Connect with us
Publicitate

Eveniment

Modificări Cod Rutier 2024: Noi reguli de reținere permis, testare alcool, un nou indicator. La ce trebuie să fie atenți șoferii

Publicat

Modificări Cod Rutier 2024: Noi reguli de reținere permis, testare alcool, un nou indicator. Schimbările au fost aprobate prin ordonanță de urgență de Guvern, în 28 iunie.

Este vorba despre modificări la OUG 195/2002 – Codul Rutier, aprobate de Guvern.

Modificări Cod Rutier 2024: Nou indicator rutier

La Anexa nr. 2, la punctul C2 din OUG 195 cu modificările ulterioare – Codul Rutier – Indicatoare de informare, se introduce un nou indicator, după cum urmează:

Acesta indică distanța minimă de siguranță, care trebuie păstrată între două vehicule, pe autostrăzi și drumuri expres.

De asemenea, la Anexa nr. 2, Marcaje rutiere, lit. c), se introduce un nou marcaj, după cum urmează:

Este vorba despre marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței de siguranță pe autostrăzi și drumuri expres.

Noul indicator și noul marcaj rutier vor fi utilizate pentru a ajuta la prevenirea accidentelor rutiere și pentru a crește siguranța în trafic.

Modificări Cod Rutier 2024. La ce trebuie să mai fie atenți șoferii în trafic

Modificările aprobate la Codul Rutier se referă și la condiții în care un șofer poate fi testat pentru alcool și în care își poate pierde permisul.

Polițiștii rutieri vor fi obligați să testeze șoferii pentru consum de droguri și alcool dacă în mașină observă recipiente care conțin băuturi alcoolice și urme de consum sau substanțe psihoactive. Îi vor testa și pe cei cu antecedente privind consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

Se vor putea aplica amenzi de circulație pe baza înregistrăzilor video de pe camerele de bord ale mașinilor sau alte camere de supraveghere.

Șoferul poate solicita o a doua testare pentru alcool, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea.

La articolul 88, după alineatul (5), se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:

„(51) În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana prevăzută la alin. (5) îi poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.”

În cazul șoferul dorește și recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge, se poate adresa oricărei unități de asistență medicală, fără a mai fi necesară prezența polițistului rutier care a realizat testarea aerului expirat.

Determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul IGPR, acreditate sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate pentru astfel de determinări. Se încearcă reducerea aglomerării la instituțiile de medicină legală.

Modificări Cod Rutier 2024: Retragere permis de conducere

În cazul șoferilor care refuză sau nu pot să se supună testării pentru alcool sau substanțe psihoactive:

  • permisul de conducere este retras până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice
  • în prezent, retragerea se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore, atunci când medicul examinator în cadrul procedurii de recoltare a mostrelor biologice a constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.

Permisul poate fi reținut și dacă șoferul consumă alcool după producerea unui accident rutier.

Potrivit art. 336.1 Cod Penal, ”fapta de a consuma alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.

Cod Rutier 2024: Testul pentru recuperarea permisului de conducere

Șoferii care rămân fără permis în cazul unei contravenții pot cere reducerea perioadei de suspendare cu o treime, potrivit legislației actuale. Condiția este să aibă promovat testul de verificare a cunoștințelor pentru regulile de circulație, la momentul în care depun cererea. Se extinde perioada în care se poate da din nou testul pentru permis, la primele două treimi din perioada în care are permisul suspendat.

Recuperarea permisului, plăcuțelor de înmatriculare sau certificatului de înmatriculare se poate face și prin reprezentant. Nu va mai fi necesar să se deplaseze la sediul poliției exclusiv titularul acestor documente.

Modificări Cod Rutier 2024: Două noi situații de radiere a vehiculului

Vehiculul se radiază din oficiu:

  • în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni
  • în celelalte cazuri prevăzute de lege în care suspendarea înmatriculării vehiculului a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani; pentru vehiculele de interes istoric, perioada de operare a suspendării înmatriculării este de 10 ani.

Va fi informat și proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal cu privire la efectuarea radierii vehiculului

Modificări Cod Rutier 2024: Probe audio-video din trafic

Participanții la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile încălcări ale regulilor de circulație surprinse în înregistrări video sau audio-video.

Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și cu ocazia verificării sesizării formulate de un
participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art.541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.

Sesizarea trebuie să includă nume, prenume și cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare – în cazul persoanei care reclamă. De asemenea, trebuie menționate datele de contact – număr de telefon și adresa de corespondență, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării, data, ora, locul sau orice
elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura acesteia.

În cazul în care contravenientul refuză sau nu poate să semneze procesul-verbal de constatare a contravenției:

  • nu mai este necesară semnătura lui sau confirmarea unui martor, dacă există imagini audio-video ale polițistului

Imagini privind încălcări ale regulilor de circulație pot fi primite de Poliția Română și de la administratorii de drumuri publice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate