Connect with us
Publicitate

Administrație

Gara din Câmpeni, monument istoric, transformată în pensiune. Proprietarul este managerul spitalului din oraș. Acuzațiile unui ONG

Publicat

Managerul Spitalului Câmpeni, Dragomir Morcan, a cumpărat un monument istoric, fosta haltă CFR din oraș, și l-a transformat în pensiune de trei stele.

Situația fost făcută publică de Asociația Apuseni Spirit, care a făcut și o serie de plângeri la Poliție, DNA și Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Alba. 

În replică, Dragomir Morcan spune că nu a știut că locația, care era într-o stare avansată de degradare, este monument istoric.

Acesta spune că nici primarul, nici fostul edil nu aveau idee că spațiul se înscrie în categoria de monumente istorice. 

O amendă a fost dată de DJC Alba, pentru mai multe nereguli.

Asociația, în plângerile făcute către instituțiile statului, susține că achiziționarea haltei s-a făcut fără a respecta dreptul de preemțiune și că renovarea s-a făcut fără a se ține cont de reglementările în vigoare.

Alba24.ro a vorbit cu Radu Stoica, președintele Asociației Apuseni Spirit și cu managerul spitalului din Câmpeni, care au explicat reporterilor punctele de vedere.

Este vorba despre vechea gară a orașului, de aproape 100 de ani, care a fost desființată în 1998. De atunci a intrat într-un proces de degradare, locația fiind monument istoric.

Halta, monument istoric, cumpărată de managerul spitalului

Potrivit documentelor puse la dispoziție de reprezentații asociației, halta este monument istoric. La un moment dat a ajuns în posesia unei persoane din județul Cluj, iar în cursul anului 2022 a fost vândută către Dragomir Morcan.

Vânzarea a avut loc, potrivit documentelor, în data de 14 iunie, la un birou notarial din Câmpeni. Proprietari au devenit șeful spitalului și soția acestuia.

Direcția Județeană pentru Cultură Alba a admis într-un răspuns că actul de vânzare cumpărare a fost încheiat fără a fi solicitat dreptul de preemțiune, dar oricum, dacă ar fi fost solicitat, instituția nu și-ar fi exprimat acest drept.

Halta, refăcută și transformată în pensiune. DJC Alba a descoperit câteva nereguli și a dat o amendă

Potrivit documentelor consultate, inspectorii DJC Alba au precizat că pentru lucrările care s-au realizat nu este necesară o autorizație de construire și că se pot realiza cu acordul DJC pe baza unei documentații tehnice.

Aceștia au precizat că lucrările nu au vizat structura clădirii și că au fost făcute fără a deține o documentație și fără a solicita acordul Primăriei pentru schimbarea destinației clădirii.

Pentru lucrările schimbării de destinație este necesară o autorizație de construire. Mai mult, în cadrul vechii clădiri a existat o terasă care a fost îndepărtată în timpul lucrărilor.

În timpul verificării, DJC a constatat că lucrările sunt neconforme cu statutul de monument istoric, fiind realizate fără avizul instituției, dar că nu au fost identificate lucrări care să fi distrus monumentul istoric.

În linii mari, proprietarul a fost amendat cu 4.000 de lei și i s-a impus să intre în legalitate și să obțină avizele necesare.

Poziția asociației

Reprezentații Asociației ”Apuseni Spirit” au precizat pentru alba24.ro că demersul lor este unul pur civic.

Aceștia vor ca orașul Câmpeni și zona Apusenilor să se dezvolte din punct de vedere turistic, dar și ca aceia care investesc în turism să respecte legislația în vigoare, mai ales dacă este vorba despre un monument istoric.

De asemenea, luptă și susțin ca instituțiile statului să fie transparente și să respecte legea când emit autorizații.

Legat de halta CFR, cei de la Asociația Apuseni Spirit spun că proprietarul trebuia să respecte arhitectura istorică și să renoveze clădirea ținând cont de perioada în care a fost construită, mai ales că este un monument istoric.

Ce spune Dragomir Morcan

Managerul spitalului din Câmpeni a declarat pentru alba24.ro că nu a știut că locația este monument istoric. Acesta a precizat că tranzacția a fost una legală, la notar și că nimeni, niciodată nu i-a spus că ar fi monument istoric, nici când a semnat actele nu a fost avertizat.

sursă foto: cfir.ro

Deși nu a precizat suma pe care a dat-o pentru achiziționare, spune că a investit mare parte din banii familiei în recondiționarea clădirii.

De asemenea, spune că i se pare ciudat faptul că nimeni, până când a cumpărat el clădirea, nu s-a interesat de starea ei, mai ales că era o ruină.

A precizat că reprezentanții primăriei, și din actuala, dar și din fosta conducere, nu ar fi știut că este monument istoric. Dacă ar fi știut că este monument istoric ar fi obținut documentația legală, a precizat Dragomir Morcan pentru alba24.ro.

Pensiunea CasaBlanca are opt camere disponibile, iar prețurile pentru o noapte de cazare sunt în jur de 180 de lei.

Ce spun reprezentații IPJ Alba

În urma sesizărilor făcute de reprezentații Asociației, IPJ Alba a transmis că la nivelul poliției au fost începute cercetări.

Potrivit unui document transmis asociației, polițiștii cercetează modul în care clădirea a fost achiziționată, dar și lucrările care au fost efectuate fără o autorizație din partea autorităților.

sursă foto: booking.com, Pensiunea CasaBlanca Facebook, clubferoviar.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate