Actualitate
FOTO: „Ziua Uşilor Deschise” la instanţele judecătoreşti din Alba Iulia. Informaţii utile despre avantajele carierei în justiţie, legislaţie şi funcţionarea sistemului
Instanţele judecătoreşti din Alba Iulia au organizat, vineri, „Ziua Uşilor Deschise”. La evenimentele de la Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia şi Curtea de Apel Alba Iulia au participat studenţi şi profesori ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, dar şi cetăţeni interesaţi să afle cât mai multe despre funcţionarea sistemului judiciar. De asemenea, pe agenda manifestării s-a numărat şi vizitarea compartimentelor din cadrul instanţelor, în special cele destinate relaţiei cu publicul, vizualizarea modului în care funcţionează programul informatizat ECRIS, prezentarea modalităţilor în care se pot obţine informaţii de pe Portalul instanţelor şi Info-chioşc, precum şi distribuirea de broşuri informative.
La această acţiune, organizată cu ocazia „Zilei Europene a Justiţiei”, sărbătorită anual în data de 25 octombrie, au fost prezenţi şi doi judecători de la Tribunalul Alba Iulia, Diana Sima şi Hadrian Lupean. Sima le-a vorbit studenţilor prezenţi în sala de judecată despre creşterea îngrijorătoare a numărului cazurilor de trafic de droguri din ultima decadă, în timp ce Lupean a prezentat principalele modificări ale Codului Civil.
Totodată, prof. Decebal Manole Bogdan de la Universitatea din Alba Iulia, prezent la eveniment, a ţinut să le dea studenţilor săi câteva sfaturi: „Cel mai important lucru pentru un individ este libertatea de a se mişca”, iar dacă aceştia se hotărăsc să urmeze o carieră în drept ar avea, pe lângă avantajul „demnităţii în societate”, avantajul unei vacanţe judecătoreşti de 2 luni pe an. De asemenea, Bogdan a precizat că stabilitatea pe care o are în societate o persoană care lucrează în justiţie este „relativă, comparativ cu restricţiile şi cu riscurile pe care şi le asumă” şi că „în orice meserie, e uşor să ajungi undeva sus, dar e foarte greu să te menţii acolo, pentru că vin alţii după tine”. Totodată, este important de reţinut şi faptul că „în orice funcţie ai ajunge, trebuie să te pregăteşti, încă de a doua zi, să fii schimbat, pentru că eşecul căderii este dramatic pentru toată lumea”, a adăugat Bogdan.
Acelaşi eveniment s-a desfăşurat şi la Curtea de Apel Alba Iulia. Toţi cei interesaţi au putut vizita birourile judecătorilor şi gefierilor, registratura, sălile de judecată şi celelalte compartimente ale instanţei. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, judecătorul Adriana Petraşcu şi purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean au prezentat situaţia instituţiei în primele şase luni ale anului.
Potrivit datelor statistice, Curtea de Apel Alba Iulia se află printre primele instanţe din ţară, respectiv pe locul III ca volum de dosare aflate pe rol, 19.042 de cauze. Până în acest an, au fost ocupate 43 de funcţii de judecători, iar, la solicitarea Curţii de Apel Alba Iulia, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat suplimentarea cu două posturi de judecător, patru posturi de grefieri de şedinţă debutant şi un post de grefier arhivar debutant, care au fost ocupate în această vară. Motivul suplimentării a fost evitarea acordării unor termene de judecată foarte lungi.
În primele şase luni ale anului, din numărul de posturi de judecători efectiv ocupate, respectiv 43, au revenit unui singur judecător 1.352 de cauze. Dacă ar fi fost ocupate toate posturile de judecător din organigrama Curţii de Apel, numărul dosarelor care ar fi trebuit soluţionate ar fi fost mai mic, respectiv 1.262 de dosare/judecător.
O altă informaţie transmisă către cetăţenii din Alba din partea purtătorului de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean este legată de timbrele judiciare. Potrivit legii publicate în Monitorul Oficial din 29 iunie, timbrele judiciare nu se mai aplică pe hotărârile judecătoreşti.
Roxana CAZACU, Camelia TOMA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News