Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Jurnal de pe ”frontul COVID”, la Secția Infecțioase Alba Iulia. Mărturiile unei asistente aflate în prima linie a „armatei albe”

Publicat

A urmat o oră de discuții în care am pus la punct un plan de bătaie vis-a-vis de modul în care vom funcționa în următoarea perioadă.

Vă spuneam la început că în biroul managerului spitalului se afla și medicul șef compartiment Dermatologie, lucru pe care nu l-am înțeles pe moment însă, planul era eliberarea compartimentului de Dermatologie, aflat la demisolul clădirii în care funcționam noi, secția de Boli Infecțioase, astfel încât să transformăm acel spațiu, în spațiu destinat tratării pacienților infectați cu noul coronavirus. Atunci am înțeles totul. Compartimentul dispunea pe lângă sala de tratament, cabinete medicale, spațiile administrative și de trei saloane: două saloane a câte trei paturi și un salon cu două paturi și grup sanitar propriu. Cele două saloane cu câte trei paturi erau deservite de un grup sanitar și duș, aflat pe hol, în imediata apropiere a acestora.

Planul mi s-a părut bun, raportat la infrastructura de care dispuneam, în sensul în care nici o altă variantă mai bună nu exista.

Secția de Boli Infecțioase este amplasată într-o clădire cu patru niveluri: demisol, parter, etaj și mansardă.

La demisol vă spuneam că funcționa pe o aripă, compartimentul de Dermatologie, de-acum transformat în Compartiment COVID-19, iar în cealaltă aripă, opusă celei dintâi, cu o altă intrare și fără să comunice cu compartimentul COVID-19, funcționa Ambulatoriu integrat al secției de Boli Infecțioase. Pe acesta l-am transformat în vestiar pentru personalul medico-sanitar și auxiliar pe perioada tratării în secție doar a pacienților suspecți sau confirmați cu infecție cu noul coronavirus. Se plia perfect pentru această destinație deoarece dispunea de o încăpere (fosta garderobă) căreia i-am atribuit rolul de spațiu pentru costumele medicale curate, cabinetul de consultații a primit rolul de spațiu de depozitare haine civile, holul generos era locul în care fizic ne dezbrăcam. De asemenea erau și două grupuri sanitare, dintre care unul cu duș, ceea ce ne permitea igienizarea corporală ori de câte ori era necesar.

La sfârșitul fiecărei ture, echipamentele de lucru (costumele medicale) erau îndepărtate și colectate într-un sac galben, transportate la spălătorie (norocul nostru: avem și spălătorie proprie), spălate și călcate, apoi erau aduse în spațiul pe care l-am creat în acest scop (fosta garderobă), astfel încât a doua zi, fiecare dintre noi îmbrăcam echipamente curate.

Parterul secției de Boli Infecțioase este împărțit în două: o parte destinată saloanelor pacienților și altă parte destinată cabinetelor de consultații, sălii de tratament, camerei de gardă și oficiului alimentar.

Am înțeles foarte repede necesitatea unei delimitări perfecte a acestor două zone, motiv pentru care am cerut montarea a două uși de termopan (care rezistă la dezinfecție frecventă) care să despartă zona destinată pacienților (zona contaminată), de zona destinată personalului medical (zona necontaminată).

La parter există 6 saloane din care doar două cu grup sanitar propriu, iar celelalte patru sunt deservite de trei grupuri sanitare, fiecare cu duș.

La etaj sunt 9 saloane din care din nou doar două cu grup sanitar propriu iar celelalte șapte deservite de 6 grupuri amplasate pe holuri, în imediata apropiere a acestora, având fiecare și duș.

Mansarda este destinată spațiilor administrative: magazii pentru materiale sanitare, magazii pentru lenjerie curată, arhivă, sală de curs, cabinete medici și vestiare. Aceasta am închis-o complet pe perioada funcționării secției ca Spital COVID-19. Am făcut o descriere a infrastructurii clădirii pentru a înțelege mai bine cum am gândit modul de lucru și circuitele în această perioadă.

Revin la momentul din biroul doamnei manager.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax