Actualitate
”Masă caldă” în școli. Condițiile în care va continua programul de sprijin alimentar pentru elevi, în anul școlar 2023-2024
Programul ”Masa caldă” va continua și în anul școlar 2023-2024, în 450 de unități de învățământ din țară. Proiectul a fost aprobat de Guvern, joi, 28 septembrie, la trei săptămâni de la începerea cursurilor.
Actul normativ prevede acordarea cu titlul gratuit a unui suport alimentar – masă caldă sau pachet alimentar – preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Numărul unităților de învățământ și valoarea pachetului alimentar sunt aceleași cu cele de anul trecut.
Limita valorică cuprinde prețul produselor, cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare a acestora, după caz, potrivit documentului.
Masa caldă în școli 2023-2024. Bugetul
Finanțarea, în anul 2023, a Programului-pilot, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, aprobate într-o poziție distinctă în anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022.
Valoarea totală a finanțării este 195.000.000 lei.
Masa caldă în școli 2023-2024. Cum pot fi suplimentate sumele
Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:
- stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută
- creșterea, în perioada aplicării Programului-pilot, a numărului de preșcolari și elevi beneficiari din unitățile-pilot
- asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei
- asigurarea transportului către beneficiarii suportului alimentar, dacă cheltuielile aferente depășesc bugetul alocat inițial, după caz
Masa caldă în școli 2023-2024. Lista unităților va fi aprobată ulterior
Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează programului, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se mai arată în proiect.
Masa caldă în școli 2023-2024. Condiții speciale
La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice prevăzute.
În cazul preșcolarilor și elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, documentul-suport este reprezentat de declarația pe propria răspundere a părinților/reprezentantului legal.
Anul trecut, în Alba, erau 13 unități incluse în program.
Masa caldă în școli 2023-2024. Ajutorul alimentar, doar pentru elevii prezenți la cursuri
Dreptul de a beneficia masa caldă îl au elevii și preșcolarii prezenți la activitățile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.
Autoritățile administrației publice locale, instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul educației au obligația să urmărească și să verifice buna desfășurare a procesului de aprovizionare privind distribuția către elevi și preșcolari a pachetului alimentar sau, după caz, a mesei calde.
Controlul respectării prevederilor legislației în vigoare privind condițiile igienico-sanitare prin care masa caldă sau, după caz, pachetul alimentar este oferită/oferit elevilor și preșcolarilor, precum și al respectării unei alimentații sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și al direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru masa caldă distribuită sau, după caz, pachetul distribuit în spațiul unității de învățământ preuniversitar de stat
Variante de meniu
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:
- 1. ciorbă de legume;
- 2. supă de pui cu legume;
- 3. ciorbă de văcuţă cu legume;
- 4. legume cu piept de pui la grătar;
- 5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
- 6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
- 7. piure de morcov cu grătar de pui;
- 8. piure de cartofi cu piept de curcan;
- 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
- 10. ghiveci de legume cu pui;
- 11. orez cu legume şi pui la tavă;
- 12. sufleu de broccoli cu brânză;
- 13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
- 14. tocană de legume cu orez brun;
- 15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
- 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
- 17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
- 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
- 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
- 20. macaroane cu brânză;
- 21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
- 22. quinoa cu legume;
- 23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
- 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;
- 25. un fruct întreg.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, pe 8 septembrie, că Programul „Masă caldă” va continua să fie acordat pentru aceleaşi 450 de şcoli de până acum, cu circa 180.000 beneficiari.
Deca a precizat că, de anul viitor, conform noii legi a învăţământului preuniversitar, acest program va fi înlocuit cu Programul „Masă sănătoasă”, cu 1 milion de beneficiari.
„Până se pot pregăti actele normative secundare şi se vor face licitaţiile în teritoriu pentru un milion de beneficiari, ne dorim să continuăm cu formula de până acum cu 450 şcoli în programul pilot masă caldă şi aşteptăm toate avizele de pe circuitul interministerial pentru a intra în şedinţă de Guvern şi a fi aprobată. Deci, ne dorim cât de repede să putem pentru şcolile care au fost incluse până acum în program să continuăm programul şi apoi în anul următor să putem extinde la numărul asumat prin legea învăţământului”, mai afirma ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Banu Monica
vineri, 13.10.2023 at 14:13
Buna ziua!
Mi-aș dori din suflet,daca se poate ajuta cu un sprijin școală gimnazială Costachi ciocan pentru o masa calda elevilor,căutăm un sponsor care sa ne ajute