Eveniment
UPDATE: La stat, ca la privat. Servicii pe bani la Centrul de permanență din Alba Iulia, finanțat de CAS. Precizări de la DSP
Înființarea centrului de permanență din Alba Iulia fost anunțată în urmă cu doi ani, ca o rezolvare a cozilor de la Unitatea de Primiri Urgențe și un răspuns rapid pentru cei care caută un tratament pentru dureri în gât sau tusea care îi deranjează.
Deși aceste centre ar fi finanțate de Ministerul Sănătății, pacienții sunt practic tratați ca la privat. Adică plătesc cam tot, în afara unei consultații de bază.
De la pansament, pastile sau teste de gripă, totul se achită din buzunarul pacientului asigurat, care în general ajunge la centrul de permanență, după de a fost trimis de la UPU.
În județul Alba există cinci astfel de centre de permanență care se află în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate: Terra Aster (Cetate) Alba Iulia, Ocna Mureş, Baia de Arieş, Zlatna şi Arieşul Mare (medici cu cabinete în zona Munţilor Apuseni – Poiana Vadului, Arieşeni, Gârda de Sus, Albac, Horea, Scărişoara, Vadu Moţilor).
Sunt 33 de medici de familie care activează în cinci centre dintre care șase la Centrul din Alba Iulia, acolo unde nu de puține ori cei care ajung se plâng de de faptul că sunt nevoiți să-și cumpere medicația sau să o plătească direct acolo.
- O sesizare, a unui pacient nemulțumit de serviciile oferire la unitatea medicală, a ajuns pe adresa redacției. Acesta spune că s-a dus la centru pentru schimbarea unui pansament și, după prima consultație, a fost de fiecare dată pus să plătească o sumă de 15 lei.
- De asemenea, o familie a ajuns cu copilul suspect de gripă. Oamenii au fost redirecționați de la UPU – Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Testul rapid a costat 40 de lei, plătit din buzunar. ”În ce constă atunci serviciul oferit de acest centru? Cum pot face consultația gratuită fără acest test?”, s-a întrebat unul dintre părinții copilului.
Potrivit informațiilor din Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 389 din data de 2 iunie 2011, centrele de permanenţă funcţionează în regim de gardă. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanenţă între orele 15.00-8.00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8.00 şi durează 24 de ore.
Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă sunt următoarele:
a) asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice
b) trimitere către alte specialităţi în vederea internării, în situaţiile care depăşesc competenţele medicului de familie
c) administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă sau a cabinetului medical în cazul în care permanenţa se asigură la cabinetul medical
d) eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul său de familie pentru prescrierea reţetei; în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, medicaţia se asigură din trusa de urgenţă atât cât va fi necesar pacientului până ajunge la medicul său de familie.
UPDATE: În urma materialului publicat de Alba24.ro, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea a făcut o serie de afirmații. Potrivit acestuia la centrele de permanență sunt gratuite serviciile și tratamentele sunt incluse în baremele de urgență.
Pot să fie contra cost servicii medicale care potrivit legii nu intră în baremul de urgență. De asemenea, Alexandru Sinea a mai precizat că mâine, 3 martie, o echipă formată din inspectori DSP Alba vor merge la centrul de permanență pentru a verifica situația semnalată la instituția sanitară.
Marți, inspectorii DSP Alba au mers la Centrul de Permanență. În urma inspecției, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea a declarat următoarele pentru Alba24.ro:
”Constatări Centrul de Permanență Terra Aster: În programul de garda, ora 15.oo-8.00 se acordă servicii medicale de urgență – cod verde gratuite. Pentru servicii medicale la solicitare, care nu sunt încadrate în cod verde de urgente, se percep tarife care sunt afișate în sala de așteptare. Aceste servicii – cu plata sunt taxate pe Centrul Medical Terra Aster și nu sunt decontate de Casa de Asigurări.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News