Administrație
Microbuz electric pentru transportul elevilor la Alba Iulia. LISTA localităților din Alba în care se vor cumpăra microbuze
Municipiul Alba Iulia va primi un microbuz electric ce va fi folosit pentru transportul elevilor. Acesta face parte din lista cu alte 25 de microbuze achiziționate printr-un proiect derulat de Consiliul Județean Alba.
Proiectul vizează dotarea cu microbuze electrice a unităţilor de învățământ preuniversitar cu clase de nivel primar/gimnazial/liceal din 26 localități din judeţul Alba.
Se urmărește astfel îmbunătăţirea condiţiilor de transport a elevilor, mai ales din zonele defavorizate/marginalizate din județ.
Perioada de implementare: 20 septembrie 2023 – 31 decembrie 2024
Valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului: 35.905.346,40 lei, din care
- valoarea eligibilă din PNRR este de 30.172.560,00 lei
- valoarea TVA aferentă de 5.732.786,40 lei se asigură din bugetul de stat.
Finanțarea eligibilă va fi asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).
LISTA localităților dotate cu microbuze electrice
Microbuzul electric pentru Alba Iulia va avea 16+1 locuri. Propunerea este să fie utilizat pentru transportul elevilor la Liceul Tehnic ”Dorin Pavel”.
Pe lângă Alba Iulia, alte 23 de comune din județ, respectiv Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Bucium, Cergău, Ciuruleasa, Fărău, Gârda de Sus, Hopârta, Jidvei, Lupșa, Poiana Vadului, Roșia de Secaș, Sălciua, Săliștea, Săsciori, Sâncel, Scărișoara, Sohodol, Unirea, Valea Lungă și Vințu de Jos vor primi câte un microbuz electric de acest fel.
Comunele Mogoș și Poșaga vor primi câte un microbuz electric pentru elevi de 8+1 locuri.
Microbuze electrice pentru elevii din Alba – echipare și dotări
Potrivit documentației, microbuzele electrice vor fi echipate cu:
- Sisteme electronice de control a frânarii şi tracțiunii ABS (Anti-Lock Braking System), ESP (Electronic Stability Program) sau echivalent, EBS (Electronic Braking System), ASR (Anti Slip Regulation),
- Sistem/funcţie antipatinaj – A.S.R.;
- Computer de bord cu funcţii de monitorizare încărcare baterie/autonomie;
- Camera de vedere în spate cu afişaj, cu vedere de noapte și impermeabilă;
Sistem de monitorizare și supraveghere video în interiorul microbuzelor
- Sistem de monitorizare/supraveghere video pentru interiorul microbuzului;
- Sistem telematic: sistem pentru diagnosticare şi/sau teleprogramare
- Sistem de încărcare rapida DC;
- Cablu de încărcare: 32A, Tip 2;
- Instalaţie de încălzire interioară pentru şofer şi pasageri. Sistemul de încălzire va asigura în compartimentul pentru călători o temperatură de minim + 15 grade Celsius la o temperatură a mediului exterior de – 30 grade Celsius, temperaturile putând fi reglate de la postul de conducere;
- Aer condiţionat pentru șofer şi pasageri. Instalaţia de aer condiționat va asigura o temperatură optimă, atât în compartimentul călătorilor cât și al postului de conducere. Va asigura posibilitatea de realizare a pragului termic de maxim +25 grade Celsius la o temperatură a mediului exterior de + 50 grade Celsius.
AICI, mai multe detalii.
Cheltuieli suportate de primării
La Alba Iulia, de exemplu, pentru utilizarea microbuzului electric ce va fi achiziționat, primăria va efectua demersuri și va asigura resursele financiare pentru amplasarea unei stații electrice în localitate.
De asemenea, va asigura șoferul pentru acest microbuz, timp de cel puțin 4 ani, dar și costurile de reparații și întreținere a autovehiculului.
Microbuzele vor fi cumpărate de CJ Alba, liderul de proiect pe județul Alba.
La finalizarea perioadei de implementare a proiectului, CJ va transfera, cu titlu gratuit, dreptul de proprietate asupra microbuzelor achiziționatre, către fiecare primărie beneficiară.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News