Eveniment
INFP: Cutremurele recente au apărut la contactul dintre Munții Apuseni și Bazinul Panonic și au legătură cu cele din Turcia
Cutremurele recente au apărut la contactul dintre Munții Apuseni și Bazinul Panonic și au legătură cu cele din Turcia, spun specialiștii INFP.
Specialiştii Institutului pentru Fizica Pământului au anunțat că, până miercuri după-amiază, au fost înregistrate peste 14 replici ale cutremurului de 5,2 din judeţul Arad, dintre care 5 cu magnitudine mai mare sau egală cu 2.
”Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic.
Aceasta sunt cauzate de cutremurele din Turcia care au generat un lanţ de seisme, direcţia de propagare începând din estul Mării Mediterane” a transmis INFP într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției.
”Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni.
Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V” se mai arată în comunicat.
”Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VII pe scara Mercalli. Seismul a fost puternic simţit de către populaţie în zona epicentrală, precum Păuliş, Arad, Lipova, şi chiar în oraşe mai îndepartate: Timişoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar şi în Serbia şi Ungaria.
Până în momentul acestui comunicat, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care 5 au avut o magnitudine mai mică sau egală cu 2 ML.
Cea mai mare replică a atins magnitudinea de 3.2 ML, cu intensitatea III pe scara Mercalli”, au transmis specialiştii institutului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News