Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Gabriel Pleșa își anunță candidatura la Primăria Alba Iulia din partea USR. Agitație și îngrijorare la PNL Alba


Publicat

plesa usr

Fostul viceprimar liberal din Alba Iulia, Gabriel Pleșa va candida pentru funcția de primar al municipiului din partea USR. Acesta este prezent într-o conferință de presă susținută la sediul USR, alături de reprezentanții organizației județene a acestui partid. 

”Astăzi avem un anunț foarte important de făcut, un anunț care sperăm noi să demareze un întreg proces și o revoluție în Alba Iulia. Un anunț care sperăm noi să ducă încet, dar sigur, spre câștigarea alegerilor de către noua generație din politica românească, împreună cu domnul Gabriel Pleșa. Avem onoarea astăzi să putem anunța viitorul candidat la Primăria Alba Iulia și din vară, cel mai probabil, viitorul primar al Albei Iulia. Pentru asta vom lupta și asta vom dori să facem”, a anunțat, în debutul conferinței de presă, președintele USR Alba Beniamin Teodosiu.

”Este o zi importantă astăzi. Mulți serbează Valentine’s Day și mă bucur pentru ei. Eu nu am venit aici să sărbătorim un divorț, ci am venit să vă declar de la început că rămân un îndrăgostit de Alba Iulia. E important acest pas pentru că dă posibilitatea unei competiții directe. Luna viitoare aș fi avut cinci ani de când sunt viceprimar al municipiului, am experiența administrativă necesară, am am peste 20 de ani de experiență ca manager în privat și cred că se poate face performanță la Alba Iulia conducând primăria exact ca în privat, adică să încerci să obții eficiență maximă cu cheltuieli minime. Sigur de toate lucrurile acestea vom discuta și avem timp săptămânile viitoare, pentru că vreau să vă spun că împreună cu noii mei colegi de la USR avem un plan important, economic, social și investițional pentru Alba Iulia. Ne-am armonizat foarte bine în ceea ce ne dorim în felul în care vrem să transformăm acest oraș și tocmai de aceea, la finalul acestei conferințe de presă, voi semna și manifestul USR-ului pentru Alba Iulia. Există multe lucruri de făcut în oraș, nu vreau să zic că nu s-au făcut și nu sunt și lucruri bune, dar din păcate în ultimii ani administrația din Alba Iulia a rămas în urma altor orașe similare. Am ajuns să invidiem, din păcate și orașe mai mici ca noi din județ, Blajul care, uite, astăzi inaugurează un bazin acoperit, sau Sebeșul și să nu avem realizări care ar fi trebuit să fie făcute de cel puțin șapte, opt sau zece ani. Mai ales că știm foarte bine puterea simbolică a acestui oraș pentru România. Tocmai de aceea cred că lucrurile pot merge înspre bine, cred că poate crește calitatea vieții atâta timp cât agendă colectivă este înaintea agendei personale sau agendei de grup”, a declarat Gabriel Pleșa.

Referitor la înscrierea în USR, Pleșa spune că este un pas foarte important, deoarece în ultimii 20 de ani a fost înscris într-un singur partid politic, dar este ”cu sufletul împăcat” deoarece noul său partid are aceeași ideologie – de centru dreapta. De asemenea, despre campania electorală pentru Primăria Alba Iulia, el a declarat că va fi una pozitivă, deși se așteaptă la atacuri din partea unora dintre foștii colegi de la PNL.

”Nu voi face și nu vom face o campanie negativă, deși sunt convins că voi fi atacat de unii, puțini la număr de altfel, dintre vechii mei colegi de la PNL. Voi face o campanie pozitivă pe proiecte și soluții. (…) Rămân același om demn (așa cum am fost caracterizat de alții), cred că sunt un om corect nu am înșelat pe nimeni, nu am cerut nimănui nimic, nu am scos pe nimeni afară și nu mi-am bătut joc de nimeni. Și lucrurile acestea cred că sunt importante pentru un viitor lider al orașului. Dacă ne vom baza pe acest sistem valoric, desuet poate pentru unii, mai ales în politica românească, cred că lucrurile vor merge bine. Vreau să vă mai spun un lucru: astăzi fac un pas important. Am fost într-un singur partid politic de aproape 22 de ani. Sunt cu sufletul împăcat pentru că trecând la USR nu renunț la ideologia de centru dreapta pentru care am intrat cu ani în urmă în Partidul Național Liberal. Mă bucur foarte mult de poziționarea doctrinară a USR-ului și sunt convins că vom putea merge împreună pentru Alba Iulia mai frumoasă, mai apreciată de cei care o vizitează și pentru a ridica confortul și calitatea vieții albaiulienilor”, a declarat Pleșa.

Fostul liberal a vorbit și despre situația din fostul partid, care l-a determinat să facă pasul de astăzi:

”Din nefericire lucrurile în PNL s-au tergiversat, la fel, același grup mic, foarte mic, hotărăște destinele, hotărește funcțiile, hotărăște candidaturile. Nu există, din nefericire, dezbatere, nu există respectarea statutului, or aceste lucruri eu nu le mai puteam gira. Nu candidez împotriva nimănui și nu este un orgoliu personal, chiar nu am nevoie în CV de o asemenea funcție, dar cred că trebuie să fac acest pas pentru că datorită probabil experienței acumulate, datorită probabil notorietății și cred eu voinței majorității albaiulienilor, trebuie să fac acest lucru. Și credeți-mă, nu voi pune capul pe pernă până nu vom câștiga orașul pentru albaiulieni. E tot ceea ce îmi doresc”, a încheiat Gabriel Pleșa.

Fostul viceprimar a anunțat că de astăzi este membru USR ”cu acte în regulă” și că au venit alături de el în USR fostul consilier local PNL, proaspăt demisionar și el, Emil Antoniu Popescu și Adrian Simion.

Potrivit președintelui USR Alba, Beniamin Teodosiu, cei trei foști liberali – Gabriel Pleșa, Emil Antoniu Popescu și Adrian Simion – s-au înscris în USR printr-o derogare de la regulamentul partidului.

”După cum știți, noi avem o regulă în USR, nu acceptăm oameni care au mai făcut politică, dar în anumite circumstanțe avem un procedeu care se numește derogare și se poate da pentru anumite persoane, după o verificare amănunțită. (…) Ne propunem să câștigăm Primăria, ne propunem să luăm un scor cât mai bun și la Consiliul Județean, iar asta înseamnă să venim cu oameni competenți, foarte bine pregătiți, în fiecare UAT din județul Alba. Din 85 de membri, câți sunt acum în filiala Alba Iulia, nu a existat nicio derogare. Faptul că acum am apelat la o derogare pentru Gabi Pleșa și pentru colegii nou veniți nu înseamnă că noi nu avem în continuare aceste reguli. Le avem dar, repet, vom analiza cu atenție fiecare caz, pentru că e posibil să vină și alții”, a declarat președintele USR Alba.

Pleșa a demisionat din funcția de viceprimar încă de dimineață. Potrivit legii, și-ar fi pierdut oricum această calitate odată cu pierderea calității de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales.

Plecarea lui Pleșa la USR, un partid aflat pe val, complică lucrurile în interiorul PNL, în condițiile în care cel mai probabil candidat pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia va fi Voicu Paul. Surse din cadrul partidului au declarat pentru Alba24 că este îngrijorare la partid din cauza faptului că Pleșa ar putea rupe din voturile vechiului PNL, din care provine.

De asemenea, Pleșa are o imagine destul de bună și le-ar putea face o surpriză liberalilor la alegerile locale, chiar în fieful lor.

  • Astfel o listă USR cu Pleșa în frunte va reduce considerabil lista de consilieri aleși PNL și va deschide calea unei alianțe post-electorale între cele două partide de dreapta. Astfel chiar dacă Pleșa nu va câștiga fotoliul de primar, în urma negocierilor pentru formarea majorității în consiliul local Alba Iulia Pleșa are toate șansele să redevină viceprimar.

Reprezentanții USR i-au făcut această propunere lui Pleșa în urmă cu două săptămâni, anunțând chiar că îl vor susține chiar dacă va candida ca independent, cu condiția să semneze un manifest politic care cuprinde un program politic și administrativ.

Totul a plecat de la un sondaj realizat de USR, potrivit căruia Gabriel Pleșa ar fi pe locul doi în preferințele celor chestionați, după actualul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și el liberal.

Gabriel Pleșa a spus atunci că este ”onorat de propunere”. Acesta a spus că și el a realizat, împreună cu echipa sa, două sondaje de opinie care îl confirmă pe cel al USR Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Sâmbăta morților / Moșii de vară 2020. Obiceiuri şi credinţe populare la sărbătoarea din ajunul Rusaliilor

Publicat

mosii de vara

În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor sunt pomeniţi cei trecuţi în nefiinţă, iar momentul poartă denumirea populară „Moşii de vară”.

Potrivit credinţei populare, sufletele morţilor (moşilor) părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), rătăcesc printre cei vii şi se întorc la locul lor în Ajunul Rusaliilor, zi denumită și ”Sâmbăta Morților”.

Pe parcursul Anului Bisericesc (1 septembrie-31 august), creștinii ortodocși îi pomenesc în biserici și mănăstiri pe moșii și strămoșii lor adormiți în 18 sâmbete din an. Totodată, în acest interval există două sâmbete când se oficiază slujbe speciale pentru pomenirea generală a morților (cunoscute în tradiția populară cu numele de ”Moși”).

Una dintre cele mai importante pomeniri generale pentru toți morții se oficiază în ajunul Rusaliilor, sub numele de Moşii de Vară sau Moşii Cireşelor.

Sâmbăta Rusaliilor este momentul de comemorare a morţilor. Se credea că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană. Pentru ca trecerea lor să fie liniştită, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni bogate.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi.

Mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard pe timpul slujbei.

La porţile cimitirelor, se întind mese pline cu colaci şi sticle de vin împodobite cu verdeaţă şi flori şi au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir, pentru a sfinţi fiecare mormânt. După încheierea ceremonialului, sătenii îşi dăruiesc unii altora ofrandele sfinţite de către preot sau le împart săracilor.

Credinţele populare spun că în această zi nu se mătură, întrucât morţii vor primi praf în loc de mâncare şi nici nu se spală.

Chiar dacă stai la casă, este interzis să dormi în afara casei, pentru că te poţi întâlni cu spiritele morţilor care cutreieră pe pământ. De asemenea, nu este bine să treci pe lângă fântâni sau printr-o răscruce de drumuri, pentru că pe acolo trec duhurile rele.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă. Stările date de modul în care şi-au dus viaţa pe pământ durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de acestea.

Moşii de Vară mai sunt numiţi şi Moşii Cireşelor, având în vedere anotimpul în care sunt sărbătoriţi. Reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului morţilor.

În ziua praznicului, se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori de tei şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

La sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale, care încep chiar în dimineaţa Sâmbetei de Rusalii. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare anumite ofrande: colivă, colaci, vin şi cireşe. Astfel de ofrande se mai duc în cimitire şi în ziua următoare, în Duminica Rusaliilor, numită şi Duminica Pogorârii Duhului Sfât sau a Cincizecimii.

Tradiţia spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor. Acolo ei vor să vadă ce bucate au primit de pomană, până la Rusalii, atâta vreme cât au lipsit. Răposații care nu găsesc pomană pe Valea cu Dor se retag triști în mormânte lor și țin în braţe doar multe crengi cu flori de tei.

De Moşi se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, iar după ce sunt binecuvântate de preoţi, acestea se pun la streaşina casei sau la icoană pentru a ocroti acea gospodărie de pagubă şi de boală. Mai mult, potrivit acestei datini străvechi, după ce au fost sfinţite, florile de tei sunt folosite ca remediu care vindecă surzenia.

Totodată, credincioşii pot scăpa de necazurile pricinuite de furtuni şi de ploile de vară aruncând în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

O tradiție care se împlinește mereu spune că, dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogat.

Pentru praznicul Moşilor de Vară, în multe zone din țară se organizează târguri tradiţionale, aprovizionate cu produse artizanale și cu alimente specifice pentru pregătirea praznicului. Din aceaste târguri, credincioșii se aprovizionează cu cele necesare pentru ziua de prăznuire.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Regulile din sălile de fitness. Primele deschise ar putea fi spațiile cu aparate de forță

Publicat

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe a declarat, vineri, că data la care se vor redeschide sălile de fitness va fi stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, iar într-o primă fază se va analiza posibilitatea redeschiderii doar a zonelor unde se folosesc aparatele de forță.

„Deschiderea sălilor de fitness este un subiect de impact. În ultima lună, pe această temă, am purtat multe discuții atât reprezentanții acestei industrii, cât și cu cei din INSP și Ministerul Sănătății. Nu vă ascund faptul că în acest moment lucrăm la niște norme care să definească cadrul în care se pot relua activitățile în săli și de asemenea nu vă ascund faptul că sunt îngrijorat de numărul de cazuri raportat ieri (n.r. joi).

Dacă nu se va dovedi că este o creștere a numărului de cazuri, după anumite reguli vom avea posibilitatea să stabilim deschiderea sălilor de fitness. În momentuld e față sunt sute de mii de români care așteaptă acest lucru”, a declarat Ionuț Stroe la Digi24.

*Cum se vor desfășura antrenamentele

Potrivit ministrului, masca pe față în regim de efort fizic este un lucru care nu se va impune ca normă. În schimb, normele care vor trebui să fie respectate țin de un triaj epidemiologic, de o termometrizare a persoanelor la intrarea în sală.

”Accesul se va face doar în baza unei programări prealabile, numărul persoanelor trebuie să fie limitat la capacitatea sălii și atenție, suprafața sălii se împarte la cei 7 metri pătrați menționați de noi în Ordin, astfel încât să putem afla numărul maxim de persoane care pot folosi aparatele în același timp. Organizarea spațiului de pregătire sportivă trebuie făcută astfel încât să se mențină distanțarea fizică. Dezinfectarea aparatelor trebuie făcută după fiecare utilizare.

Analizăm într-o primă fază să se redeschidă doar spațiile de aparate de forță, dar nu și cele care sunt folosite pentru regim colectiv, cu clase. Administratorul sălii va dispune aceste norme, el va decide cum își organizează activitatea, cum va satisface interesul tuturor clienților, nu vom impune o limită la resursa timp”, a spus ministrul Stroe.

Sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Documente necesare pentru plata de la stat a unei părți din salariu. Modelul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Ordinul președintelui ANOFM privind modelul documentelor ce trebuie completate de către angajator pentru a putea beneficia de plata, de la stat, a unui procent din salariu, pentru cei care se întorc la muncă din șomajul tehnic, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Este vorba despre:

*cererea care trebuie semnată și datată de reprezentantul legal;
*declarația pe propria răspundere
*lista persoanelor care beneficiază de această sumă.

Plata de către stat a unui procent din salariu pentru cei care se întorc din șomajul tehnic a fost stabilită prin Ordonanța de Urgență 92/2020, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Practic, statul (prin fondurile europene) susține 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020, adică nu mai mult de 2.253 lei. Practic, statul decontează acea parte din salariu, pe o durată de trei luni.

Angajatorii trebuie, însă, să mențină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020. Excepție fac lucrătorii sezonieri.

Sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO:14 premii obținute de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia, la concursuri online de interpretare muzicală

Publicat

Cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ”Augustin Bena” au câștigat, în luna mai, 14 premii importante la concursuri online de interpretare muzicală vocală și instrumentală, potrivit reprezentanților CJ Alba.

Cele mai multe distincții au fost câștigate la Concursul Internațional online de Interpretare Vocală și Instrumentală „The Sound of Music” Oradea, desfășurat în perioada 23 – 24 mai 2020. „The Sound of Music” este un concurs dedicat atât amatorilor cât și profesioniștilor, iar printre participanți s-au aflat și 13 cursanți ai Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, de la clasele: Canto muzică-ușoară – prof. coordonator Marinela Popa, Instrumente de suflat – prof. coordonator Nicolae Vancu, Chitară (clasa externă din Cugir) – prof. coordonator Silviu Oprișiu, Pian – prof. coordonator Oana Cîrstea și Orgă electronică – prof. coordonator Ovidiu Tăran. În urma jurizării, cursanții din Alba au obținut următoarele premii:

SECȚIUNEA – MUZICĂ UȘOARĂ :

PREMIUL DE EXCELENȚĂ:

Patricia Vodă – 15 ani (anul II de studiu)

PREMIUL I:

Eliana Burde – 14 ani (an III de studiu)

Georgiana Claudia Zbutea – 16 ani ( anul IV de studiu)

Moțoc Diana – 28 ani (anul I de studiu)

PREMIUL II:

Ciama Isabela – 12 ani – (anul IV de studiu)

Iris Lasc – 10 ani (anul III de studiu)

Maria Imbre – 13 ani (anul II de studiu)

Alexandra Sălcudean – (anul I de studiu)

SECȚIUNEA -MUZICĂ INSTRUMENTALĂ – CHITARĂ:

PREMIUL DE EXCELENȚĂ:

Petrișor Rareș – 12 ani (anul III de studiu)

SECȚIUNEA: MUZICĂ TRADIȚIONALĂ – INSTRUMENTE:

PREMIUL I:

Balea Alex Nicolae – 13 ani (anul V de studiu)

SECȚIUNEA: MUZICĂ CULTĂ – PIAN:

PREMIUL I:

Alexandru Suciu – 9 ani ( anul III de studiu)

Valeriu Ursu – 8 ani (anul II de studiu)

SECȚIUNEA MUZICĂ CULTĂ – ORGĂ ELECTRONICĂ:

PREMIUL I:

Dragoș Popa – 14 ani ( anul I de studiu)

Un alt premiu important a fost adus în județul Alba de Maria Raluca Imbre, în vârstă de 13 ani. Aceasta a câștigat Premiul I la Concursul online Internațional de interpretare vocală și instrumentală ”Muzica ne poate uni”, eveniment care a reunit aproximativ 1.000 de concurenți. Concursul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Pecica, Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu” Pecica, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” și Palatul Copiilor Arad – Clubul Copiilor Pecica.

Sursa foto: CJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate