Eveniment
Magistrații din Alba Iulia au făcut dreptate familiei unei asistente medicale care a murit de COVID. Luptă cu birocrația
Curtea de Apel Alba Iulia a făcut dreptate unui bărbat și fiicei sale, care și-au pierdut soția, respectiv mama, după ce aceasta a fost confirmată cu COVID. Este vorba despre o asistentă a Spitalului Județean de Urgență Sibiu care s-a infectat cu virusul în timp ce trata pacienții cu forme grave ale infecției. În urma unor complicații, a decedat.
A fost nevoie de aproape un an pentru ca magistrații din Alba Iulia să facă dreptate unui soț și unei fiice care au rămas fără soție și mamă și care s-au lovit de birocrația din România.
A fost nevoie ca bărbatul să apeleze la două instanțe de judecată pentru ca fiica sa să primească pensie de urmaș din partea statului, după ce mama ei a decedat în urma infectării cu Sars-CoV-2.
Mai exact, deși bărbatul a depus, la Casa Județeană de Pensii Sibiu, un dosar prin care a cerut pensie de urmaș pentru fiica sa, urmaș al unui cadru medical care s-a infectat cu COVID în timp ce trata pacienții cu forme mai grave ale bolii, CJP Sibiu a respins cererea.
Motivul respingerii cererii a fost unul simplu: bărbatul nu a depus o adeverință la dosar prin care să ateste că femeia a lucrat într-un compartiment al spitalului în care erau tratați pacienții cu COVID.
Dar, potrivit magistraților, angajații Casei Județene de Pensii Sibiu erau cei care trebuiau să solicite documentul, iar bugetarii instituției nu și-au respectat atribuțiile. Pentru că bugetarii nu și-au făcut treaba, bărbatul a mers în două instanțe de judecată.
După ce a câștigat la Tribunalul Sibiu, Casa Județeană de Pensii a mers mai departe și a făcut apel la Curtea de Apel Alba Iulia
Ce s-a întâmplat
Asistenta, o femeie de 48 de ani din Sibiu, a decedat în 12 iulie 2020. Femeia a suferit o formă serveră de COVID-19 și a murit după ce a stat o săptămână în secția ATI. Colegii acesteia au luptat din răsputeri să o salveze, dar nu au reușit.
La momentul respectiv, DSP Sibiu a început o anchetă pentru a vedea clar unde s-a infectat asistenta. În motivarea Tribunalului Sibiu, magistrații au precizat că femeia s-a infectat ca urmare a activității de asistentă pe secțiile în care erau internați pacienți COVID.
CITEȘTE ȘI: Asistentă medicală din Sibiu, decedată în urma unei forme severe de COVID-19. Avea 48 de ani și era mama a doi copii
După deces, bărbatul a cerut pentru fiica sa pensie de urmaș. Mai exact, a cerut pensie de urmaș în baza dispozițiilor Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19.
Urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de următoarele drepturi:
a) dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;
b) pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului.
S-a lovit de birocrația Caselor județene de pensii
După tragedia care i-a lovit familia, bărbatul a depus dosarul pentru obținerea pensiei de urmaș, însă cererea a fost respinsă din cauza faptului că la dosarul cu șină nu exista o adeverință prin care să ateste faptul că asistenta a îngrijit pacienți infectați cu COVID.
Magistrații din Sibiu, în decizia dată în 14 ianuarie 2021, au precizat că instituția Casa Județeană de Pensii Sibiu a ”respins această solicitare motivat de faptul că adeverința depusă de către contestator atestă faptul că soția sa a fost asistent medical în cadrul compartimentului Nefrologie, contractul de muncă a încetat în baza art. 56 lit. a Codul Muncii, dar nu rezultă că a fost implicată direct în acțiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu Covid-19 sau că decesul s-a produs ca urmare participării la aceste acțiuni medicale”.
Mai mult, angajații nu au cerut date suplimentare nici de la bărbat, nici de la spital, ci s-au rezumat la respingerea cererii.
”Este adevărat că în momentul depunerii dosarului de pensionare s-a depus adeverința nr. 701/16.07.2020 din care nu rezultă cauza decesului fostei salariate, însă intimata Casa Județeană de Pensii avea obligația să solicite lămuriri cu privire la cauza decesului dacă ulterior primirii cererii, pe care a menționat deces Covid, înainte de a emite o decizie de acordare a pensiei de urmaș în baza dispozițiilor Legii nr. 263/2010.
La dosarul cauzei, contestatorul a depus adeverința eliberată de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu în care este menționat faptul că (…) a fost implicată direct în tratamentul pacienților diagnosticați cu Covid-19 și a decedat ca urmare a participării la aceste acțiuni medicale și că a beneficiat de un stimulent de risc de 2500 lei lunar.
Față de acestea, instanța apreciază întemeiată contestația formulată, urmând a o admite, cu consecința anulării deciziei (…), obligarea intimatei să emită o nouă decizie de pensionare în conformitate cu dispozițiile art.4 lit. b din Legea nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19.
Casa Județeană de Pensii Sibiu a făcut apel la decizia Tribunalului Sibiu
După ce angajații instituției nu și-au făcut treaba, CJP Sibiu a precizat în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, că: ”instanța a obligat apelanta la valorificarea unei adeverințe ce nu a fost depusă în original la Casa de Pensii, astfel că pârâta nu a putut să îi analizeze conținutul sau forma. Or, adeverința în care sunt înscrise drepturi salariale este o copie ce nici măcar nu este asumată de conformitate cu originalul”, se arată în motivarea Curții de Apel Alba Iulia.
Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au precizat că, dacă angajații Casei Județene de Pensii Sibiu și-ar fi respectat atribuțiile ”cu bună credință”, nu s-ar fi ajuns în situația de proces.
”Dimpotrivă, dacă pârâta și-ar fi executat obligațiile legale cu bună credință și în scopul pentru care au fost edictate, nu s-ar fi ajuns la o astfel de situație, astfel că este eronat a se muta culpa în sarcina contestatorului”, au precizat judecătorii în motivare.
”Prin necomunicarea faptului că există un dubiu cu privire la participarea defunctei în activități medicale împotriva COVID-19, beneficiarul dreptului de pensie s-a aflat în mod obiectiv în imposibilitatea de completa dosarul de pensie, context în care este cert că în cauză nu a fost asigurat în mod real dreptul la informare garantat prin lege.
Critica referitoare la faptul că adeverința nu poate fi primită, deoarece prima instanță nu a dispus valorificarea acestei adeverințe, în contextul în care nici nu s-a solicitat acest lucru, ci doar a luat act de faptul că prin aceasta se confirmă faptul că defuncta a fost implicată direct în tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 și a decedat ca urmare a participării la aceste acțiuni medicale (…)”, au precizat aceștia.
Dreptate după un an de procese
După un an de procese, magistrații din Alba Iulia i-au dat dreptate fiicei asistentei decedate și au dat o sentință finală: au respins apelul făcut de Casa Județeană de Pensii Sibiu și au menținut decizia Tribunalului Sibiu.
Fiind vorba despre o hotărâre definitivă, Casa de Pensii din Sibiu este obligată să îi admită dosarul de moștenitor fiicei asistentei decedate, în lupta cu COVID-19.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News