Connect with us
Publicitate

Eveniment

Legea de trecere a unor drumuri forestiere de la Romsilva, la consiliile locale, neconstituțională. Decizie la CCR

Publicat

Legea de trecere a unor drumuri forestiere de la Romsilva, la consiliile locale, este neconstituțională. Curtea Constituţională a admis miercuri o obiecţie de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

A constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea completarea Legii nr.192/2010 privind

trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenţilor

  • din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva
  • în domeniul public al unor unităţi administrativ- teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.

Potrivit unui comunicat al CCR, având în vedere că

  • transferul bunurilor ce fac obiectul acestei legi se face prin lege organică, iar nu prin act individual – hotărâre a Guvernului
  • transferul dreptului de proprietate publică şi al dreptului de administrare asupra bunului în cauză se realizează concomitent,

legea criticată contravine dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(4) privind principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, art.61 alin.(1) şi art.102 alin.(1) teza finală referitoare la rolul Parlamentului şi, respectiv, al Guvernului.

Aceasta contravine şi dispoziţiilor art.136 alin.(4) referitoare la inalienabilitatea bunurilor proprietate publică şi art.147 alin.(4) privind efectele deciziilor Curţii Constituţionale.

Totodată, Curtea a reţinut că este neconstituţională şi soluţia normativă care reglementează o modalitate de întoarcere a bunurilor în cauză în domeniul public al statului, prin efectul legii,

în situaţia în care nu s-a realizat scopul avut în vedere prin transferul acestora din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia.

Aspectul contravine dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art.61 alin.(1) şi art.102 alin.(1) teza finală, art.136 alin.(2) referitor la proprietatea publică şi art.147 alin.(4).

De asemenea, CCR a mai reţinut că

prin reglementarea transferului prin lege, iar nu prin hotărâre a Guvernului, a unor bunuri ce nu formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice

este eludată posibilitatea persoanei vătămate de o autoritate publică, printr-un act administrativ, de a se adresa unei instanţe judecătoreşti.

Aceasta contravine dispoziţiilor art.52 – Dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică din Legea fundamentală, potrivit Agerpres.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate