Connect with us
Publicitate

Economie

Măsuri de eliminare a cheltuielilor bugetare și a unor facilități fiscale, discutate în Coaliție: La ce nu s-au înțeles PNL și PSD

Publicat

Guvernul va prezenta săptămâna viitoare un plan de măsuri privind reorganizarea sistemului bugetar, care urmează să prevadă, între altele, desfiinţarea a aproximativ 200.000 de posturi neocupate, au precizat, joi, surse guvernamentale pentru agerpres.

Totodată, se are în vedere reorganizarea unor ministere şi comasarea unor instituţii din subordinea acestora, într-un calendar cu termene precise, până la 1 ianuarie 2024.

Planul de austeritate pregătit de Coaliția PNL – PSD

În paralel, coaliţia de guvernare lucrează la elaborarea unui set de măsuri fiscale, având ca principal obiectiv reducerea deficitului bugetar, au explicat sursele citate.

Printre altele, se discută despre eliminarea cât mai multor excepţii privind plata CASS în sectoare precum construcţiile, agricultura şi industria alimentară, menţinerea a doar două cote de TVA, una de 9% şi una de 19%, introducerea unui impozit de 1% pentru o valoare mai mare a proprietăţii de 500.000 de euro.

Sursele citate au menţionat că banii colectaţi din taxarea proprietăţilor cu valoare mai mare de 500.000 de euro se vor constitui într-un fond dedicat autorităţilor locale pentru cofinanţarea proiectelor din PNRR.

Negocieri dure între PNL și PSD: La ce nu s-a căzut de acord

Miercuri, liberalii și social-democrații din Coaliția de Guvernare au avut negocieri intense de peste două ore și jumătate, cu scopul de a defini noile măsuri fiscale. Potrivit TVR, nu s-a ajuns la un acord comun, astfel că aceste măsuri nu vor fi adoptate în ședința de guvern de joi.

Liderii coaliției au ajuns la un acord privind desființarea a aproximativ 200.000 de posturi libere, dar bugetate din aparatul de stat care ar elimina pe verticală posturi de conducere nejustificate, dar bine plătite. Pe listă au rămas însă mai multe măsuri de eliminare a facilităţilor fiscale în privința cărora nu s-a ajuns la o concluzie care să fie acceptată de ambele partide

Cote de TVA majorate la unele servicii și produse

Propunerile ambelor partide includ introducerea a două cote de TVA: o cotă de 9% pentru produse esențiale ca medicamente și alimente, și o cotă de 19% pentru majoritatea serviciilor și produselor.

Astfel s-a discutat despre mentinerea unei cote TVA de 9% pentru mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor.

Renunțarea la cota TVA de 5% care era valabilă, printre altele pentru manualele școlare, revistele și publicațiile în general, serviciile hoteliere și cazare, intrarea la muzee, și construcții.

Dezbateri pe taxarea salariilor din IT

Discuțiile au cuprins și posibilitatea unei taxe de 10% pentru salariile angajaților din sectorul IT ce depășesc 15.000 de lei.

Reducerea Administrației și CAS la bonuri de masă

Alte scenarii de lucru au inclus reducerea cu 50% a numărului de membri ai cabinetelor președinților de Consilii Județene și contribuții de 10% la sănătate de la angajații statului pentru voucherele de vacanță și tichetele de masă, pentru a menține deficitul bugetar sub 5%.

Se propune de asemenea comasarea instituțiilor județene sub instituțiile centrale din Capitală, cu scopul de a reduce numărul de angajați.

Dezbatere pe facilitățile fiscale pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

Au fost dezbătute și planuri de eliminare a facilităților fiscale pentru angajații din construcții, cu posibilitatea unei creșteri a salariului minim în toamnă. Premierul Nicolae Ciucă a solicitat o analiză aprofundată înainte de a lua o decizie privind eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură și industria alimentară.

Una dintre variante ar fi și reintroducerea plății CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Reducerea posturilor din aparatul de stat

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a sugerat concedieri în aparatul de stat ca măsură de reducere a cheltuielilor. În cadrul discuțiilor, liderii coaliției au ajuns la un acord privind reducerea cu aproximativ 200.000 a posturilor libere, dar bugetate din aparatul de stat.

Impozitarea proprietăților de lux, suprataxarea jocurilor de noroc și impozitarea cu 10 % a dividendelor

  • o altă măsură discutată a fost impozitarea cu 1% a clădirilor a căror valoare depășește 500.000 de euro. Măsura ar urma să se aplice şi în cazul deţinerii mai multor locuinţe.
  • se discută creșterea taxelor pentru licențele la jocuri de noroc, alcool și tutun,
  • majorarea impozitelor pe dividente de la 8% la 10%,
  • supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul.

Scopul Final: Reducerea Deficitului Bugetar

Aceste măsuri sunt cercetate în speranța reducerii deficitului bugetar, care a ajuns la 37 de miliarde în primele cinci luni, adică 2,33% din PIB. Ținta este de a ajunge la un deficit de 4,4% până la finalul anului. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că un deficit de până la 5% ar preveni suspendarea fondurilor europene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. vaile

    joi, 27.07.2023 at 09:28

    sa ajuns unde s-a prognozat si era logic , vreti salarii mari la bugetari nici o problema reducem numarul lor astfel din 100 facem 80 si atunci este ok, asa ca pe viitor daca mai vreti majorari de salarii vedeti ca s-ar putea sa fiti dati afara, si nu uitati ca o sa vina si digitalizarea peste voi asa ca vedeti pe la privati unde gasiti de lucru ca si asa este lispa de personal in sectorul privat

  2. pilu

    joi, 27.07.2023 at 12:14

    Socoteală PSD-istă. Din 1 300 000 de bugetari reducem 200 000 şi mărim salariile la cei existenţi, adică 1 300 000. O adunătură de proşti şi necalificaţi care au pus mâna pe ţară şi care se fac că ne guvernează.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate