Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, a şaptea ediţie, în Cetatea din Alba Iulia

Publicat


La Alba Iulia se desfăşoară joi, 30 noiembrie, a şaptea editie a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc. Evenimentul este organizat în memoria românilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Startul va fi dat la ora 9.00 din faţa Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan. Probele competiţiei sunt maraton, semimaraton, 10,5 km şi ştafeta copii 42 x 1 km.

Maratoniştii vor trece întâi prin faţa Bisericii Memoriale Mihai Viteazul, închinată domnitorului care a împlinit, pentru prima dată în istorie, cel mai râvnit ideal al românilor – unirea celor trei principate româneşti sub un singur conducator. Biserica a fost înălţată în 1988 pe locul în care a fost Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei, dărâmată de regimul habsburgic în anul 1714, transmit organizatorii. Apoi, concurentii  vor intra în şanţurile Cetăţii, unde vor alerga 16 ture de cetate (maraton), 8 ture (semimaraton), iar concurenţii din proba de 10,5 km, 4 ture.

O ştafetă formată din 42 de copii din Alba Iulia, condusă de maratonista Ana Rodean, va alerga pe traseul probei de maraton, purtând un tricolor.

O altă ştafetă – 10 elevi de la CSS Blaj, condusă de prof. Cristina Man, va alerga din 4,2 km în 4,2 km, pe traseul maratonului, tot purtând un tricolor.

Sosirea pentru toate probele va fi în faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia

Acest maraton este inclus în ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”, organizate de maratoniştii din România în perioada 2011-2017. Concurenţii intră în contact direct cu istoria, natura, cultura şi tradiţiile (Maratonul Zăpezii, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul celor două lacuri, Maratonul Ştefan cel Mare, Maratonul Delta Dunării, Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Recunoştinţei Roşia Montană, Maratonul Recunoştinţei Târgu Jiu, Maratonul Prieteniei – organizat la Plevna, în Bulgaria – prin locuri în care s-au jertfit ostaşii români în anul 1877 pentru independenţă, Maratonul Recunoştinţei Regina Maria – Oituz, Târgu Ocna, Oneşti, Maratonul Independenţei de la Bucureşti, Maratonul Dacia-Pontica de la Adamclisi, Maratonul Unirii de la Focşani).

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc se înscrie, alături de maratoanele “Pe aici nu se trece” şi cele din ciclul Recunoştinţei, în rândul competiţiilor sportive organizate în memoria militarilor Armatei Romane, care au luptat în Primul Război Mondial.

Ilie Roşu va alerga la Alba Iulia cel de-al 200-lea maraton din carieră, în cel mai semnificativ loc din Romania, Alba Iulia şi în cel mai frumos moment din istoria României, Marea Unire. Va purta steagul dacilor, steagul lui Mihai Viteazul, drapelul Romaniei din timpul Regelui Ferdinand şi drapelul României, în semn de respect şi recunoştinţă pentru înfăptuitorii Marii Uniri.

Initiatorii acestui maraton vor aduce un omagiu profesorului col. rez. Mihail Szabo, fost şef  al catedrei de Educaţie Fizică şi Sport în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” din Braşov, care a fost la baza deschiderii seriei de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”.

După cursa de la Alba Iulia, patru dintre maratonişti se vor deplasa la Bucureşti, unde vor lua startul la Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc organizat în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

Organizatorii competiţiei de la Alba Iulia sunt Clubul Sportiv Eco Alpin, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, DJST Alba şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La start va fi prezent preşedintele Clubului Sportiv Eco Alpin, Vasile Dogaru, care a făcut parte din prima expediţie integral românească, de escaladare a vârfului Everest, în 2003.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cinci posturi de preot vacante în județul Alba. Lista parohiilor, numărul de enoriași și criterii de selecție

Publicat

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia a publicat lista parohiilor vacante în această perioadă. Din cele nouă posturi afișate, opt sunt disponibile prin numire, iar unul prin transfer. Cinci posturi sunt disponibile în județul Alba, trei în Sighișoara și unul Târgu Mureș. Posturi vacante, disponibile prin numire: Preot paroh, Parohia Heria cu filia Sânbenedic, Protopopiatul Aiud; Număr […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

INVESTIȚIILE ANULUI 2020, la Aiud: Cum vrea administrația să modernizeze orașul. LISTA proiectelor mai mari de 100.000 de euro

Publicat

Administrația locală din Aiud va demara în acest an proiecte de peste 59.000.000 de lei. Printre investiții se numără introducerea transportului public ecologic, modernizarea unor străzi, reabilitarea și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 și reabilitarea Pieței agroalimentare Dr. Constantin Hagea. Totodată, în 2020 vor fi finalizate proiecte de aproape 14 milioane de lei, […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Tentativa de fluidizare a traficului în centrul orașului Alba Iulia, prin decalarea orarului unor școli, a EȘUAT după două zile

Publicat

centru trafic

Doar de două zile au avut nevoie reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba pentru a vedea că tentativa de fluidizare a traficului în centrul municipiului Alba Iulia, prin decalarea cu jumătate de oră a programului, a două unități școlare, nu va avea succes.  Proiectul propus de ISJ  urmărea fluidizarea traficului prin începerea orelor, la 8.30 la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Medicamentele care conțin ranitidină, blocate la vânzare. Urmează să fie retrase din toate farmaciile din România

Publicat

Medicamentele care conțin ranitidină urmează să fie retrase din toate farmaciile din România, în urma unei recomandări a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, anunță instituția, într-un comunicat. Potrivit ANMDM, decizia a fost luată la nivel european, „ca urmare a suspendării, de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentlui (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate