Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Guvernul își asumă răspunderea pentru Legea Educației

Publicat

Unul dintre proiectele de lege care este amânat din luna mai a acestui an în Parlament este şi cel al Legii Educaţiei, conform căruia în sistemul de învăţământ s-ar produce modificări cum sunt trecerea clasei a IX-a în grupa de gimnaziu sau responsabilitatea părinţilor pentru absenţele elevilor de la şcoală. În urma şedinţei speciale  de marti, la Palatul Victoria, premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru proiectul acestei legi. Astfel, Executivul îşi asumă şi riscul de a-şi pierde mandatul, dacă va fi depusă moţiune de cenzură la acest proiect. „Avem în faţă Legea Educaţiei Naţionale, o lege extrem de importantă pentru ceea ce înseamnă modernizarea învăţământului românesc şi a sistemului educaţional în ansamblu”, a spus Emil Boc.

Potrivit noii legi, după cum a amintit premierul, conţinutul materialului didactic se va modifica, pentru a permite elevilor să-şi manifeste creativitatea şi a nu mai fi nevoiţi să reproducă mecanic materiale memorate. De asemenea, va fi posibilă decizia la nivel local şi judeţean în proporţie de până la 20 la sută privind materiile didactice importante, ce vor trebui să ajungă în atenţia elevilor, precum şi finanţarea complementară a sistemului de învăţământ. Tinerii vor avea posibilitatea să-şi rezolve temele la şcoală, iar profesorul va avea 25% din timpul aferent orei de predare pentru adaptarea programului la cerinţele elevilor, pentru a cultiva performanţa acestora.

În ceea ce priveşte învăţământul universitar, Emil Boc susţine că se va pune accent pe calitate, fiind introdusă clasificarea universităţilor, în funcţie de performanţele obţinute. Scopul este realizarea unui echilibru în reprezentarea la nivel de conducere a universităţilor, prin accesul mai facil la acest nivel al cadrelor universitare, indiferent de vechimea acestora în activitatea de învăţământ superior.

Referitor la această decizie, preşedintele Senatului, Mircea Geoană a declarat este un afront la adresa Parlamentului şi că, în opinia sa, va avea efect şi ân ceea ce priveşte o eventuală moţiune de cenzură. El a menţionat că Senatul nu a obstrucţionat discuţia unei legi atât de importante, doar a permis timpul necesar discuţiilor justificate. Potrivit lui Geoană, în ultimii zece ani au fost înregistrate peste 140 de modificări ale Legii Educaţiei.

Acest fapt a atras atenţia şi reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, care sunt de părere că elevii vor deveni astfel « cobai » pentru « experimentele » miniştrilor de resort.

Luând în considerare prevederile Constituţiei, Guvernul îşi poate asuma răspunderea faţă de Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Executivul însă, poate fi demis, prin moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege. Dacă nu este depusă o astfel de moţiune, proiectul de lege prezentat, cu modificări sau completări sau amendamente aprobate de Guvern, se consideră adoptat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax