bazaltică de fațadă cu grosimea de 10 cm. Pentru șpaleți se va folosi vată cu grosimea de 2 cm.

Instalații sanitare

Pentru prepararea apei calde menajere, se propune montarea unui sistem de panouri solare, format din 60 tuburi vidate.

Instalații electrice

Se va monta un sistem de panouri fotovoltaice care vor asigura 100% din consumul total pentru iluminatul clădirii.

Se vor monta becuri economice în locul celor incandescente.

Asigurarea calității aerului interior se va face prin ventilare naturală sau ventilare hibridă (introducere permanentă aer exterior prin orificii pe fațade și evacuare aer interior prin băi și grupuri sanitare). Se vor monta recuperatoare de căldură pentru a ridica cât mai mult randamentul instalației de încălzire a clădirii.

Instalații termice

La nivelul instalațiilor clădirii, principalele soluții tehnice de creștere a eficienței energetice în clădiri sunt:

  • Prevederea unor echipamente de automatizare a instalației de încălzire și de preparare a apei calde de consum în scopul asigurării reglajului sarcinii termice de încălzire/ventilare funcție de variația necesarului real;
  • Pentru încălzirea clădirii se va monta o centrală termică pe combustibil tip biomasă – peleți; cu o putere de 40 kW, cu vas de expansiune, buncar si boiler bivalent;
  • Asigurarea unei incalziri eficiente a spatiilor se va realiza, prin intermediul unui sistem de ventilare cu recuperare de caldura descentralizat. Acesta va avea o eficienta energetica de 93%, un debit maxim aer admis 185 mc/h si un debit de aer evacuat de 177 mc/h.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement