Connect with us
Publicitate

BLAJ

Luptă în instanță pentru documentele unui pacient din Alba, decedat de COVID. Familia le cere, spitalul nu le dă

Publicat

Un bărbat a dat în judecată Spitalul Blaj și a cerut în instanță ca unitatea medicală să îi elibereze toate documentele, dar și o serie de filmări care o privesc pe soția sa, pacient al spitalului, care a decedat la câteva zile după internare.

Este vorba despre o femeie care s-a prezentat la Spitalul din Blaj, unde a fost testată pozitiv pentru COVID, iar apoi a fost internată pe Secția de Infecțioase. 

O primă decizie a fost dată în instanță, la Judecătoria Blaj, însă un apel a fost făcut, iar dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Alba. În motivarea instanței, motivare disponibilă pe rejust.ro, este explicat ceea ce s-a întâmplat.

Mai exact, în linii mari, bărbatul a cerut spitalului toate documentele, însă aceștia au refuzat pe motiv că soția sa, nu l-a indicat printr-o cerere ca fiind persoana care să primească informații sau documente din partea unității medicale. Însă, în timpul procesului reprezentații spitalului au precizat că femeia nu a primit un asemenea document pe care să îl completeze.

Decizia în primă instanță a fost dată pe 26 mai 2022, iar dosarul în apel, la Tribunalul Alba a fost înregistrat în data de 8 iulie, dar momentan nu a primit un prim termen de judecată.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, femeia a mers la spital, în data de 29 septembrie 2021, perioadă în care, județul Alba se afla în mijlocul unui val de infectări cu COVID-19. În perioada respectivă, în doar câteva zile, în județ cazurile au crescut de la 60 de cazuri raportate zilnic, la aproape 200 de cazuri pe zi.

Mai exact, potrivit motivării instanței, ”reclamantul a susţinut că, în dimineaţa zile de 26.09.2021, s-a deplasat cu numita la urgenţe, deoarece avea tensiune ridicată și tușea puțin.

Am fost testați COVID( test rapid). Reclamantul a avut rezultat negativ, iar soţia pozitiv. Doctorul de gardă a spus că soţia se poate trata acasă, însă aceasta a preferat să se interneze, sperând că va fi tratată corespunzător. Din răspunsul spitalului, reiese că pacientei nu i s-a solicitat, la internare, numele persoanei care să aibă acces la datele ei medicale, deşi menţionarea reprezentantului pacientului este obligatorie.

Cât timp a fost internată, soţia sa a fost contactată atât de reclamant, cât şi de fiicele sale, dar şi de alte rude şi prieteni de familie. Fiica contactat-o de două ori telefonic, în cursul zilei de 26.09.2021, ocazie cu care pacienta i-a spus că bătăile inimii i s-au stabilizat, avea saturaţia de oxigen 95% şi tuşea puţin( până la momentul internării, aceasta şi-a măsurat acasă saturaţia de oxigen şi avea rezultatul foarte bun.

A doua zi, când fiica  a vorbit cu pacienta, aceasta i-a spus că mai tuşeşte puţin, bătăile inimii erau normale și avea saturația oxigenului de 97. Mirelei, fiicei mezine, i-a spus că i se administrează tratamentul ei de acasă și nu știa dacă primește medicație suplimentară din spital. Aceasta dovedeşte că nimeni din personalul medical nu a informat-o referitor la situația sa medicală și tratamentul care i se administra.

La ora 19:20, pacienta a sunat-o pe fiica şi i-a spus că a fost dusă la raze XR și a obosit foarte tare, deoarece a fost transportată alt spital, transportată cu targa, deoarece era anchilozată și nu putea îndoi un picior în care avea tijă.

I-a spus acesteia că fusese la baie și că voia să se odihnească pentru că sufla mai greu. În data de 28.09.2021, ora 14:30, soția le-a spus fiicelor sale că i-a fost pusă masca cu oxigen, pe care nu o suportă, pentru că nu respira bine cu ea, dar a fost obligată să o ţină și i-au interzis să mai coboare din pat, ca să poarte masca.

Le-a spus că i-au pus pampers şi au ameninţat-o că dacă nu ţine masca, o intubează. După o oră, fiica a vorbit cu o prietenă de familie, a cărei vecină lucrează pe secţia de infecţioase, de la care știa că rezultatele razelor XR sunt bune, cu excepția unei bronșite, care va fi tratată.

A vorbit din nou cu pacienta la ora 18:00 şi aceasta vorbea greu şi mâncase puțin. Ulterior, starea de sănătate a pacientei s-a deteriorat rapid şi a decedat”, se arată în motivarea instanței.

Ce a cerut bărbatul

”-actele/documentele semnate de numita, ori referitoare la aceasta, întocmite la internare( în data de 26.09.2021) şi pe parcursul cât a fost internată în unitatea spitalicească( până la data de 29.09.2021);

-toate acordurile date şi semnate de aceasta, în raport cu dispoziţiile Legii nr. 46/2003 actualizată;

-foaia de observaţie a acesteia;

-rezultatele analizelor efectuate şi monitorizările de orice natură;

-radiografiile pulmonare, CT pulmonar și interpretarea medicală a acestora;

-toate investigațiile, diagnosticul, tratamentul/tratamentele aplicate pacientei, îngrijirile acordate pe perioada spitalizării și o copie a înregistrărilor investigațiilor de înaltă performanţă, conform legii;

-orice ale documente medicale referitoare la aceasta, emise de unitatea spitalicească în intervalul 26-29.09.2021; – înregistrările video care o au vizează pe pacienta, din intervalul 26-29.09.2021, cu respectarea intimităţii celorlalţi pacienţi aflaţi în aceeaşi incintă( prin blurarea imaginii acestora)”, se mai arată în motivarea instanței.

Ce au susținut repezentații Spitalului din Blaj, în fața instanței

Reprezentații spitalului au cerut ca cererea bărbatului să fie respinsă.

”(…) arată că deține documentele, respectiv foaie de observație clinică generală în care se regăsesc rezultatele analizelor medicale, radiografiile pulmonare cu interpretările medicale ale acestora, întocmite cu ocazia internării în perioada 26.09.2021-29.09.2021, a numitei . De asemenea, arată faptul că, în foaia de observație clinică generală sunt menționate toate investigațiile, diagnosticul și tratamentele aplicate pacientei”, se arată în motivarea instanței.

Nu au găsit nici un acord

De asemenea ”precizează că, din păcate, în urma verificărilor efectuate în Foaia de Observație Clinică Generală, cu privire la existența acordului de a alege o altă persoană care să fie informată în locul pacientei, nu s-a găsit un asemenea acord, motiv pentru care nu poate pune la dispoziția instanței, datele solicitate.

Dacă, ar fi existat acordul în Foaia de Observație Clinică, nu ar fi avut nici un motiv în a nu pune la dispoziția instanței, documentele solicitate, iar dacă soțul dorea să afle date despre pacientă trebuia să se adreseze medicului curant, nu altor persoane din cadrul secției, medicul curant fiind singurul în măsură să dea date privind starea de sănătate a pacientei.

Soțul pacientei dacă era/este nemulțumit de tratamentul aplicat se putea adresa în timp rezonabil, organelor competente în vederea efectuării cercetării medico-legale și sesizarea Colegiului Medicilor”, se arată în motivarea instanței.

Ce au decis magistrații, în primă instanță

Magistrații, au notat că: ”în prezenta cauză, într-adevăr, nu există un astfel de consimţământ exprimat de pacienta, soţia reclamantului.

Cu toate acestea, dată fiind starea de sănătate a pacientei la internare, cu tuse şi tensiune ridicată, încadrată în grad de accentuat, conform certificatului de la dosar, instanţa apreciază că aceasta s-ar fi putut afla în imposibilitatea obiectivă de a exprima acordul privind comunicarea datelor medicale personale( neputând stabili instanţa nici dacă i s-a adus la cunoştinţa pacientei dreptul acesta şi posibilitatea de a-şi da acordul în acest sens, în condiţiile în care nici pârâta nu face astfel de probe).

”În prezenta cauză, instanţa nu poate stabili cu exactitate dacă pacienta a avut posibilitatea efectivă de a-şi exprima vreo opţiune, în condiţiile în care nici pârâta nu invocă faptul că defuncta nu şi-a dat consimţământul pentru comunicarea acestor informaţii, ci doar afirmă că nu a fost găsit un astfel de consimţământ, sugerând mai mult că pacientei nu i s-a dat spre completare formularul, situaţie uşor de imaginat în tot contextul generat în spitale de numărul foarte mare de pacienţi infectaţi cu covid.

Prin urmare, instanţa apreciază că reclamantul, în calitate de soţ supravieţuitor al pacientei decedate, având în vedere şi dispoziţiile art. 1 alin.(2) C.civ., are drept de acces la datele medicale personale ale pacientei, care nu şi-a putut exprima acordul cu privire la indicarea unei persoane căreia să îi fie comunicate informaţiile despre starea ei de sănătate şi datele sale medicale”, au mai precizat  magistrații.

Drept urmare, au admis cererea soțului și au obligat unitatea medicală la eliberarea unor fotocopii ale tuturor documentelor conținute în dosarul medical al pacientei, internate la Spitalul Municipal Blaj, în perioada 26-29.09.2021, la secţia Boli Infecţioase şi decedate la data de 29.09.2021, inclusiv radiografiile pulmonare, CT pulmonar și interpretarea medicală a acestora.

Decizia nu a fost definitivă și a fost atacată la Tribunalul Alba, de către reprezentații Spitalului din Blaj.

sursă foto: arhiva alba24.ro.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 99 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 18 august

Publicat

Au fost înregistrate 99 de cazuri COVID, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), joi, 18 august.

Comparativ, marți erau 33 de cazuri noi. În județ sunt, în total, 1.502 cazuri active (1.540 anterior).

Cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Mediul urban

 • Alba Iulia – 27 cazuri (+11 cazuri reinfectare)
 • Aiud – 11 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Cugir – 9 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Sebeș – 5 cazuri
 • Blaj – 4 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Ocna Mureș – 4 cazuri
 • Câmpeni – 3 cazuri
 • Teiuș – 1 caz
 • Zlatna – 1 caz (+1 caz reinfectare)

Mediul rural

 • Ighiu – 3 cazuri
 • Unirea – 2 cazuri
 • Berghin – 1 caz
 • Ciugud – 1 caz
 • Cricău – 1 caz
 • Gârbova – 1 caz
 • Horea – 1 caz reinfectare
 • Jidvei – 1 caz (+1 caz reinfectare)
 • Livezile – 1 caz
 • Mirăslău – 1 caz
 • Noșlac – 1 caz
 • Ohaba – 1 caz
 • Roșia de Secaș – 1 caz
 • Șona – 1 caz
 • Stremț – 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 4,03 (anterior 4,13).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidență Cazuri
Urban    
MUNICIPIUL BLAJ 7.61 157
MUNICIPIUL ALBA IULIA 7.12 547
MUNICIPIUL AIUD 4.99 125
ORAŞ CUGIR 4.46 113
ORAŞ TEIUŞ 3.92 28
ORAŞ OCNA MUREŞ 3.04 42
MUNICIPIUL SEBEŞ 3.01 99
ORAŞ ZLATNA 2.7 21
ORAŞ CÂMPENI 2.67 19
ORAŞ ABRUD 2.52 13
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.07 4
Rural    
VALEA LUNGĂ 7.71 24
ŞONA 6.19 27
RÂMEŢ 6.01 3
CRĂCIUNELU DE JOS 5.62 12
CRICĂU 5.62 11
ÎNTREGALDE 5.47 3
RIMETEA 5.11 5
BUCERDEA GRÂNOASĂ 4.42 10
MIHALŢ 4.33 14
CUT 3.97 5
ARIEŞENI 3.92 6
ROŞIA MONTANĂ 3.73 10
OHABA 3.43 2
ALMAŞU MARE 3.37 4
CIUGUD 3.01 10
SÂNTIMBRU 2.98 9
VINŢU DE JOS 2.72 15
DAIA ROMÂNĂ 2.56 8
IGHIU 2.39 17
RĂDEŞTI 2.38 3
ŞPRING 2.36 6
BLANDIANA 2.27 2
NOŞLAC 2.21 4
SĂLCIUA 2.2 3
HOREA 2.11 4
GALDA DE JOS 2.04 9
OCOLIŞ 2.03 1
FĂRĂU 2.01 3
SĂSCIORI 2.01 13
DOŞTAT 1.98 2
LUNCA MUREŞULUI 1.97 5
CETATEA DE BALTĂ 1.96 6
SÂNCEL 1.93 5
CENADE 1.9 2
ROŞIA DE SECAŞ 1.9 3
JIDVEI 1.89 10
HOPÂRTA 1.75 2
LIVEZILE 1.74 2
ŞIBOT 1.72 4
UNIREA 1.66 8
LOPADEA NOUĂ 1.61 4
CÂLNIC 1.55 3
METEŞ 1.47 4
BUCIUM 1.46 2
LUPŞA 1.42 4
PIANU 1.4 5
POŞAGA 1.13 1
BERGHIN 1.06 2
MIRĂSLĂU 1.02 2
CIURULEASA 0.89 1
SĂLIŞTEA 0.85 2
STREMŢ 0.83 2
VADU MOŢILOR 0.79 1
AVRAM IANCU 0.71 1
ŞUGAG 0.7 2
BISTRA 0.67 3
VIDRA 0.67 1
CERGĂU 0.62 1
SOHODOL 0.61 1
ALBAC 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
GÂRBOVA 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
MOGOŞ 0 0
POIANA VADULUI 0 0
PONOR 0 0
SCĂRIŞOARA 0 0

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat 2022, sesiunea a doua în ALBA: Șase candidați eliminați din examen, la proba la alegere. Prezență de 80%

Publicat

Bacalaureat 2022, sesiunea a doua: peste 280 de candidați din Alba au susținut proba la alegere în funcție de profil și specializare. Șase dintre aceștia au fost eliminați din examen.

Potrivit datelor comunicate de inspector școlar general adjunct IȘJ Alba, Dan Cherecheș, la a treia probă scrisă – cea la alegere în funcție de profil și specializare – au fost 360 candidați înscriși, 288 prezenți, iar șase au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Cei mai mulți dintre candidați au susținut proba la Biologie, Anatomie, Geografie sau Logică.

Cazurile de candidați eliminați de la proba la alegere au fost înregistrate la centrul de examen Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud (4), respectiv Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia (2).

Miercuri, 17 august, la proba obligatorie a profilului au fost prezenți 225 de candidați (din 288 înscriși), 58 au absentat și șase candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă. Aceștia au fost de la centrul de examen Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud.

Marți, la proba de Română, au fost 339 de candidați înscriși, 284 prezenți (249 la profil real și 35 la profil umanist), 52 absenți și șapte au fost eliminați din examen. Dintre candidații eliminați, șase au fost la centrul de examen de la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, iar unul de la centrul din Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.

Candidații prinși copiind sau cu telefoane /căști sau alte gadget-uri asupra lor, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, potrivit metodologiei. Aceștua nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Reguli la examen

La examen, se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaţii care încalcă regulile menţionate sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidaţii primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfăşurării probelor scrise.

Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice care vizează organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

Apoi, candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile şi menţiunea că au luat cunoştinţă de faptul că nerespectarea regulilor menţionate are drept consecinţă măsurile menţionate.

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea august-septembrie

 • 18-25 iulie: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 17 august: Proba obligatorie a profilului – prova E.c) – proba scrisă
 • 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 19 august: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 22-23 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26-29 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
 • 26 august – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă
 • 29 august – proba orală pentru toate limbile de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal
 • 31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 1-2 septembrie: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie: Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Cugir, prins la volan cu permisul suspendat. Unde l-au oprit polițiștii rutieri

Publicat

Un tânăr din Cugir s-a ales cu dosar penal după ce a condus un autoturism, în timp ce avea permisul suspendat. A fost oprit de polițiști, pe o stradă din Sebeș.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 17 august, în jurul orei 17.40, poliţiştii rutieri din Sebeș au depistat un tânăr de 28 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Augustin Bena din Sebeș, având permisul de conducere suspendat.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Șofer din Alba, urmărit în trafic de polițiști, aproape 3 kilometri. De ce a încercat să fugă și cum a fost prins

Publicat

politie noaptea

Polițiștii din Blaj au urmărit în trafic, miercuri seara, aproape trei kilometri, o mașină al cărei șofer nu a oprit la semnalul acestora. Bărbatul a abandonat autoturismul pe un câmp și a încercat să fugă.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 17 august, în jurul orei 23.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj, în timp ce acționau pe raza localității Mănărade, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism.

Persoana aflată la volanul autoturismului nu a respectat semnalul polițiștilor și și-a continuat drumul spre localitatea Spătac, iar pe raza localității, conducătorul auto a abandonat autoturismul, încercând să scape de controlul polițiștilor.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat, pe un câmp, în apropierea locului în care a fost abandonat autoturismul, pe un bărbat de 34 de ani, din Spătac, care ar fi condus autoturismul și căruia, întrucât emana miros de alcool, i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest, însă acesta refuzat.

Bărbatul a fost condus la spital, în vederea prelevării mostrelor biologice, pentru stabilirea alcoolemiei, însă a refuzat să se supună prelevării.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz de prelevare a mostrelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax