Connect with us
Publicitate

Actualitate

Jandarmii vor putea folosi arme cu tranchilizante, cu glonț de cauciuc şi alte dispozitive, în anumite condiţii. Proiect aprobat de Camera Deputaţilor

Publicat

jandarmiUn proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor va da dreptul jandarmilor să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante şi alte echipamente de protecţie şi imobilizare a animalelor sălbatice sau domestice periculoase.

Însă nu toți jandarmii vor putea folosi astfel de arme, iar scopurile sunt strict prevăzute de proiectul de modificare a Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

Vor avea drept de utilizare a armelor cu tranchilizante, substanțelor tranchilizante, armelor cu glonț de cauciuc, dispozitivelor cu ultrasunete sau substanțelor iritante doar jandarmii care au studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea și responsabilitatea unui medic veterinar.

„În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare pentru:

a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora;

b) imobilizarea animalelor a căror viață sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenții umane”, prevede proiectul de lege.

Iniţiatorii susţin că în ultimii ani a crescut semnificativ numărul semnalărilor la 112 privind incidente cu animale sălbatice sau domestice cu comportament agresiv sau periculos, iar cele mai multe apeluri sunt direcţionate către Jandarmerie (instituţie ce coordonează acţiunile de intervenţie în cazul animalelor periculoase).

“Deşi jandarmii se deplaseză la faţa locului, aceştia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. În aceste condiţii, modul de acţiune al acestora constă, de cele mai multe ori, în încercarea de a alunga animalele prin producerea unor zgomote puternice, neputându-se întreprinde măsuri concrete pentru evitarea altor situaţii asemănătoare, ca de exemplu tranchilizarea în vederea relocării acestora”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul este semnat de senatori PSD, inclusiv Daniel Breaz, senator de Alba, dar şi deputaţi PSD, PNL şi ALDE. Actul normativ, aprobat de Camera Deputaţilor, merge la vot în Senat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate