Economie
LISTA: Companii de stat și datele lor financiare. Cele mai mari profituri, pierderi sau cifră zero. Situația din Alba și din țară

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a publicat lista companiilor de stat, cu datele financiare ale acestora.
Este vorba despre 1.326 de companii publice. În 2024, profitul total al acestora se ridică la aproape 16 miliarde lei. Pierderile au fost de peste 2 miliarde lei.
În top cele mai mari profituri se află Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica. Clasamentul este completat, la distanță, de CEC Bank şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
Pe următoarele locuri sunt Transelectrica, Electrocentrale Bucureşti, Transgaz, Complexul Energetic Oltenia, Imprimeria Naţională, Administrația Porturilor Maritime, Compania Națională de Investiții și Loteria Română. În listă sunt sute de companii cu cifra profitului zero.
Companii de stat din Alba
Din Alba, în prima parte a clasamentului este și Cupru Min SA Abrud, cu profit de circa 55 milioane lei.
Mai jos, în top, este și Apa CTTA SA, cu circa 12 milioane lei profit.
La distanță, este societatea Băile Sărate Ocna Mureș – cu aproximativ 5 milioane lei profit.
În listă, din Alba, se mai află companii ca: Uzina Mecanică Cugir SA (circa 960.000 lei profit), Ocolul Silvic Sapcea Cugir Ra (aprox. 730.000 lei), Parcul Industrial Cugir SA (aprox. 350.000 lei), RoșiaMin Roșia Montană (Fililală Minvest Deva/ circa 120.000 lei).
Cu cifră zero (categoria profit) apar în listă Fabrica de Arme Cugir SA și Ocolul Silvic Sebeș RA.
Companii de stat cu pierderi
Vicepremierul Dragoș Atanasiu a anunțat anterior că pierderile generate la nivel național de 266 de întreprinderi publice se ridică la 2,5 miliarde de lei. Dintre acestea, șapte companii generează pierderi de două miliarde de lei, în condițiile în care acestea primesc subvenții.
”Situația pierderilor la nivel național: 266 de întreprinderi generează pierderi de 2,5 miliarde de lei, dintre care șapte companii generează pierderi de două miliarde de lei. Atenție! După ce primesc subvenții. E vorba de Căi Ferate CFR SA, Electrocentrale Craiova SA, Unifarm SA, Transport Feroviar Marfă CFR Marfă SA, Compania Municipală Termoenergetica SA, Metrorex SA, Complex Energetic Valea Jiului SA. Două miliarde de RON”, a precizat Dragoș Anastasiu.
În total sunt 1.326 de întreprinderi, care fie sunt 100% în proprietatea statului, fie statul este majoritar.
Companii de stat. Situația pe categorii
”Avem 1.182 la nivel local și sunt împărțite în societăți pe acțiuni, regii autonome și SRL-uri și 144 la nivel central. Deci, avem 376 de SA-uri, 88 de Regii Autonome și 842 de SRL-uri.
Dacă începem puțin să triem și punem deoparte toate companiile centrale, toate regiile autonome, precum și companiile locale care au impact, care au cifră de afaceri peste 50 de milioane de lei sau au alte tipuri de impacturi importante, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de angajați pe care îi avem în toate întreprinderile publice, 173.000 sunt în aceste companii, în aceste 315 companii importante”, a explicat vicepremierul.
Referitor la veniturile totale ale tuturor companiilor, Anastasiu a subliniat că acestea se ridică la 127 de miliarde de lei, în timp ce top 315 companii au 13,6 miliarde de lei.
Subvenții
”Subvenții per total avem 14 miliarde și aceste companii din top 315, au 13,6 miliarde. Acum profiturile pe toate companiile: 15 miliarde.(…) Atenție în momentul în care vom scădea subvențiile veți vedea că per total mai rămâne aproape un miliard de RON’, a arătat el.
În privința celor 1.182 de companii locale, respectiv 270 de SA-uri, 78 de regii autonome și 834 de SRL-uri, Anastasiu susține că în jur de 300 de companii nu au depus date financiare, ”deci nu știm despre ele nimic”.
”În jur de 250 de companii au venituri zero, astea împreună dau 550 de companii care au fie venituri zero, fie nu știm nimic despre ele, din cele 1.182 de companii. În jur de 230 de companii, deci dintre celelalte despre care știm câte ceva, au pierdere și în jur de 600 de companii au până la 10 angajați.
Avem zone de activitate: apă-canal sunt 326 de companii, jumătate pe profit, jumătate fie nu știm de ele, fie au pierdere, 146 de companii de salubritate, dintre care doar 76 sunt pe profit, 30 sunt pe pierdere, 26 nu știm nimic despre ele, 61 de companii de transport, dintre care 41 sunt pe profit, 10 sunt pe pierdere și cinci nu au date financiare depuse”, a punctat vicepremierul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News