Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Ziua internaţională a Vârstnicilor, sărbătorită la Alba Iulia. Petreceri cu poezii, romanţe, cântece populare şi cadouri

Publicat

pensionariÎn fiecare an, la 1 octombrie, toate statele membre ONU marchează, prin diverse evenimente, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. La Alba Iulia se vor desfăşura manifestări organizate de primărie şi Căminul pentru persoane vârstnice.

Joi, 1 octombrie 2015, ora 11.00, la Căminul pentru Persoane Vârstnice, de ziua pensionarilor, se organizează un eveniment deschis de grupul “Optimiştii”. Aceştia vor prezenta un program de poezii şi romanţe.

Spectacolul va fi continuat de elevii Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia coordonaţi de prof. drd. Teodora Zărnescu, care vor prezenta o suită de cântece populare şi romanţe.

Pentru ca bucuria acestei sărbători să fie completă, bunicii din cămin vor primi cadouri oferite din partea Primăriei municipiului Alba Iulia.

Evenimentul face parte din programul complex de integrare, socializare şi petrecere a timpului liber al beneficiarilor din Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia.

Tot joi, de la ora 11.00, la Restaurantul „Mercur” din Alba Iulia (zona industrială), vârstnicii de la Centrul de Zi vor aniversa împreună. Plăcinte, vin, Ansamblul „60 plus” sunt cateva dintre reperele zilei dedicate vârstnicilor de către municipalitate.

„Dincolo de o zi în an a lor, în mod oficial, mai sunt 364 de zile în care avem o îndatorire sacră: să le arătăm respectul şi toată dragostea noastră celor care ne-au învăţat să mergem, să vorbim, să gândim, să fim oameni.

Cineva spunea că nu există bătrâni, doar oameni mai inţelepţi decât ceilalţi. Subscriu şi vreau să le mulţumesc fiecăruia în parte pentru tot ceea ce fac, ne arată şi ne învaţă în fiecare zi. Ridurile nu sunt altceva decât urme ale unor vechi zâmbete, iar înţelepciunea lor e acel motor magic care ne face mai echilibraţi, mai realişti şi mai recunoscători.

Le doresc tuturor vârstnicilor albaiulieni o. tinereţe înfloritoare în continuare şi îi asigur că mereu vor găsi în noi acel sprijin de care fiecare va avea nevoie, la un moment dat şi pe care, fiecare, cândva, ni l-a acordat.

La mulţi ani şi multe bucurii!”, este mesajul primarului Mircea Hava, cu această ocazie.

Tot în Alba, în perioada campaniei dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, mesagerii Fundației Principesa Margareta vor ajunge la peste 6.000 de bătrâni din București și din județele Alba, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Gorj, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Vâlcea. Vor fi oferite flori în parcuri și în spații publice, centre rezidențiale pentru vârstnici, oficii ale Poștei Române, cabinete medicale, centre de relații cu clienții, școli și licee.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106.

Primul plan de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă a fost elaborat de ONU în 1982. Printr-o serie de rezoluții ulterioare, Adunarea Generală a ONU și Consiliul Economic și Social (ECOSOC) au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înființate departamente specializate pe acest gen de probleme.

Potrivit aprecierilor Oficiului European de Statistică (Eurostat), aproape o treime din cetățenii Uniunii Europene vor avea vârsta de peste 65 de ani până în 2050. Procentul persoanelor de peste 60 de ani va depăși actuala valoare de 17,1%, ajungând la 33%, în 2050. Populația în vârstă de 80 de ani va crește de la 4,4% în prezent până la 11,4%, în 2050.

În România, persoanele în vârstă de 60 de ani și peste reprezentau, în 1990, 10,3% din totalul populației, în 2000—18,7%, în 2003—19,9%, iar pentru anul 2030 se preconizează un procent de 12,9%. Studiul arată că România va cunoaște o îmbătrânire a populației, în condițiile în care numărul de persoane încadrate în categoria de vârstă 0-14 ani se va reduce de la 3,5 milioane în 2004 la 2,1 milioane în 2050. În segmentul populației vârstnice se va înregistra o tendință de creștere de la 3,1 milioane în 2004 la 5 de milioane în 2050

La nivel european, speranța de viață atinge valoarea medie de 81 de ani la femei și 75 de ani la bărbați. În perspectivă, specialiștii în demografie preconizează că va dispărea diferența de șase ani existentă între femei și bărbați în ceea ce privește speranța de viață.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eu

    miercuri, 30.09.2015 at 15:31

    LA MULTI ANI SANATOSI SI FERICITI!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax