Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Fumatul şi neatenţia oamenilor au dus la arderea câtorva hectare de teren din Alba

Publicat

Neatenţia oamenilor a dat de lucru, ieri, pompierilor şi a pus în pericol câteva hectare de teren din judeţul Alba. Detaşamentele de pompieri din Aiud, Alba Iulia şi Blaj au intervenit, miercuri, pentru stingerea a nu mai puţin de şase arderi necontrolate, de vegetaţie uscată. De fiecare dată, extinderea flăcărilor a fost cauzată de faptul că oamenii au lăsat nesupravegheat focul sau au fumat în locuri nepermise.

Detaşamentul de pompieri Aiud a intervenit, miercuri, 09.03.2011, la ora 14.11, pe raza municipiului Aiud, în zona dealul Ţiglăriei, pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 mp. Pompierii au intervenit cu mijloace de primă intervenţie, reuşind să stingă flăcările în aproximativ 55 de minute.

În aceeaşi zi, în jurul orei 15.57, un echipaj al Detaşamentului de pompieri Alba Iulia a intervenit pe raza localităţii Oarda de Jos, pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 mp. Pompierii au intervenit cu o autospecială de stins incendii, reuşind să stingă flăcările în aproximativ 25 de minute. Cauza probabilă a acestei arderi necontrolate de vegetaţie uscată a fost fumatul în locuri nepermise.

O oră mai târziu, la 16.37, un alt echipaj de la Detaşamentul de pompieri Alba Iulia, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pe raza localităţii Vinţu de Jos, în zona Valea lui Mihai, pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, ce s-a extins pe o suprafaţă circa 15 hectare. Pentru stingere, s-a intervenit cu o autospecială şi mijloace de primă intervenţie, flăcările fiind stinse după aproximativ 45 minute. Şi de această dată, fumatul în locuri nepermise reprezintă cauza probabilă.

Spre seară, în jurul orei 18.47, Detaşamentul de pompieri Aiud a intervenit pe raza municipiului Aiud, pe DN 1, pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată care afecta o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp. Pompierii militari au intervenit cu mijloace de primă intervenţie şi o autospecială de stins incendii, flăcările fiind stinse într-o jumătate de oră, cauza probabilă fiind şi de această dată focul lăsat nesupravegheat.
O jumătate de oră mai târziu, la ora 19.21, Garda de intervenţie Blaj a intervenit, în municipiul Blaj, pentru stingerea unei alte arderi de vegetaţie uscată ce afecta o suprafaţă de 3 hectare. S-a intervenit pentru stingere cu mijloace de primă intervenţie, flăcările fiind stinse în 15 minute. Şi de această dată, focul lăsat nesupravegheat a reprezentat cauza acestei arderi necontrolate de vegetaţie uscată.

După 20 de minute, în jurul orei 19.38, pompierii militari de la Detaşamentul Aiud au fost anunţaţi să intervină în municipiul Aiud, pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată ce se manifesta pe o suprafaţă de circa 15.000 mp. S-a intervenit pentru stingere cu mijloace de primă intervenţie, aproximativ 15 minute. Cauza probabilă şi de această dată o reprezintă un foc nesupravegheat.

Pentru a se evita producerea unor astfel de evenimente neplăcute, punerea în pericol a vieţii şi a bunurilor materiale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă reaminteşte:

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax