Connect with us
Publicitate

Eveniment

Kelemen Hunor despre reforma pensiilor și pensiile speciale: Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, este inacceptabil

Publicat

Kelemen Hunor, lider al UDMR și vicepremier a declarat că termenul iunie în ceea ce privește reforma pensiilor va fi respectat la nivelul guvernului României.

Mai mult de atât acesta a vorbit și despre faptul că unele persoane care devin profesioniști într-un domeniu ies la pensie atunci când sunt cel mai pregătiți, adicî în jurul vârstei de 50 de ani.

În linii mari, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, s-a arătat convins că va fi respectat termenul lunii iunie în ceea ce priveşte reforma pensiilor, respectiv a pensiilor speciale.

„Principiul contributivităţii nu trebuie schimbat în niciun fel, dar să vedem cât se dă. (…) Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul – este inacceptabil. Nu se poate să aduni tu în ultima perioadă de activitate toate sporurile, toate plusurile care pot fi adunate legal şi apoi calculezi un salariu de unde pleci şi vei avea o pensie mai mare decât salariul net obişnuit.

Nu se poate accepta aşa ceva, indiferent cine şi cum se supără; după care nu se poate accepta să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti toată pensia, după care te angajezi undeva, unii înapoi chiar la stat, mai ales la magistraţi.

Şi iarăşi se vor supăra magistraţii. Dar când societatea are nevoie de tine că ai experienţa solidă, profesională, ştiinţifică şi până la urmă şi experienţă de viaţă, la 50 – 52 de ani tu eşti la pensie”, a declarat marţi preşedintele UDMR la TVR Info.

El a subliniat că este necesară o abordare echilibrată.

„Nu facem pentru Comisie. Într-adevăr, noi ne-am asumat în PNRR aceste chestiuni, dar facem pentru un echilibru social şi pentru un buget sustenabil, nu pentru Comisie. (…) Nimeni nu ne-a obligat, noi ne-am asumat că ne vom încadra în acel procent de 9,4%, dacă nu mă înşel, cu toate pensiile.

Şi aici, sigur, pensiile speciale de serviciu şi mai ales pensiile magistraţilor înseamnă într-adevăr un cuantum foarte mare – trebuie să recunoaştem acest lucru. (…)

Trebuie să vină şi sistemul, fără ei nu poţi să faci, şi mâine iarăşi va fi o şedinţă unde vor veni cei de la Justiţie, cei de la Armată, cei de la Poliţie, de la Externe, Transporturi şi unde mai sunt pensii de serviciu şi acolo trebuie discutat, fiindcă nu poţi să faci fără o discuţie şi fără o înţelegere cu cei care sunt interesaţi”, a explicat Kelemen Hunor.

El a adăugat că nu se pune problema să vină cineva din afară să spună că „asta este soluţia”, deoarece după aceea viitoarea lege nu va rezista la Curtea Constituţională.

„Vor veni şi misterele de resort cu propunerile şi cu variantele lor, inclusiv cei de la Ministerul de Finanţe, fiindcă şi ei trebuie să se vadă cam cum se aşază, Ministerul Muncii, care este coordonatorul reformei în acest domeniu, şi apoi vom găsi soluţia politică probabil săptămâna viitoare, când va trece prin prima cameră sesizată legea trimisă de Guvern în Parlament, dar nu tacit, cu amendamentele care vor fi discutate şi vor fi finalizate în aceste zile”, a arătat vicepremierul.

Potrivit acestuia, Camera Deputaţilor – for decizional – va da un vot, după o dezbatere, în cursul lunii aprilie şi, dacă nu va fi sesizată Curtea Constituţională, legea va fi promulgată.

Întrebat dacă adoptarea legii se va încadra în termenul lunii iunie pentru a putea primi banii din PNRR, Kelemen Hunor a confirmat: „Da, noi zicem că da, ne încadrăm în termen; bineînţeles, nu ştiu dacă va fi atacată la Curte, dar nu cred că CCR va sta pe această lege, pe acest proiect foarte mult timp, că au fost discuţii şi cu reprezentanţii Justiţiei, sistemului, acolo sunt problemele cele mai arzătoare, şi nu cred că va exista o neînţelegere, în sensul de a merge la Curtea Constituţională”.

Liderul UDMR susţine că din anii ’90 „s-a creat această pătură a pensionarilor de serviciu” şi este greu „să demontezi foarte repede. „Şi nici abordarea nu a fost foarte corectă, fiindcă abordarea a fost, şi în 2020, şi în 2016, şi între 2016 şi 2020, extrem de populistă. (…)

Avem acest termen pentru a primi banii din PNRR, dar, dincolo de acest termen, facem pentru sănătatea societăţii noastre, nu facem pentru Bruxelles. Cine e Bruxelles-ul până la urmă? Haideţi să pun şi această întrebare. Vorbim despre Bruxelles de parcă ar fi o persoană care cu ochii mari se uită de sus la noi”, a transmis Kelemen Hunor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Xpert86

    joi, 23.03.2023 at 19:00

    Asta habarh nu are ca toate pensiile ajung sa fie mai mare ca ultimul salariul net dupa o perioada, dar unul ca Hunor care nu traieste din pensie nu are de unde sti!! Nimeni nu iese la interval sale spuna ca nu au dreptate pentru pensiile se indexeaza anual!!! Daca guvernul ar reusi sa stavileasca inflatia atunci s-ar ajunge la ceea ce sustine de politruci!! Toate discursurile politice sunt facute in scop populist si electoral!!!

  2. Avram

    sâmbătă, 25.03.2023 at 11:38

    Hoție la drumul mare și cu legea in mana !
    Nicăieri în lume pensia nu este mai mare decât salariul.
    Pensia trebuie calculata pentru toți după o singura lege care are la baza PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII !
    Restul sunt…… discuții!
    În Franța raportul la pensii este 1 cu 6
    Iar în Germania 1 cu 8 .
    În Romanica noastră plina de hoți și ticăloși cea mai mica pensie este 1.125 lei , raportata la cea mai mare ( era la un moment dat ) peste 70.000 lei.
    Faceți socoteala…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate