Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, a şaptea ediţie, în Cetatea din Alba Iulia

Publicat


La Alba Iulia se desfăşoară joi, 30 noiembrie, a şaptea editie a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc. Evenimentul este organizat în memoria românilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Startul va fi dat la ora 9.00 din faţa Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan. Probele competiţiei sunt maraton, semimaraton, 10,5 km şi ştafeta copii 42 x 1 km.

Maratoniştii vor trece întâi prin faţa Bisericii Memoriale Mihai Viteazul, închinată domnitorului care a împlinit, pentru prima dată în istorie, cel mai râvnit ideal al românilor – unirea celor trei principate româneşti sub un singur conducator. Biserica a fost înălţată în 1988 pe locul în care a fost Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei, dărâmată de regimul habsburgic în anul 1714, transmit organizatorii. Apoi, concurentii  vor intra în şanţurile Cetăţii, unde vor alerga 16 ture de cetate (maraton), 8 ture (semimaraton), iar concurenţii din proba de 10,5 km, 4 ture.

O ştafetă formată din 42 de copii din Alba Iulia, condusă de maratonista Ana Rodean, va alerga pe traseul probei de maraton, purtând un tricolor.

O altă ştafetă – 10 elevi de la CSS Blaj, condusă de prof. Cristina Man, va alerga din 4,2 km în 4,2 km, pe traseul maratonului, tot purtând un tricolor.

Sosirea pentru toate probele va fi în faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia

Acest maraton este inclus în ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”, organizate de maratoniştii din România în perioada 2011-2017. Concurenţii intră în contact direct cu istoria, natura, cultura şi tradiţiile (Maratonul Zăpezii, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul celor două lacuri, Maratonul Ştefan cel Mare, Maratonul Delta Dunării, Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Recunoştinţei Roşia Montană, Maratonul Recunoştinţei Târgu Jiu, Maratonul Prieteniei – organizat la Plevna, în Bulgaria – prin locuri în care s-au jertfit ostaşii români în anul 1877 pentru independenţă, Maratonul Recunoştinţei Regina Maria – Oituz, Târgu Ocna, Oneşti, Maratonul Independenţei de la Bucureşti, Maratonul Dacia-Pontica de la Adamclisi, Maratonul Unirii de la Focşani).

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc se înscrie, alături de maratoanele “Pe aici nu se trece” şi cele din ciclul Recunoştinţei, în rândul competiţiilor sportive organizate în memoria militarilor Armatei Romane, care au luptat în Primul Război Mondial.

Ilie Roşu va alerga la Alba Iulia cel de-al 200-lea maraton din carieră, în cel mai semnificativ loc din Romania, Alba Iulia şi în cel mai frumos moment din istoria României, Marea Unire. Va purta steagul dacilor, steagul lui Mihai Viteazul, drapelul Romaniei din timpul Regelui Ferdinand şi drapelul României, în semn de respect şi recunoştinţă pentru înfăptuitorii Marii Uniri.

Initiatorii acestui maraton vor aduce un omagiu profesorului col. rez. Mihail Szabo, fost şef  al catedrei de Educaţie Fizică şi Sport în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” din Braşov, care a fost la baza deschiderii seriei de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”.

După cursa de la Alba Iulia, patru dintre maratonişti se vor deplasa la Bucureşti, unde vor lua startul la Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc organizat în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

Organizatorii competiţiei de la Alba Iulia sunt Clubul Sportiv Eco Alpin, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, DJST Alba şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La start va fi prezent preşedintele Clubului Sportiv Eco Alpin, Vasile Dogaru, care a făcut parte din prima expediţie integral românească, de escaladare a vârfului Everest, în 2003.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

URS lovit MORTAL de o mașină pe DN1 Sibiu-Brașov, zona Hula Bradului

Publicat

Un nou accident rutier în care a fost lovit un urs s-a petrecut duminică seara. Animalul a murit în urma impactului. Evenimentul rutier a fost semnalat pe DN1 Sibiu – Brașov, la Hula Bradului. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier s-a desfășurat alternativ, temporar, fiind reluat în jurul orei 22.40. Citește și VIDEO: Urs rănit, păzit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate