Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Ziua Uşilor Deschise” la instanţele judecătoreşti din Alba Iulia. Informaţii utile despre avantajele carierei în justiţie, legislaţie şi funcţionarea sistemului


Publicat

porti

Instanţele judecătoreşti din Alba Iulia au organizat, vineri, „Ziua Uşilor Deschise”. La evenimentele de la Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia şi Curtea de Apel Alba Iulia au participat studenţi şi profesori ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, dar şi cetăţeni interesaţi să afle cât mai multe despre funcţionarea sistemului judiciar. De asemenea, pe agenda manifestării s-a numărat şi vizitarea compartimentelor din cadrul instanţelor, în special cele destinate relaţiei cu publicul, vizualizarea modului în care funcţionează programul informatizat ECRIS, prezentarea modalităţilor în care se pot obţine informaţii de pe Portalul instanţelor şi Info-chioşc, precum şi distribuirea de broşuri informative.

La această acţiune, organizată cu ocazia „Zilei Europene a Justiţiei”, sărbătorită anual în data de 25 octombrie, au fost prezenţi şi doi judecători de la Tribunalul Alba Iulia, Diana Sima şi Hadrian Lupean. Sima le-a vorbit studenţilor prezenţi în sala de judecată despre creşterea îngrijorătoare a numărului cazurilor de trafic de droguri din ultima decadă, în timp ce Lupean a prezentat principalele modificări ale Codului Civil.

Totodată, prof. Decebal Manole Bogdan de la Universitatea din Alba Iulia, prezent la eveniment, a ţinut să le dea studenţilor săi câteva sfaturi: „Cel mai important lucru pentru un individ este libertatea de a se mişca”, iar dacă aceştia se hotărăsc să urmeze o carieră în drept ar avea, pe lângă avantajul „demnităţii în societate”, avantajul unei vacanţe judecătoreşti de 2 luni pe an. De asemenea, Bogdan a precizat că stabilitatea pe care o are în societate o persoană care lucrează în justiţie este „relativă, comparativ cu restricţiile şi cu riscurile pe care şi le asumă” şi că „în orice meserie, e uşor să ajungi undeva sus, dar e foarte greu să te menţii acolo, pentru că vin alţii după tine”. Totodată, este important de reţinut şi faptul că „în orice funcţie ai ajunge, trebuie să te pregăteşti, încă de a doua zi, să fii schimbat, pentru că eşecul căderii este dramatic pentru toată lumea”, a adăugat Bogdan.

Acelaşi eveniment s-a desfăşurat şi la Curtea de Apel Alba Iulia. Toţi cei interesaţi au putut vizita birourile judecătorilor şi gefierilor, registratura, sălile de judecată şi celelalte compartimente ale instanţei. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, judecătorul Adriana Petraşcu şi purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean au prezentat situaţia instituţiei în primele şase luni ale anului.

Potrivit datelor statistice, Curtea de Apel Alba Iulia se află printre primele instanţe din ţară, respectiv pe locul III ca volum de dosare aflate pe rol, 19.042 de cauze. Până în acest an, au fost ocupate 43 de funcţii de judecători, iar, la solicitarea Curţii de Apel Alba Iulia, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat suplimentarea cu două posturi de judecător, patru posturi de grefieri de şedinţă debutant şi un post de grefier arhivar debutant, care au fost ocupate în această vară. Motivul suplimentării a fost evitarea acordării unor termene de judecată foarte lungi.

În primele şase luni ale anului, din numărul de posturi de judecători efectiv ocupate, respectiv 43, au revenit unui singur judecător 1.352 de cauze. Dacă ar fi fost ocupate toate posturile de judecător din organigrama Curţii de Apel, numărul dosarelor care ar fi trebuit soluţionate ar fi fost mai mic, respectiv 1.262 de dosare/judecător.

O altă informaţie transmisă către cetăţenii din Alba din partea purtătorului de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean este legată de timbrele judiciare. Potrivit legii publicate în Monitorul Oficial din 29 iunie, timbrele judiciare nu se mai aplică pe hotărârile judecătoreşti.

Roxana CAZACU, Camelia TOMA

 

 

 
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Aproape 3000 de persoane s-au vaccinat, luni. Număr record al imunizărilor într-o singură zi, în județ

Publicat

Aproape 3000 de persoane din județ s-au vaccinat, luni.

Potrivit DSP Alba, este număr zilnic record de imunizări în județ.

În total, luni s-au vaccinat 2.850 de persoane, dintre care 1.558 cu doza 1 (+598 Johns0n & Johnson), 195 cu doza 2 și 499 cu doza 3.

Comparativ, în weekend, numărul de vaccinări a fost:

  • duminică: 1.604 persoane, din care 1160 cu doza 1 (+398 Johnson& Johnson /doză unică), 87 cu doza 2, 357 cu doza 3
  • sâmbătă: 2.379 de persoane, din care 1.376 cu doza 1 (+524 Johnson& Johnson /doză unică), 117 cu doza 2 și 362 cu doza 3
  • vineri: 2.392 de persoane, din care 1.039 cu doza 1 (+612 Johnson& Johnson /doză unică), 172 cu doza 2 și 569 cu doza 3.

Și în Alba, la fel ca în țară, a crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare.

Centre de vaccinare în Alba:

Alba Iulia

Centrul de vaccinare de la Sala de Sport a Universității ”1 Decembrie 1918” (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0769769790

Centrul de vaccinare de la Liceul ”Alexandru Domșa” (Pfizer, Astra Zeneca și Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0768572925

Sebeș – Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010360

Blaj – Centrul Cultural ”Iacob Mureșianu” (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010365

Aiud – Sala de sport (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0777910194

Câmpeni – Sala de sport a Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010371

Cugir – Centrul Cultural Cugir (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0777910195

Teiuș – Sala de sport (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0761112349

Ocna Mureș – Sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” (Pfizer) – program 8.00 – 15.00; telefon programări: 0790238425

Zlatna – Cantina Liceului ”Corneliu Medrea” (Pfizer) – program 14.00 – 20.00, telefon programări: 0786809506

Ighiu – Centrul de zi pentru persoane vârstnice Ighiu (Moderna) – telefon programări: 0712010205

La toate centrele din județ vaccinarea se poate face fie pe bază de programare prin platforma națională vaccinare-covid.gov.ro, fie prin prezentare directă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Amenzi pentru angajații din școli care pretind bani elevilor. Proiect adoptat la Senat

Publicat

Personalul din unităţile de învăţământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, dacă pretinde elevilor, în mod direct sau indirect, sume sau alte foloase patrimoniale, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Potrivit iniţiatorului, „în unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ.

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE FOTO-VIDEO: Incendiu la Ohaba. O casă a fost distrusă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Publicat

Pompierii din Blaj au fost chemați să intervină, luni seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Ohaba.

Din primele date, a fost cuprinsă de flăcări o casă de locuit.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperișul casei.

Intervin pompierii cu două autospeciale de stingere și un echipjaj SMURD B2.

UPDATE, ora 22.37: Incendiul a fost stins. Potrivit ISU Alba, cauza probabilă a fost stabilită ca fiind un coș de fum neizolat corespunzător față de materiale combustibile, de la o sobă fără acumulare de căldură.

sursa imagini: ISU Alba și cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Avertizare: Escrocherie online cu imaginea Băncii Transilvania. Infractorii cer prin email actualizarea datelor personale

Publicat

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Banca Transilvania atrag atenția utilizatorilor cu privire la existența unei campanii de propagare a atacurilor de tip phishing, care se folosește de identitatea vizuală a băncii pentru a convinge utilizatorii să-ți ofere datele.

Inițiatorii campaniei frauduloase copiază elemente de brand corespondente Băncii Transilvania, pentru a crea site-uri-capcană, care vor arăta similar cu cele oficiale.

Persoanele vizate de aceste mesaje sunt convinse să-și introducă date sensibile pe aceste site-uri, prin folosirea unor tactici de inginerie socială, inclusiv mesaje alarmiste prin care cer potențialelor victime actualizarea datelor sau validarea acestora, sub presiunea aplicării unor potențiale sancțiuni.

Atacatorii trimit astfel de mesaje aleatoriu, fără o țintă specifică și fără să aibă acces la o bază de date cu clienți Banca Transilvania.

Pur și simplu, tentativele de phishing sunt transmise către email-uri din România, în speranța că, printre ele, sunt și adrese ale unor clienți Banca Transilvania.

Recomandări din partea bîncii

Banca nu va face astfel de solicitări pe mail și recomandăm să contactați telefonic serviciul clienți (0264 594 337) atunci când aveți suspiciuni.

Alternativ, poți apela numărul de urgență al callcentre-ului DNSC (1911), dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică, sau ne poți scrie la alerts@dnsc.ro

Verificați mereu adresa reală a expeditorului – chiar dacă aparent este un mail trimis de banca, când dați click pe detalii va afișa o adresă diferită decât cea aparentă, sau cea folosită în mod uzual de banca dumneavoastră

Asigurați-vă că sunteți pe site-ul oficial al băncii căreia urmează să îi transmiteți datele personale și că cererea este una legitimă

Cu alte cuvinte, trebuie să fii cât se poate de precaut în a deschide emailurile ce pare să vină de la bănci, iar dacă ai vreun dubiu, ar fi bine să suni la bancă pentru a te asigura dacă ai sau nu vreo problemă în relația cu instituția bancară.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate