Economie
Guvernul reintroduce ”taxa pe stâlp” de la 1 ianuarie: Toate firmele vor plăti 1,5% din valoarea construcțiilor speciale
Guvernul reintroduce ”taxa pe stâlp”. Proiectul de ordonanță a austerității publicat duminică în transparență decizională de Ministerul Finanțelor include o prevedere surpriză cu impact major asupra tuturor companiilor private: o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora.
Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra ”taxă pe stâlp”. inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017, scrie G4Media.
Prevederea din proiectul de OUG arată că toate firmele vor plăti 1,5% din valoarea construcțiilor speciale.
Impozitul afectează toate sectoarele industriale, de la energie la telecom și agricultură, urmând să se aplice unor construcții precum silozuri, antene de telecomunicații, panouri electrice etc.
Ce prevede noua măsură din ”ordonanța trenuleț”:
- (1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.
Guvernul reintroduce ”taxa pe stâlp”: De ce se numește așa
Taxa pe stâlp (denumirea oficială: impozitul pe construcții speciale) a fost o taxă introdusă în România în anul 2014, ca parte a unei inițiative guvernamentale de a crește veniturile bugetare.
A primit acest nume colocvial deoarece includea și construcții precum stâlpii de susținere ai liniilor electrice sau ai altor infrastructuri, pe lângă alte tipuri de construcții speciale.
Taxa a afectat companiile din sectoare precum energie, telecomunicații și transporturi, care dețineau multe construcții speciale.
Mulți au considerat-o o povară fiscală suplimentară, care descuraja investițiile în infrastructură.
Taxa ”pe stâlp” a fost percepută ca fiind discriminatorie, deoarece afecta doar anumite domenii și nu exista o legătură directă între valoarea construcției și profitabilitatea activității desfășurate.
În 2017, taxa a fost eliminată, în urma presiunilor venite din partea mediului de afaceri și a criticilor privind efectele sale economice.
De la 1 ianuarie 2025, ea va fi reintrodusă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gelu stoian
duminică, 29.12.2024 at 18:09
Taxa pe AER cand o va introduce Guvernul ?????