Economie
Investiţii de milioane de euro, în 2015, pentru Cupru Min SA Abrud. Cele mai importante, pentru eliminarea problemelor de mediu
Pentru anul 2015, Cupru Min SA Abrud are prognozate investiţii, 21,7 milioane de lei (4,8 milioane euro), majoritatea sumelor fiind rezervate pentru eliminarea problemelor de mediu, dar și pentru reducerea costurilor de producție. Cupru Min a avut, în 2014, o cifră de afaceri de 148 milioane de lei și un profit net de peste 6 milioane de lei. Societatea produce, în prezent, circa 3.400 tone de concentrat de cupru pe lună.
„Cheltuielile cu munca vie reprezintă 20% din bugetul societății. Este cea mai scăzută cheltuială din toată ramura minieră. Avem peste 530 de salariați. Există, însă, probleme cu forța de muncă bine calificată. Nu avem școli profesionale, iar tinerii au plecat din zona aceasta. Chiar dacă repornește în forță activitatea minieră, nu vom avea forță de muncă specializată. Acum, de exemplu, am șapte ingineri minieri, ar mai trebui încă vreo doi. Media de vârstă la Cupru Min este de 52 de ani, în condițiile în care pe grupa specială se iese la pensie la 55 de ani”, a precizat directorul general al societății Cupru Min, Nicolae Turdean.
Societatea oferă locuri de muncă și angajaților altor 90-120 de întreprinderi mici și mijlocii cu care colaborează.
Cupru Min plătește 40 milioane lei la bugetul de stat și cel local, din care circa 10 milioane lei reprezintă CAS, șomaj, fond de pensii.
„Afacerile miniere și cele petroliere sunt cele mai bune afaceri. De ce mișcă atâția bani în întreaga lume aceste afaceri? De aceea, este foarte important că reprezentanții Ministerului Economiei sunt, în prezent, receptivi pentru o încercare de a regândi și reformula strategia industriei miniere. Am avut deja discuții și cu primarul din Zlatna. Valorificarea concentratului de cupru este o problemă în acest moment. Noi vindem concentratul, dar câștigul e la metal”, spune Nicolae Turdean.
Cupru Min a avut, în 2014, o cifră de afaceri de 148 milioane de lei și un profit net de peste 6 milioane de lei. Societatea produce, în prezent, circa 3.400 tone de concentrat de cupru pe lună.
„Acum, mă pregătesc, în primul rând, să elimin problemele de mediu. Avem trei proiecte de investiții importante. Pe primul loc este cel care vizează construcția stației de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor, o investiție de 18 milioane euro, pentru care avem propus un proiect pe fonduri europene de 15 milioane de euro. Pentru valorificarea superioară a zăcământului de cupru am solicitat o finanțare din fonduri europene de 4,8 milioane euro pentru o linie de celule de flotație cu o tehnologie avansată”, explică Nicolae Turdean.
Cupru Min este vulnerabil în fața a două riscuri potențiale, venite din piețe foarte volatile — raportul leu-dolar și prețul cuprului la bursa de mărfuri londoneză (LME). Conform strategiei de reducere a costurilor de producție, directorul general al societății a propus un al treilea proiect constând într-o instalație de producere a varului, cu atât mai mult cu cât are licență de exploatare la o carieră de calcar. Valoarea estimată a investiției este de de 4,2 milioane de euro.
„Viitorul mineritului românesc nu poate fi decât transparent”, apreciază Nicolae Turdean, care vrea ca percepția asupra companiei să se schimbe și prin construcția unui nou site, cu informații publice complete, actualizate.
Societatea Cupru Min deține 60% din rezervele de cupru ale României, iar în perioada 2008 — 2013 s-a încercat privatizarea ei, de mai multe ori.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News