Connect with us
Publicitate

Eveniment

Iepurașul de Paște. Semnificația, originile și tradiția simbolului de sărbători. De ce se spune că ascunde cadourile

Publicat

Iepurașul de Paște este unul dintre simbolurile acestei sărbători de primăvară, dincolo de semnificațiile religioase ale acesteia. Tradiţia îndrăgitului Iepuraş de Paşte îşi are originile în legendele păgâne. Acesta le va aduce cadouri copiilor care au fost cuminți.

Iepurele reprezintă la păgâni simbolul lui Eostre, zeiţa primăverii. Aceasta era adesea asociată cu ouăle şi iepurele. Se spune că zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.

Se spune că iepurele este o fiinţă lunară, iar ciclurile lunii sunt cele care determină în ce zi sărbătorim Paştele, în fiecare an.

Iepurașul de Paște. Istoria simbolului

Iepurașul, ca simbol a Paștelui a fost menționat prima dată în Germania. Era amintit în cărţi, în jurul anului 1500. Este probabil însă ca acesta să fie prezent de mai multă vreme în tradiţia populară.

Germanii sunt primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraş, la 1800, din aluat şi zahăr. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut şi primele ouă din ciocolată.

În America, această tradiţie a iepuraşului de Paşti, care aduce cadouri ouă vopsite copiilor cuminţi, a fost adusă de emigranţii germani. De asemenea, pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legendă.

La unele triburi, exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul.

În cultura mayașă, era creditat cu inventarea scrisului.

Iepurașul de Paște. Tradiții în lume

Pentru budişti, iepuraşul este considerat o creatură selenară. Potrivit unei legende, iepurașul s-a oferit ca ofrandă zeiţei Indra. S-a gătit în focul sacru. Ca răsplată, a fost aşezat pe Lună.

Şi în tradiţia chineză, iepuraşul este o creatură care trăieşte pe Lună. Acolo se ocupă cu măcinarea orezului, esenţa vieţii.

Asocierea legendei păgâne cu sărbătorile pascale a fost făcută de către misionarii creștini ajunși în mijlocul triburilor nordice, pentru a le converti la creștinism.

Iepurașul de Paște. De ce se spune că ascunde cadourile

Iepurașul este cel care aduce cadourile pentru copii, de Paște. Se spune că acesta ar ascunde aceste cadouri.

Originea este într-o poveste legată de o așezare săracă. Se spune că acolo, mai multe mămici încercau să pregătească surprize copiilor, de sărbători.

Pentru că nu aveau posibilități materiale, au ales să le pregătească ouă fierte, colorate.

Pentru a păstra secretul, au ascuns ouăle cu o zi înainte, într-un tufiș de la marginea pădurii.

Însă copiii, în timp ce se jucau afară, s-au apropiat din întâmplare de marginea pădurii. Acolo au văzut un iepuraș care ieșise speriat din tufișul în care se aflau ouăle ascunse.

Curioși să vadă ce s-a întâmplat, copiii au descoperit ascunzătoarea cu ouă colorate.

Convinși fiind că iepurașul le-a adus în dar ouăle în ajunul Paștelui, copii și-au adus cadourile acasă. Mamele au păstrat secretul și astfel a început tradiția Iepurașului de Paște.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate