Blaj
Luptă în instanță pentru documentele unui pacient din Alba, decedat de COVID. Familia le cere, spitalul nu le dă
Un bărbat a dat în judecată Spitalul Blaj și a cerut în instanță ca unitatea medicală să îi elibereze toate documentele, dar și o serie de filmări care o privesc pe soția sa, pacient al spitalului, care a decedat la câteva zile după internare.
Este vorba despre o femeie care s-a prezentat la Spitalul din Blaj, unde a fost testată pozitiv pentru COVID, iar apoi a fost internată pe Secția de Infecțioase.
O primă decizie a fost dată în instanță, la Judecătoria Blaj, însă un apel a fost făcut, iar dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Alba. În motivarea instanței, motivare disponibilă pe rejust.ro, este explicat ceea ce s-a întâmplat.
Mai exact, în linii mari, bărbatul a cerut spitalului toate documentele, însă aceștia au refuzat pe motiv că soția sa, nu l-a indicat printr-o cerere ca fiind persoana care să primească informații sau documente din partea unității medicale. Însă, în timpul procesului reprezentații spitalului au precizat că femeia nu a primit un asemenea document pe care să îl completeze.
Decizia în primă instanță a fost dată pe 26 mai 2022, iar dosarul în apel, la Tribunalul Alba a fost înregistrat în data de 8 iulie, dar momentan nu a primit un prim termen de judecată.
Ce s-a întâmplat
Potrivit motivării instanței, femeia a mers la spital, în data de 29 septembrie 2021, perioadă în care, județul Alba se afla în mijlocul unui val de infectări cu COVID-19. În perioada respectivă, în doar câteva zile, în județ cazurile au crescut de la 60 de cazuri raportate zilnic, la aproape 200 de cazuri pe zi.
Mai exact, potrivit motivării instanței, ”reclamantul a susţinut că, în dimineaţa zile de 26.09.2021, s-a deplasat cu numita la urgenţe, deoarece avea tensiune ridicată și tușea puțin.
Am fost testați COVID( test rapid). Reclamantul a avut rezultat negativ, iar soţia pozitiv. Doctorul de gardă a spus că soţia se poate trata acasă, însă aceasta a preferat să se interneze, sperând că va fi tratată corespunzător. Din răspunsul spitalului, reiese că pacientei nu i s-a solicitat, la internare, numele persoanei care să aibă acces la datele ei medicale, deşi menţionarea reprezentantului pacientului este obligatorie.
Cât timp a fost internată, soţia sa a fost contactată atât de reclamant, cât şi de fiicele sale, dar şi de alte rude şi prieteni de familie. Fiica contactat-o de două ori telefonic, în cursul zilei de 26.09.2021, ocazie cu care pacienta i-a spus că bătăile inimii i s-au stabilizat, avea saturaţia de oxigen 95% şi tuşea puţin( până la momentul internării, aceasta şi-a măsurat acasă saturaţia de oxigen şi avea rezultatul foarte bun.
A doua zi, când fiica a vorbit cu pacienta, aceasta i-a spus că mai tuşeşte puţin, bătăile inimii erau normale și avea saturația oxigenului de 97. Mirelei, fiicei mezine, i-a spus că i se administrează tratamentul ei de acasă și nu știa dacă primește medicație suplimentară din spital. Aceasta dovedeşte că nimeni din personalul medical nu a informat-o referitor la situația sa medicală și tratamentul care i se administra.
La ora 19:20, pacienta a sunat-o pe fiica şi i-a spus că a fost dusă la raze XR și a obosit foarte tare, deoarece a fost transportată alt spital, transportată cu targa, deoarece era anchilozată și nu putea îndoi un picior în care avea tijă.
I-a spus acesteia că fusese la baie și că voia să se odihnească pentru că sufla mai greu. În data de 28.09.2021, ora 14:30, soția le-a spus fiicelor sale că i-a fost pusă masca cu oxigen, pe care nu o suportă, pentru că nu respira bine cu ea, dar a fost obligată să o ţină și i-au interzis să mai coboare din pat, ca să poarte masca.
Le-a spus că i-au pus pampers şi au ameninţat-o că dacă nu ţine masca, o intubează. După o oră, fiica a vorbit cu o prietenă de familie, a cărei vecină lucrează pe secţia de infecţioase, de la care știa că rezultatele razelor XR sunt bune, cu excepția unei bronșite, care va fi tratată.
A vorbit din nou cu pacienta la ora 18:00 şi aceasta vorbea greu şi mâncase puțin. Ulterior, starea de sănătate a pacientei s-a deteriorat rapid şi a decedat”, se arată în motivarea instanței.
Ce a cerut bărbatul
”-actele/documentele semnate de numita, ori referitoare la aceasta, întocmite la internare( în data de 26.09.2021) şi pe parcursul cât a fost internată în unitatea spitalicească( până la data de 29.09.2021);
-toate acordurile date şi semnate de aceasta, în raport cu dispoziţiile Legii nr. 46/2003 actualizată;
-foaia de observaţie a acesteia;
-rezultatele analizelor efectuate şi monitorizările de orice natură;
-radiografiile pulmonare, CT pulmonar și interpretarea medicală a acestora;
-toate investigațiile, diagnosticul, tratamentul/tratamentele aplicate pacientei, îngrijirile acordate pe perioada spitalizării și o copie a înregistrărilor investigațiilor de înaltă performanţă, conform legii;
-orice ale documente medicale referitoare la aceasta, emise de unitatea spitalicească în intervalul 26-29.09.2021; – înregistrările video care o au vizează pe pacienta, din intervalul 26-29.09.2021, cu respectarea intimităţii celorlalţi pacienţi aflaţi în aceeaşi incintă( prin blurarea imaginii acestora)”, se mai arată în motivarea instanței.
Ce au susținut repezentații Spitalului din Blaj, în fața instanței
Reprezentații spitalului au cerut ca cererea bărbatului să fie respinsă.
”(…) arată că deține documentele, respectiv foaie de observație clinică generală în care se regăsesc rezultatele analizelor medicale, radiografiile pulmonare cu interpretările medicale ale acestora, întocmite cu ocazia internării în perioada 26.09.2021-29.09.2021, a numitei . De asemenea, arată faptul că, în foaia de observație clinică generală sunt menționate toate investigațiile, diagnosticul și tratamentele aplicate pacientei”, se arată în motivarea instanței.
Nu au găsit nici un acord
De asemenea ”precizează că, din păcate, în urma verificărilor efectuate în Foaia de Observație Clinică Generală, cu privire la existența acordului de a alege o altă persoană care să fie informată în locul pacientei, nu s-a găsit un asemenea acord, motiv pentru care nu poate pune la dispoziția instanței, datele solicitate.
Dacă, ar fi existat acordul în Foaia de Observație Clinică, nu ar fi avut nici un motiv în a nu pune la dispoziția instanței, documentele solicitate, iar dacă soțul dorea să afle date despre pacientă trebuia să se adreseze medicului curant, nu altor persoane din cadrul secției, medicul curant fiind singurul în măsură să dea date privind starea de sănătate a pacientei.
Soțul pacientei dacă era/este nemulțumit de tratamentul aplicat se putea adresa în timp rezonabil, organelor competente în vederea efectuării cercetării medico-legale și sesizarea Colegiului Medicilor”, se arată în motivarea instanței.
Ce au decis magistrații, în primă instanță
Magistrații, au notat că: ”în prezenta cauză, într-adevăr, nu există un astfel de consimţământ exprimat de pacienta, soţia reclamantului.
Cu toate acestea, dată fiind starea de sănătate a pacientei la internare, cu tuse şi tensiune ridicată, încadrată în grad de accentuat, conform certificatului de la dosar, instanţa apreciază că aceasta s-ar fi putut afla în imposibilitatea obiectivă de a exprima acordul privind comunicarea datelor medicale personale( neputând stabili instanţa nici dacă i s-a adus la cunoştinţa pacientei dreptul acesta şi posibilitatea de a-şi da acordul în acest sens, în condiţiile în care nici pârâta nu face astfel de probe).
”În prezenta cauză, instanţa nu poate stabili cu exactitate dacă pacienta a avut posibilitatea efectivă de a-şi exprima vreo opţiune, în condiţiile în care nici pârâta nu invocă faptul că defuncta nu şi-a dat consimţământul pentru comunicarea acestor informaţii, ci doar afirmă că nu a fost găsit un astfel de consimţământ, sugerând mai mult că pacientei nu i s-a dat spre completare formularul, situaţie uşor de imaginat în tot contextul generat în spitale de numărul foarte mare de pacienţi infectaţi cu covid.
Prin urmare, instanţa apreciază că reclamantul, în calitate de soţ supravieţuitor al pacientei decedate, având în vedere şi dispoziţiile art. 1 alin.(2) C.civ., are drept de acces la datele medicale personale ale pacientei, care nu şi-a putut exprima acordul cu privire la indicarea unei persoane căreia să îi fie comunicate informaţiile despre starea ei de sănătate şi datele sale medicale”, au mai precizat magistrații.
Drept urmare, au admis cererea soțului și au obligat unitatea medicală la eliberarea unor fotocopii ale tuturor documentelor conținute în dosarul medical al pacientei, internate la Spitalul Municipal Blaj, în perioada 26-29.09.2021, la secţia Boli Infecţioase şi decedate la data de 29.09.2021, inclusiv radiografiile pulmonare, CT pulmonar și interpretarea medicală a acestora.
Decizia nu a fost definitivă și a fost atacată la Tribunalul Alba, de către reprezentații Spitalului din Blaj.
sursă foto: arhiva alba24.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News