Eveniment
Jaful pieselor dacice din Olanda: S-a furat coiful de aur, vedeta expoziției. Director: ”O zi neagră pentru Muzeul Drent”
Jaful pieselor dacice din Olanda: Una dintre capodoperele furate este coiful de aur de la Coțofenești, vedeta expoziției, scrie presa olandeză. Piesa este realizată din aur aproape pur, dar nu are mare valoare dacă este topită, fiind ușoară. Are însă o mare valoare arheologică, spun autoritățile.
Reamintim că o explozie a avut loc sâmbătă dimineața devreme în apropiere de Muzeul Drents din Assen.
Vezi detalii aici: Explozie și spargere la un muzeu din Olanda care găzduia expoziție de aur dacic. Muzeul din Alba Iulia avea mai multe piese acolo
Un localnic care locuiește vizavi de clădire a raportat că a fost o explozie puternică. „La început am crezut că sunt artificii”, le-a spus el jurnaliștilor de la o televiziune olandeză.
Scopul exploziei a fost jaful asupra unei expoziții în care se aflau unele dintre cele mai valoroase piese dacice din tezaurele românești.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia are în expoziția respectivă mai multe piese din aur, a confirmat pentru Alba24, directorul muzeului, Gabriel Rustoiu.
Vezi și VIDEO: Ce spun reprezentanții Muzeului Național al Unirii despre spargerea din Olanda. Instituția avea acolo 10 piese dacice
Este vorba despre un vas din bronz, 4 piese din aur și alte 5 piese din argint.
Una dintre capodoperele furate este coiful de aur de la Coțofenești, scrie presa olandeză. Piesa este realizată din aur aproape pur.
Directorul general al muzeului, Harry Tupan, a numit-o o „zi neagră pentru Muzeul Drent și pentru Muzeul Național de Istorie din București”, pe siteul instituției olandeze.
Jaf la muzeul din Olanda: Ce spune poliția olandeză
„În jurul orei 04:15, am primit o sesizare cu privire la incendiul unei mașini în apropierea intersecției dintre Grolloërstraat și Marwijksoord cu N33, în apropiere de Rolde.
La autoturismul în flăcări nu se afla nimeni. Considerăm că acest autoturism are o legătură cu explozia și cu spargerea muzeului.
Este posibil ca persoanele suspecte din apropierea incendiului să fi trecut la un alt vehicul”, transmite poliția.
Este posibil ca locuitorii din apropierea muzeului, de locul incendiului și de posibila rută a suspecților să fi văzut persoane sau vehicule suspecte noaptea trecută.
Sau că cineva are înregistrări de la o cameră sau de la o cameră de bord care arată ceva între orele 03:00 și 04:30.
Acestea ar putea fi informații importante pentru ancheta privind explozia și spargerea – este mesajul polițiștilor olandezi pentru cei localnici în speranța că vor da de urmelor jefuitorilor.
Reacția MAE:
Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie.
Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României.
Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați.
Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare. Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.
Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului.
Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.
Foto: Marius Amarie – Muzeul din Drents. Expozițiea “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Enea Mircea
sâmbătă, 25.01.2025 at 21:08
tradatori!