Connect with us
Publicitate

Economie

JIDVEI este noul rege al vinului românesc. Peste 2500 hectare de vie, investiții în noi crame și zeci de medalii

jidvei vii

Publicat

Jidvei a câştigat supremaţia în topul producătorilor de vin. De doi ani, este noul rege al industriei de vinificație, cu o cifră de afaceri netă de 150,7 milioane de lei. Jidvei deține peste 2500 de hectare de vie pe rod și a investit zeci de milioane de lei în construirea de noi crame, dezvoltarea unor noi plantații de vie și în modernizarea procesului de vinificație.

Jidvei – Regele Vinului din România

Ultima mare investiție este crama de la Tăuni, cea mai mare cramă gravitațională din Europa și singura de acest fel din România.

jidvei viileDacă acum trei ani, producătorul din Alba era pe locul trei, după Cotnari și Murfatlar, acum a preluat conducerea clasamentului în topul național al producătorilor de vin. Ultimii doi ani au fost foarte buni pentru compania din județul Alba, vinurile produse la Jidvei obținând zeci de premii la renumite concursuri internaționale din Europa, Asia și America. Pe lângă acestea Jidvei a acordat o atenție deosebită tradițiilor locale ale românilor printr-o campanie prin care a încurajat și a acordat asistență la peste 3000 de mici producători din Transilvania pentru   producerea vinului prin metode tradiționale.

În top 10 producători de vin după cifra de afaceri din 2016, pe primul loc de află Jidvei SRL, cu o cifră de afaceri netă de 150,7 milioane de lei şi profit de 13.9 milioane lei, urmat de Cotnari SA (Iaşi), cu o cifră de afaceri de 139,1 milioane lei şi profit net în valoare de 22,9 milioane lei. Cramele Recaș SA sunt pe locul trei, cu o cifră de afaceri de 120,1 milioane lei şi profit net în ultimii doi ani de 21,3 și 29,2 milioane lei.

Fostul lider în top, Murfatlar România SA, se află acum pe locul patru. În 2016, producătorul și-a înjumătățit cifra de afaceri față de anul anterior (de la 124,4 milioane lei la 67,9 milioane lei), iar pierderea netă înregistrată a fost de 82 milioane lei.

Cifra de afaceri cumulată a primilor cinci producători de vin a fost de 544 milioane lei (aproximativ 121 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Producătorii de top au terminat anul pe profit, excepţie fiind Murfatlar, care s-a confruntat în ultimul an cu probleme financiare si cu mai multe dosare penale.

Locul cinci e ocupat de Vincon Vrancea SA, cu o cifră de afaceri de 66,5 milioane lei și un profit de 3,9 milioane lei. Locurile 6 și 7 sunt ocupate de producătorul Speed SRL (Casa de Vinuri Huși) – cifră de afaceri  40,1 milioane lei, profit 366.000 lei și Cramele Halewood SA – cifră de afaceri 37,6 milioane lei, profit 58.000 lei.

Locurile 8 și 9 în topul cifrelor de afaceri sunt ocupate de Domeniile Viticole Tohani SRL (33,5 milioane lei) și de Budureasca SRL (25,5 milioane lei). Domeniile Viticole Tohani a obținut anul trecut un profit net în valoare de 571 mii lei, cât jumătate față de profitul obținut de Budureasca (1,15 milioane lei).

Ultima poziție din top 10 a producătorilor de vin după cifra de afaceri din 2016 e ocupat de Carl Reh Winnery SRL (19,4 milioane lei cifră de afaceri şi profit 1,04 milioane de lei.

sursa: analizeeconomice.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate