Eveniment
Izvorul Tămăduirii: Sărbătoare închinată Maicii Domnului, pe 25 aprilie. Ce nu ai voie să faci

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, este prăznuită anul acesta pe 25 aprilie. Această importantă zi din calendarul ortodox nu are o dată fixă, fiind celebrată întotdeauna în vinerea din Săptămâna Luminată, prima săptămână după Sfintele Paști.
Originea sărbătorii
La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului în timpul Imperiului Bizantin. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor din acea zonă. Descoperirea izvorului s-a datorat împăratului Leon (457-474), pe atunci neîncoronat, care a urmat îndrumarea primită de la Maica Domnului: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâinile apă tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați”.
Mai târziu, când Leon a devenit împărat, a ridicat pe locul unde s-a petrecut minunea o biserică cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. De asemenea, împăratul Justinian (526-575) a primit vindecare de o boală gravă la același izvor și a construit, în semn de mulțumire, o biserică și mai mare. Deși biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453 de către turci, izvorul tămăduitor se păstrează și în zilele noastre.
Credincioșii care merg la Istanbul (numele actual al vechii cetăți a Constantinopolului) se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Construcția actuală datează din secolul al XIX-lea, însă la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apa considerată tămăduitoare, scrie creștinortodox.ro.
Semnificația religioasă
De Izvorul Tămăduirii, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujba de sfințire a apelor, cunoscută sub denumirea de Aghiasma Mică. Termenul „aghiasmă” provine din cuvântul grecesc „aghiasmos”, care își are originea în „aghios” (sfânt). Acest termen se poate referi atât la slujba de sfințire, cât și la apa sfințită în sine.
În această zi, credincioșii merg la biserică, se roagă pentru sănătate și participă la slujba de sfințire a apei.
Mulți iau apa sfințită acasă, considerând-o un izvor de binecuvântare și tămăduire pentru întreaga familie.
Izvorul Tămăduirii rămâne una dintre cele mai iubite sărbători închinate Maicii Domnului, simbolizând speranța, vindecarea și reînnoirea spirituală ce urmează bucuriei Învierii Domnului. Credincioșii o sărbătoresc cu evlavie, văzând în apa sfințită în această zi un simbol al harului divin ce poate aduce vindecare trupească și sufletească.
Ce nu ai voie să faci de Izvorul Tămăduirii
Pe lângă dimensiunea spirituală, Izvorul Tămăduirii vine și cu anumite obiceiuri populare și interdicții respectate de credincioși:
- Nu se spală rufe și nu se muncește în gospodărie – Deși este o zi lucrătoare potrivit legii, tradiția ortodoxă descurajează activitățile casnice precum spălatul rufelor sau curățenia generală.
- Se evită certurile și cuvintele urâte – Ca în orice sărbătoare importantă, se recomandă evitarea conflictelor și păstrarea unei atmosfere de pace și armonie.
- Nu se lucrează pământul – Munca agricolă este o altă activitate evitată în această zi. Conform tradiției, se spune că pământul trebuie să se „odihnească” în această zi.
- Se practică milostenia – Este o zi potrivită pentru a face fapte bune și a oferi pomană pentru sufletele celor adormiți și pentru sănătatea familiei.
Mesaje și urări de Izvorul Tămăduirii
Această zi este și un prilej de a transmite gânduri bune celor dragi. Iată câteva sugestii de mesaje:
- „Fie ca Maica Domnului, izvor de iubire și vindecare, să te ocrotească și să-ți aducă sănătate!”
- „La Izvorul Tămăduirii, îți doresc să găsești liniște, binecuvântare și har divin în fiecare clipă!”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News