Connect with us
Advertisement

Eveniment

Încep studiile de teren pe traseul viitorului drum transregio Blaj – Teiuș – A10. Ce trebuie să facă proprietarii de terenuri

Publicat

Reprezentanții Consiliului Județean Alba, municipiului Blaj, orașului Teiuș și comunelor Mihalț și Crăciunelu de Jos au anunțat demararea studiilor de teren pe traseul viitorului drum transregio Blaj – Teiuș – A10. 

Este vorba despre investigații geotehnice, măsurători topografice, săpături arheologice, studii de mediu, evaluare terenuri, etc.

Deținătorii imobilelor afectate de elaborarea studiului de fezabilitate varianta finală pe coridorul de expropriere sunt obligați, după o prealabilă și obligatorie înștiințare efectuată de către expropriator, să permită accesul pentru efectuarea măsurătorilor topografice, a studiilor geotehnice și a oricăror operațiuni necesare studiului de fezabilitate, documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului precum și a studiilor de teren arheologice.

Potrivit informării, realizarea studiilor se va efectua până pe 31 ianuarie 2024. 

Reamintim faptul că licitația pentru serviciile de elaborare Studiu de Fezabilitate, PAC și proiect tehnic de execuție pentru modernizarea DN 14 B + poduri (peste CF M200 Teiuș și CF M300 Crăciunel) pentru realizarea obiectivului „Drum Transregio Blaj-Teiuș-A10” a fost câștigată de Construct CDP SRL.

Valoarea contractului este de 5.140.000 de lei, fără TVA.

Cum va arăta noua șosea

Noul drum Transregio va avea o lungime de 21,1 kilometri și va lega municipiul Blaj de orașul Teiuș. Acesta se va desfășura pe aproximativ 58% din traseul existent al DN 14B, în timp ce 42% din lungime reprezintă drum nou.

Vor fi construite şi amenajate două poduri, două pasaje peste calea ferată şi 14 pasaje pentru intersectarea denivelată a drumurilor existente.

Noul traseul parcurge în apropiere de Blaj o zonă de luncă, stabilă din punct de vedere geologic, ocolind versantul de la ieşire din oraş, care are pante abrupte şi prezintă instabilitate.

Astfel, noul drum nu va mai tranzita intravilanul localităţii Crăciunelu de Jos şi nici zona industrială a oraşului Teiuş. De asemenea, şoferii nu vor mai fi nevoiţi să traverseze peste cele trei treceri peste calea ferată dintre Blaj şi Teiuş.

Prin modernizarea DN 14B (km 0+000 – km 23+700), ce face legătura între orașul Teiuș respectiv E81 și autostrada A10 Sebeș-Turda și municipiul Blaj, se va asigura capacitatea de circulație necesară pentru traficul generat de conexiunea cu Autostrada A10 a Văii Târnavelor, de dezvoltarea industrială a zonei municipiului Blaj.

Investiția ține cont și de cererea de transport în creștere și de asigurarea unui grad ridicat de siguranță a traficului rutier, având următoarele rezultate și efecte pozitive așteptate:

  • reducerea timpului de calatorie si cresterea vitezei medii de deplasare între localitățile nodul rutier de la Teiuș și municipiul Blaj;
  • îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
  • reducerea numărului de accidente precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei;
  • reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, deviat pe autostrăzi, cât și a traficului rămas în zona urbană, de a reduce poluarea sonoră în zona localitățiilor urbane aferente localităților Teiuș, Crăciunelu de Jos și Blaj.
  • zona care va fi deservită de viitorul drum modernizat DN 14 B între Teiuș – (legătura A 10) – Blaj (zona industrială) cuprinde în mod direct municipiul Blaj și orașul Teiuș însă are capabilitatea de a crea plus-valoare economică și pentru alte municipii din apropriere – Sebeș, Alba Iulia, Aiud, Turda, Târnăveni, alte orașe ca Dumbrăveni, Copșa Mică, și pentru comunele situate administrativ în zona acestui drum expres. Populația vizată direct de această investiție este de peste 100.000 de locuitori din care peste 65% provine din mediul urban.
  • realizarea acestui obiectiv de infrastructură rutieră vizează zona mediană a Regiunii de Dezvoltare CENTRU cuprinde o parte importantă din bazinul hidrografic al Târnavelor în zona estică a județului Alba
  • realizarea acestui obiectiv de investiții va constitui un semnal important de dezvoltare pentru județul Alba și pentru comunitățile locale din județele învecinate: Mureș și Sibiu
  • acest obiectiv de investiții, odată finalizat, ar completa în mod fericit rețeaua de transport feroviar – zona fiind traversată de culoarul IV Pan-European București – Curtici, cât și va facilita o legătură rapidă între aeroporturile din zonă – Sibiu, Târgu-Mureș și Cluj-Napoca – realizându-se o conectivitate complexă și rapidă între această zonă cu celelalte zone învecinate din România cât și cu Europa.

Investiţia urmează să fie realizată în baza protocolului de colaborare încheiat între CNAIR, Consiliul Judeţean Alba şi primăriile Blaj, Teiuş, Mihalţ şi Crăciunelu de Jos. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 236.996.700 de euro, finanţarea fiind asigurată de CNAIR.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement