Connect with us
Publicitate

Actualitate

Impozit pe venit de 10% pentru salariați, pensionari, PFA dar și pe chirii, dobânzi și alte venituri

Publicat

Guvernul pregătește o ordonanţă de urgenţă ce va aduce modificări importante Codului fiscal, printre acestea numărându-se şi reducerea impozitului pe venit pentru anumite categorii de contribuabili, reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora de la angajator la angajat. Modificările ar urma să se aplice începând din 2018. Detaliile OUG au fost discutate în ședința de Guvern de vineri, 27 octombrie 2017.

În propunerea legislativă, prima măsură se referă la reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariați, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor și cabinete individuale (ex. avocați, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activități agricole, investiții și venituri din alte surse.

Potrivit prevederilor legale actuale, pentru veniturile obținute de persoanele fizice, cota standard de impozitare este de 16% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:

  • activităţi independente;
  • salarii şi asimilate salariilor;
  • cedarea folosinţei bunurilor;
  • investiţii, cu excepția veniturilor din dividende;
  • pensii;
  • activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
  • premii;
  • alte surse.

Pentru celelalte categorii de venituri, precum veniturile din transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile și mobile, veniturile din jocuri de noroc, etc., cotele de impozit sunt prevăzute expres în cuprinsul titlului IV din Codul fiscal.

În cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au şi obligaţiile de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin reţinere la sursă, prin utilizarea următoarelor cote de impozit:

  • 10% pentru stabilirea plăţilor anticipate, efectuate în contul impozitului anual;
  • 16% pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. În acest caz,  baza de calcul o reprezintă venitul brut din care se deduc cota forfetară de cheltuieli și contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă potrivit prevederilor titlului V- Contribuțiile sociale obligatorii din Codul fiscal.

Ordonanţa aduce noutăți importante și în ceea ce privește reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora de la angajatori la angajați. Astfel, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

Denumită “simplificare”, proiectul stabileşte şi trecerea contribuțiilor sociale către salariați, aceasta constând în faptul că din cele 9 contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3:

  • contribuția pentru pensie (CAS) – plătită pentru salariat,
  • contribuția pentru sănătate (CASS) – plătită pentru salariat,
  • contribuția asiguratoare pentru muncă – suportată de angajator.

Totodată, se menţionează şi faptul că urmează să scadă contribuțiile pentru condițiile la pensie pentru condiții deosebite sau speciale de muncă:

  • CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29% (-2,3pp);
  • CAS pentru condiții speciale de muncă scade de la 36,3% la 33% (-3,3 pp).

sursa: Legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate