Actualitate
Lista de medicamente gratuite şi compensate amânată până în 2015. Asociațiile de pacienți pregătesc procese cu statul
Nici în acest an bolnavii nu vor beneficia de noua listă de medicamente gratuite şi compensate. Românii o așteaptă din 2008, şi se pare că nu va fi gata nici în 2014. Singura șansă a bolnavilor care au nevoie de terapii noi sunt instanțele.
Ministerul Sănătății a postat în dezbatere publică metodologia după care va fi realizată noua listă de medicamente gratuite și compensate. Pe lângă faptul că pentru fiecare medicament se reiau procedurile și e nevoie de o mulțime de rapoarte, se introduce un mecanism de negociere cu producătorii de medicamente care aduce economii, însă complică sistemul.
„Se aprobă documentația care trebuie depusă de solicitanți la Agenția Națională a Medicamentului în vederea evaluarii propunerii de includere a unui DCI nou sau a unei indicații noi pentru un DCI compensat în Lista cu DCI ale medicamentelor de care beneficiază asigurații”, se arată într-un ordin postat pe site-ul MS, în care se detaliază actele ce trebuie depuse.
Cât despre contractele cost-volum, gândite să aducă economii, acestea funcționează cu succes în multe țări europene, însă nu sunt tocmai simplu de implementat.
Nu la fel de încântați sunt pacienții și reprezentanții acestora. „Ar fi putut ca aceste negocieri cost-volum să le lase pentru mai târziu și să urgenteze aprobarea listei de compensate. În acest ritm, nu vom avea în luna octombrie 2014, cum s-a promis, listă nouă, ci, în cel mai bun caz, la începutul anului viitor. Fac tot ca să nu plătească în acest an, fiindcă nu au bani”, comentează și președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.
În replică, pentru a grăbi accesul la terapii noi, toate asociațiile de pacienți pregătesc procese cu statul. „În acest moment, avem 30-40 de cazuri. Vom bloca instanțele. Avem atât pacienți care au nevoie de tripla terapie pentru hepatită, cât și diabetici care nu mai răspund la tratamentele actuale disponibile la noi, sau pacienți cu boli de inimă care au nevoie de anticoagulante”, detaliază Vasile Barbu.
De asemenea, reprezentanții pacienților spun că au în pregătire campanii publice prin care vor îndemna bolnavii să li se adreseze pentru acțiuni în instanță.
„Vom declanșa ample acțiuni în instanțe. Nu au cum să căștige. Avem temei legal, nicio instanță nu o să spună: «Mori, Guvernul nu are bani»”, a mai precizat președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.
sursa: evz.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News