Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Marea Britanie a votat ieșirea din Uniunea Europeană. Ce spun albaiulienii aflați la muncă în Anglia

Publicat

update-referendum-in-marea-britanie-tabara-brexit-a-castigat-cu-51-9-din-voturi-rezultate-definitive-18541159 Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană după o răsturnare dramatică de situaţie în care tabăra ”Leave” a obţinut 52% din voturi. Albaiulienii afați la muncă în Anglia sunt de părere că acest lucru îi va afecta serios având în vedere că deja lira a scăzut deja.

După anunțarea rezultatelor oficiale reiese că 52% dintre britanici au votat pentru Brexit, adică 17,410,742, comparativ cu 16,141,241, câţi au dorit să rămână în UE.

Ieșirea Marii Britanii din UE va urma un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte.

În aceşti doi ar urma să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea însemnă renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şi politice. În funcţie de aceste eventuale negocieri vor apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capi­talului şi a serviciilor. Indiferent de rezultatul nego­cierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii.

Rezultatele îi panicheză pe imigranții români aflați la muncă în Marea Britanie. Aproximativ trei milioane de cetăţeni din alte state UE, inclusiv câteva sute de mii de români, locuiesc în Marea Britanie.

Numărul românilor şi bulgarilor, în mod frecvent ţinta campaniei în favoarea ieşirii din UE, se ridică la 175.000 de persoane, respectiv, 59.000, dar este de aşteptat ca datele pe anul 2015 să arate o creştere a numărului imigranţilor din cele două state.

Ce spun românii din Alba, plecaţi la muncă în Anglia

Românii care lucrează astăzi în Marea Britanie sunt în expectativă, viitorul lor este nesigur, precum şi al celor care vor vrea să plece la muncă în continuare în UK. Vor fi înăsprite mult condiţiile de muncă acolo pentru cetăţenii UE, deci şi pentru români. Este posibil ca şi pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricţii, să se revină la vize.

„O să fie o situație destul de dificilă pentru noi. Este posibil să avem nevoie de viză pentru a muncii în continuare și atunci sigur vor selecta doar cum vor ei. Locurile de muncă vor fi mai puține și prețurile mai mari” spune un albaiulian plecat la muncă în Anglia.

„Eu cred că ne va afecta dar vor trece câțiva ani până se vor impune noi legi. Cred că cei mai afectați vor fi românii, imigranții în general, care trăiesc din ajutorul social. Momentan eu nu mă panichez și îmi văd de treabă” ne spune T.D plecat din Alba Iulia.

O albaiuliancă plecată de câțiva ani în Marea Britanie este de părere că lucrurile nu sunt chiar negre pentru românii aflați la muncă.

„Pe noi personal nu ne afectează. Nu cred. 80% din produsele din supermarketuri sunt producție internă. Doar peste 2-3 ani va fi riscul să ieși și să nu te mai lase înapoi, dar până atunci noi o să avem rezidență permanentă. Nu se știe încă nimic oficial. Speculații multe. Mai panicați sunt englezii din jurul meu care stau cu urechile țintite la radio”, spune R.P.

„Acestă ieșire nu ne va afecta doar pe noi ci va afecta întreaga Europă. Va mai dura până când UK îi va trimite pe toți acasă. Vor mai trece  luni, dacă nu mai mult, până vor fi implementate vizele, noi reguli, restricții, etc. Probabil ca cei care lucrează legal, au acte, o vechime mai mare de 2 ani și o reputație bună, vor putea rămâne. Încă nu se știe ce se va întâmpla, concret. Mai sunt și europeni care au rezidență aici sau și-au obținut cetățenia. Ei nu cred că vor avea probleme” spune un alt albaiulian.

De ce vrea Marea Britanie ieşirea din UE?

Marea Britanie a avut mereu o mentalitate izolaţionistă. A aderat la UE nu dintr-o fidelitate faţă de ideile UE, ci pragmatic, pentru beneficii economice. Marea Britanie a fost tot timpul o ţară protecţionistă, izolaţionistă şi mândră, şi-a văzut tot timpul interesele în cadrul UE şi nu a acceptat regulile de la Bruxelles. Dar a beneficiat mult economic de pe urma aderării. Apoi s-a produs un proces gradual de subminare a legitimităţii UE, din două cauze: criza economică din UE şi apoi fluxul masiv de imigranţi din est.

Există posibilitatea ca pentru oamenii de rând să fie mari perturbări. Este o situaţie excepţională. Politicienii au trebuit să ţină cont tot mai mult în ultimii ani de vocea publicului. Până la criză şi venirea imigranţilor, era un mecanism de consens permisiv, adică politicienii aveau un mandat din partea opiniei publice din Marea Britanie să acţioneze. Dar spiritul opiniei publice s-a schimbat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax