Connect with us
Publicitate

Eveniment

Legislația privind accesul la informațiile medicale ar putea fi schimbată. Modificarea vizează datele furnizate rudelor

Publicat

Legislația privind accesul rudei pacientului la informațiile medicale ar putea fi schimbată. Acum, conform legii, rudele unui pacient decedat pot obține informațiile medicale doar dacă pacientul a semnat un consimțământ.

Propunerea de modificare a legii ar permite anumitor rude să aibă acces la aceste informații fără consimțământ. Persoanele autorizate sunt soțul/soția, o persoană desemnată în scris de partener, moștenitorii sau rudele până la gradul III.

Excepție făcută pentru situația în care persoana în viață a semnat un act prin care informațiile medicale sunt confidentiale.

Dacă nu există acest consimțământ, familia nu mai poate afla cauza decesului și trebuie să meargă la instanță pentru a obține aceste informații, ceea ce poate dura luni de zile. O semnătură în minus şi cei dragi află cu greu ce s-a întâmplat dacă cineva a murit într-un spital din România.

Propunerea include ca accesul la informațiile medicale să fie acordat partenerului legal supraviețuitor, persoanei desemnate de către partener, moștenitorilor sau rudele de până la gradul III, cu excepția cazului în care pacientul a semnat un act prin care a specificat că informațiile medicale sunt confidențiale.

În acest moment, potrivit legii, rudele unui pacient care a murit au acces la informaţiile medicale doar dacă pacientul a semnat un consimțământ.

Când nu există acest acord, familia trebuie să apeleze la un avocat, iar procedura poate dura şi câteva luni.

De la pacienții în stare gravă, medicii nu au cum să obțină consimțământul pentru ca datele din dosarul medical să poată fi comunicate unui membru al familiei.

Fie că este vorba despre cei care au ajuns la spital după un accident rutier sau în urma unor violenţe, fie că este vorba despre cineva care a făcut un avocat. Dar familia unui astfel de bolnav, după deces, rămâne de multe ori cu semne de întrebare, scrie stiritvr.ro

Cine va putea avea acces la informații despre pacient, fără consimțământ

Potrivit propunerii, cei îndreptățiți să aibă acces la datele medicale sunt soţul sau soţia, o persoană desemnată în scris de către partener, moştenitorii sau rudele de până la gradul 3:

– partenerul legal supraviețuitor;

– persoana desemnata /mandatata, în scris, de către partenerul legal;

– moștenitori legali, prin desemnarea de comun acord de către aceștia a unui reprezentant pentru relația cu terții;

– rude de pâna la gradul III, în lipsa rudelor de gradul I sau II, care și-au asumat serviciile funerare ale defunctului.

Există în proiectul de ordonanţă şi o excepţie propusă. Datele nu vor fi transmise familiei dacă, în timpul vieţii, persoana respectivă a semnat un act prin care spune clar că informaţiile despre sănătatea sa vor rămâne confidenţiale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate