Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Înregistrarea orelor online nu mai atrage răspunderea penală. Precizări de la Ministerul Educației

Publicat

Nu mai pot fi trași la răspundere elevii, părinții sau profesorii care înregistrează și distribuie orele online.

Ministerul Educației a înștiințat unitățile de învățământ că trebuie să distrugă formularele semnate de elevi, părinți și profesori prin care declarau pe proprie răspundere că nu vor înregistra cursurile de la școala online.

Precizările au fost făcute de secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, pentru edupedu.ro.

Declarația semnată de elevi, profesori și părinți era bazată pe Articolul 326 din Codul Penal, care prevede pedepse cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă pentru încălcarea acelor reguli.

Vezi și STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2021-2022 publicată de Ministerul Educației. Calendar: cursuri și vacanțe

Distrugerea formularelor, cerută de ANSPDCP

Decizia de distrugere a formularelor vine după ce Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a trimis Ministerului Educației o „sancțiune cu avertisment” și a solicitat acest lucru pentru că școlile nu au drept de prelucrare a datelor cu caracter personal în acest caz și respectivele formulare nu erau prevăzute de metodologia pentru predarea online.

”Este o sancțiune cu avertisment pentru că anul trecut Ministerul Educației a transmis în teritoriu recomandări legate de organizarea activității didactice online.

Respectiv un formular declarație-angajament, în completarea prevederilor metodologiei – deci nu era prevăzut în metodologie acest lucru – și această declarație, practic, a fost prelucrată cu încălcarea legislației care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal, a constatat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, a precizat Ioana Lazăr pentru sursa citată.

Nu era menționată expres obligația declarației pe proprie răspundere

Ioana Lazăr a mai spus că în metodologie nu se menționează în mod expres obligația declarării pe propria răspundere a acestui lucru.

”Această metodologie a fost lucrată în comun și agreată cu cei de la Autoritatea pentru protecția datelor. Din păcate, această notă a fost transmisă, a fost semnată la acel moment la nivel de ministru, secretar de stat și director general al Direcției de Învățământ Preuniversitar.

Orice unitate de învățământ, în momentul în care prelucrează date, chiar dacă ele fac referire la activitatea didactică, la date pe care le colectează în mod normal, trebuie să fie înregistrată ca operator de date cu caracter personal și să fie abilitată potrivit legii să colecteze acele date.

În caz contrar nu are dreptul să colecteze acele date, pentru că ele sunt colectate inclusiv cu respectarea unui anumit scop”, a precizat secretarul general din minister.

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate