Uncategorized
INTERVIU / Nicolae Nartea: „Am fost director în trei rânduri, director adjunct, numit politic…”
Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Alba, Nicolae Nartea, a discutat deschis, pentru Alba24.ro, despre experienţa profesională, cât de importantă este politica pentru funcţia pe care o deţine, cum se lucrează cu personal redus în secolul vitezei, la ce conforturi au renunţat pentru a reduce cheltuielile materiale şi ce îi aşteaptă pe cetăţenii cu profesii liberale care nu-şi plătesc contribuţiile la pensie.
Reporter: Vreau să discutăm, în linii mari, despre experienţa dumneavoastră profesională în cadrul Casei Judeţene de Pensii Alba şi ce vă recomandă în funcţia de director: sprijinul politic sau activitatea profesională?
Nicolae Nartea: „Am fost repartizat aici de la 1 august 1975 – prin repartiţie guvernamentală şi de atunci lucrez tot în sistem, adică sistemul Ministerului Muncii. Până am înfiinţat Casa de Pensii (în 2001, eu am avut ideea înfiinţării Casei Judeţene de Pensii, cu funcţia de director general), am lucrat aici zeci de ani. Am fost şef de serviciu mai mulţi ani, director în trei rânduri, director adjunct, numit politic, ca să o luăm şi aşa. În prezent, sunt tot director. Cert este că am fost repartizat ca să lucrez în structura aceasta din 1975; acum se pune problema că, dacă lucrez de atâţia ani, mă gândesc că am experienţă multă, astea sunt faptele certe; cu sprijinul politic, asta mai putem discuta. Sunt supus legislaţiei dată de statul român, eu şi toţi ceilalţi directori de la alte instituţii publice, parcă nu se cunoaşte!?
Ca rezultate, fapte certe, date de ordonatorul principal de credite este că, cel puţin pe ultimele şase luni, pentru că aşa ne-a făcut evaluarea preşedintele Casei Naţionale de Pensii, am avut rezultate foarte bune, calificativ foarte bun, al instituţiei. Până acum, rezolvăm dosarele în procent de 99%. Bineînţeles, suntem trei directori, acum s-a schimbat unul dintre colegi. Afirmaţii politice se fac multe, nu vreau să intru în probleme de astea, că risc să…
Eu nu am intrat în aceste dispute politice fiindcă am fost nevoit, pentru că s-a deturnat atenţia de la legislaţia în domeniu, au fost dezinformări şi am ţinut, de fapt, să fac precizări cu grupele speciale de muncă, nu am dorit decât să informez pensionarii noştri asupra drepturilor pe care le au, dovada că între timp şi-au luat aceste drepturi. Eu am fost conştient, înainte când am făcut afirmaţia, că vor lua, am plecat de la nişte fapte certe, nu după articolul de lege, ci după faptul că aveam buget pentru asta. Cred că nu se îndoieşte nimeni despre faptul că 28 de mii de pensionari din Alba şi-au luat aceste majorări şi lucrăm la dosarele celorlaţi pensionari, care urmează să primească majorările începând cu data de 1 ianuarie 2011, retroactiv.
Totodată, înţelegem şi faptul că pensionarii ne scriu, ne fac plângeri prealabile pentru că li se reţine din pensie cei 5,5% pentru sănătate. Ce am putea să facem: să nu respectăm legea? Să nu aplicăm legea? Beneficiar este Casa de Sănătate, noi suntem o instituţie care reţinem o contribuţie de la pensionarii noştri, pentru că suntem obligaţi. Până şi de asta văd că am fost acuzaţi. Noi le răspundem pensionarilor noştri, care ne scriu, că am acţionat conform legii. Politic, poate să se spună orice şi să spună că e dreptul lor, dar nu pot să nu vin şi să spun că legea sănătăţii prevede să se reţină contribuţie de la pensii mai mari de 740 lei. Este adevărat că pentru pensionari acei bani contează; banii merg în Fondul de Sănătate, să sperăm că se face ce trebuie cu ei în domeniul sănătăţii, dar asta nu e treaba noastră, treaba noastră este ca acea contribuţie să fie reţinută conform legii.
Nu are rost să intru în alte dispute politice, pentru că nu am nimic de câştigat. Suntem o instituţie publică şi aplicăm legile. Pensionarii sunt o categorie sensibilă, vrând-nevrând, am fost atras în conflictele politice; nu-mi face plăcere şi nici nu ţin să fiu băgat în aşa ceva, noi vrem să ne vedem de treabă, să ne facem datoria ca şi funcţionari, cu personalul pe care-l avem, redus.”
Reporter: Aţi menţionat de personalul redus, pe rolul instanţei, instituţia a avut câteva procese cu angajaţi care au fost disponibilizaţi…
Nicolae Nartea: „Până acum, am câştigat toate procesele în urma reducerii de personal, dar nu mi-a făcut o plăcere. Au fost contestaţii din partea colegilor, i-am înţeles în nişte limite, când e să faci o reducere, cui îi face plăcere?! Am fost nevoiţi să facem reduceri de cheltuieli de personal şi cheltuieli materiale, conform legii.”
Reporter: S-au făcut reduceri de personal, dar s-a mărit şi volumul de muncă…
Nicolae Nartea: „Ne organizăm mai bine. Ne gândeam atunci, ce o să ne facem după? Păi, uite că avem testul făcut. Avem luni bune de când s-au încheiat reducerile de personal şi uite că putem funcţiona, foarte restrâns, dar se poate. Am renunţat la televizor, ard mai puţine becuri. Vă mai dau exemplu, nu mai avem pază.”
Reporter: Faptul că nu mai există pază ar putea afecta siguranţa instituţiei?
Nicolae Nartea: „Ne-am luat măsuri de siguranţă, dar nu poţi să spui că nu ar fi fost mai bine. Avem alte măsuri de siguranţă. Deci, încerc să spun că ne-am drămuit cheltuielile şi materiale şi confortabile, la fel ca şi alte instituţii, pentru că am înţeles că trebuie s-o facem. Eu rămân la ideea că instituţiile similare din ţările de dincolo, unde au productivitate, garantat că au ajuns la rezultatele acestea pentru că fac economie.
Am funcţionat bine şi cu personal redus, au fost doar aceste probleme recente pe noile legi, unde s-au produs întârzieri din cauza lipsei aplicaţiilor.”
Reporter: Dacă puteţi să-mi spuneţi, ce probleme aveţi din cauza lipsei aplicaţiilor?
Nicolae Nartea: „Suntem deranjaţi de lipsa aplicaţiilor. Noi ştim ce ne aşteaptă, trebuie să ne organizăm cât mai bine după ce primim aplicaţiile. Eu sper că vom trece de faza aceasta, pentru că, fără aplicaţii, este ca şi cum cineva îţi cere să scrii, dar tu nu ai peniţă. Sunt aplicaţii pentru toate tipurile de pensii, plus articolul de lege cu grupele – este o altă aplicaţie, separată.
Noi suntem conştienţi că s-au scurs 60 de zile de când a intrat în vigoare legea privind majorarea pensiilor pentru grupele speciale de muncă şi, să funcţioneze de mâine toate aplicaţiile, tot ne trebuie un termen de rezolvare: unul operează, altul aplică, controlul preventiv, mai semnează nişte şefi, este nevoie de timp fizic, mărirea volumului de muncă implică şi risc de a greşi.
Bineînţeles că ne gândim pe partea cealaltă, suntem conştienţi că mulţi vârstnici vor drepturile, pentru că mulţi trăiesc din pensia aia, din ziua aia întârziată.
Noi, Casele judeţene de pensii, până acum nu avem nicio vină. Iar se comprimă timpul, pentru că oamenii nu mai au răbdare pentru diferenţa de grupe, aici discutăm şi de cazurile noi, care nu au luat niciun leu – dosare depuse din prima zi, din data de 1 ianuarie 2011 nu s-au soluţionat niciunul, pentru că nu aveau aplicaţii. Asta este problemă mare, numărul unu la nivel de ţară, speram să se rezolve. Nici nu mă îndoiesc că angajaţii de la Casa Naţională de Pensii fac asta şi cred că o fac şi sub presiune, să rezolve problema aplicaţiilor.
Este legea nouă, eu înţeleg, nu avem norme. Iarăşi, tot aşa, ajungem tot la acelaşi timp prea scurt. Fără norme neaprobate, este nonsens să faci aplicaţiile. Deci, aşteptăm aplicaţii, cu toată înţelegerea pentru colegii de la Casa Naţională de Pensii, dar ştim în acelaşi timp că oamenii ne dau telefoane, mult mai mulţi ca înainte, ne scriu mult mai mulţi, nu mai au răbdare şi îi înţelegem mai ales în condiţiile în care cei 10% care nu au primit majorările se uită la cei 90% care au primit.
Noi ne-am organizat, nu se pune problema organizării şi muncii noastre. Venim sâmbăta la lucru, nici nu se mai pune problema că avem sâmbătă.”
Reporter: Când se vor termina toate acestea, până la urmă trebuie să se intre într-o normalitate?
Nicolae Nartea: „Noi, până acum, pe legea anterioară, rezolvam toate dosarele, după cum va spuneam 99%, asta înseamnă că oamenii îşi luau banii în termenul legal prevăzut de lege. Vă daţi seama că, acum, întârziind în toată ţara, a rămas problema aplicaţiilor, dacă se rezolvă acestea, restul rămâne problema noastră internă, cu întârzierea de rigoare. E o problemă la nivel de ţară. Vom avea şi normele de aplicare, vom da şi drepturile, vom recupera şi întârzierile, când ne vom reveni, nu ştiu, probabil în a doua jumătate a lunii martie, să le soluţionăm toate ca până acum, în termenul legal. Vom recupera.
Până nu am aplicaţia, nu fac nicio afirmaţie. Este o problemă naţională pentru domeniul nostru şi aşa se întâmplă când este o lege nouă, plus că a fost dată cu întârziere şi nu s-a modificat termenul de aplicare.”
Reporter: Cu ce alte probleme vă mai confruntaţi?
Nicolae Nartea: „Problema noastră majoră este problema contribuabililor. Avem puţini contribuabili, mulţi angajaţi nu cotizează la sistemul social, fără cotizare, nu putem plăti pensiile. Am pregătit notificări pentru toate persoanele cu meserii liberale autorizate. Am luat baza de date şi obligăm pe toată lumea care realizează venituri salariale şi profesionale să cotizeze.”
Reporter: Cum îi veţi obliga să plătească?
Nicolae Nartea: „Avem probleme la liberii profesionişti. Îi notificăm că au obligaţia şi îi anunţăm ce sancţiuni prevede legea, dacă nu se conformează, o să aplicăm legea.”
Reporter: Aveţi un număr de persoane care urmează să fie notificate?
Nicolae Nartea: „Acum suntem în faza de depistare. Am luat baza de date de la Registrul Comerţului şi verificăm pe cei care s-au asigurat şi pe cei care nu s-au asigurat. Deocamdată, trebuie să sesizăm persoanele care au obligaţia să cotizeze şi, după aceea, să le aplicăm sancţiuni. Asta e tot ce putem face aici, să aplicăm legea. Odată îi notificăm, după care îi sancţionăm, în cazul în care nu plătesc în termenul stabilit asigurările. Trebuie să plătească şi din urmă. Trebuie să facem dovada că aplicăm legea, inclusiv sancţiuni, nu ameninţăm pe nimeni, dar nu se poate altfel.”
Reporter: Lucraţi de 36 de ani în instituţie, cunoaşteţi toate problemele apărute de-a lungul timpului şi cele prezente, care perioadă vi s-a părut mai grea şi de ce?
Nicolae Nartea: „S-au schimbat multe. Acum, ritmul activităţii este total diferit faţă de trecut, nu mai poţi face comparaţii; de la faptul că, în trecut, lucram manual, acum lucrăm informatic. Categoric, în prezent este mai greu. Am intrat în ritmuri alerte şi nebune. Ne punem întrebarea dacă aşa va arăta lumea spre care ne îndreptăm? Am şi pregătire de sociolog, pot să-mi permit să mai dau diagnostice: starea asta de tensiune permanentă, alimentată şi provocată, nu cred că este democraţie sau încă este originală, dacă putem spune aşa. Apropo de partidele politice – foarte bine că avem mai multe -, dar suntem departe de o democraţie. Câteodată mai bine preferăm să blocăm instituţiile, decât să rezolvăm problema. Bine, alt partid, altă soluţie, dar să nu blocăm instituţiile.
Şi, până la urmă, directorii care am fost puşi în instituţii (sau unul ca mine, nu-s venit din altă parte) sunt din interiorul sistemului. Au fost puşi politic nu doar cei de acum, dintotdeauna. Dar contează foarte mult că toţi avem experienţă, pentru că aici este foartă multă legislaţie. Îi laud acum pe politicieni că au avut mintea să pună oameni din sistem în conducerea Casei de Pensii Alba, oameni cu experienţă din instituţie. Puteau să aducă un om din afară, care să nu aibă habar de ce se întâmplă aici şi să nu lege nimic.
Hotărască-se odată până unde ne numeşte! Nu ştiu de ce ne judecă, când ei ne pun tot politic. Revin, noi, toţi directorii de până acum, am fost din sistem şi cu experienţă – că am avut simpatii pentru un partid sau pentru altul este altceva –, în cele din urmă la ei este soluţia, nu la noi. Nu vreau să mă bag în dispute politice, vreau să ne vedem de treabă, ca instituţie. La noi este un domeniu sensibil şi nu prea scăpăm din vizorul politic.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.