Connect with us
Advertisement

Eveniment

Norul de fum și cenușă de la incendiile din Canada ajunge în România. Este sau nu periculos? Ce spun specialiștii de la Copernicus

Publicat

Fumul emanat de incendiile forestiere fără precedent din Canada a ajuns luni în Europa Occidentală și este de așteptat să ajungă în România spre sfârșitul săptămânii, începând de vineri. 

Fumul traversează Europa la câţiva kilometri altitudine şi este „puţin probabil” să aibă un impact asupra calităţii aerului din Europa, au declarat reprezentanţii programului european Copernicus.

„Previziunile noastre”, bazate pe observaţii satelitare, „indică valori ridicate ale concentraţiilor de aerosoli (…) deasupra Atlanticului, dar în principal la altitudini foarte mari şi este puţin probabil ca acest lucru să aibă impact asupra calităţii aerului în Europa”, a adăugat el.

Aceşti aerosoli reprezintă particulele fine aflate în suspensie în fumul emanat de incendii, în special monoxid de carbon, un „produs de ardere incomplet” a cărui „durată de viaţă atmosferică de aproximativ o lună” îl face un „foarte bun indicator al deplasării fumului”, a subliniat omul de ştiinţă.

„Deplasarea pe distanţe lungi a fumului, şi, în general, poluarea aerului, se produc altitudini mari, între doi şi opt kilometri, unde durata de viaţă atmosferică a unor poluanţi este mai îndelungată şi unde aceştia pot fi transportaţi mai rapid de vânturile mai intense, în cazul fumului ce provine de la incendiile din regiunile boreale”, a detaliat Mark Parrington.

La începutul lunii iunie, fumul a ajuns în Norvegia, iar luni a ajuns și în Marea Britanie.

Pentru restul săptămânii, fumul va rămâne în nivelurile superioare ale atmosferei peste Europa, prevăd prognozele.

Pe măsură ce fumul intră în atmosferă la altitudini mari, este capabil să zăbovească mai mult timp și să parcurgă distanțe lungi.

Va afecta fumul de incendiu din Canada calitatea aerului în Europa?

Meteorologii spun că nu în mod deosebit, cu toate că la începutul acestei luni, fumul incendiului a cuprins orașul New York într-o ceață portocalie periculoasă. Locuitorii au fost sfătuiți să rămână în interior cât mai mult posibil.

„Acest lucru este dăunător sănătății oamenilor”, a avertizat guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul.

Dar în Europa, efectele nu vor fi aceleași. Fumul nu va duce la o înrăutățire semnificativă a calității aerului pentru rezidenți, deoarece va rămâne în straturile superioare ale atmosferei.

Totuși, ar putea duce la niște scene pitorești pe cerul nostru, mai ales la apus, când atmosfera este posibil să se coloreze.

„În timp ce fumul este sus în atmosferă, ar putea crea niște răsărituri și apusuri vii în următoarele câteva zile”, a scris Met Office pe Twitter.

Incendiile din Canada sunt cele mai grave înregistrate până acum

În Canada, incendiile continuă să facă ravagii în mai multe provincii. Pe 26 iunie au avut loc 27 de noi incendii, conform Raportului Naţional de Situaţie a Incendiilor.

Avertismente privind calitatea aerului au fost emise și în SUA, inclusiv în Wisconsin, Michigan și Indiana.

La începutul săptămânii, 81 de incendii forestiere erau încă active în provincia Quebec din Canada, 27 dintre acestea fiind considerate scăpate de sub control.

Foto: captură video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement