Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Procesiune în memoria eroilor înmormântați la Alba Iulia. Participă și rude ale militarilor căzuți în luptă

Publicat

Garnizoana Alba Iulia, prin Cercul Militar Alba Iulia, Filiala „GEMINA Alba” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza” și Primăria Municipiului Alba Iulia, organizează miercuri la Alba Iulia, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor, o serie de activități cultural-patriotice.

În cadrul acestora se înscrie proiectul „Un erou, o candelă aprinsă” și care se va desfășura în seara zilei de 9 iunie 2021, orele 19.30.

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înființarea Cimitirului de onoare al eroilor din Alba Iulia, iar pentru marcarea acestui eveniment organizăm o procesiune pe traseul Catedrala Reîntregirii – Bulevardul Încoronării – Cimitirul Eroilor, la care participă Fanfara județului Alba, un sobor de preoți, oficialități, militari din cadrul Batalionului 136 Geniu Alba Iulia, elevi militari, foste cadre militare și civili.

La cimitir se va oficia slujba parastasului de pomenire a eroilor înhumați aici.

Momentul va fi urmat de citirea numelui eroilor români, iar elevii militari vor aprinde candele la cele 435 de morminte și soldații, torțele. Va urma un moment de reculegere și alocuțiuni.

La eveniment va participa corul de copii al parohiei ortodoxe Platoul Romanilor, din Alba Iulia, condus de doamna profesor Sorina Matei și interpretul Tudor Furdui Iancu, care vor interpreta cântece patriotice.

Sunt așteptați la eveniment să participe primari din șapte localități din județul Alba, însoțiți de rude ale câtorva eroi înhumați aici.

Evenimentul reprezintă o reconstituire a procesiunii desfășurate în 1946, de Ziua Eroilor, când Oficiul Național al Cultului Eroilor „Regina Maria” a predat, atunci, Primăriei Alba Iulia, spre administrare, Cimitirul Eroilor din oraș.

Drept urmare, această procesiune, organizată în cinstea și onoarea eroilor înhumați aici, se dorește să fie o tradiție de acum încolo și care să se desfășoare, an de an, în ajunul Zilei Eroilor.

Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, ANCE – Filiala Alba, AMVVD – Filiala Alba, Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României și Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” – Filiala Alba Iulia.

PROGRAM

09.06.2021, ORA 19.30

TRASEUL: CATEDRALA ÎNCORONĂRII – BULEVARDUL ÎNCORONĂRII-CIMITIRUL EROILOR

Încolonarea în fața Catedralei și plecarea spre Cimitirul Eroilor

Sosirea la Cimitir și ocuparea pozițiilor

Salutul adresat participanților

Intonarea Imnului de Stat al României

Slujba de parastas

Cuvânt introductiv despre semnificația evenimentului

Alocuțiuni

Rostirea numelui tuturor eroilor căzuți la datorie și înhumați în Cimitirul eroilor

Aprinderea candelelor la mormintele eroilor

Moment de reculegere

Moment artistic, susținut de Tudor Furdui Iancu și grupul de copii al Parohiei Platoul Romanilor, condus de prof. Sorina Matei – cântece patriotice

– Aprinderea lampioanelor și lansarea acestora

Încheiere activitate

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax