ADMINISTRATIE
Mii de gospodării din Alba vor fi racordate la gaz. Mai multe localități au primit finanțări gigant dar au probleme de cofinanțare
Mai multe primării din județul Alba au obținut finanțări de zeci de milioane de lei pentru introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. Valorile foarte mari ale investițiilor, pun însă probleme administrațiilor locale în ceea ce privește cofinanțările și banii pentru cheltuielile neeligibile. Reprezentanții Consiliului Județean Alba spun că proiectele nu sunt în pericol și promit ajutor.
Spre exemplu, comuna Pianu a obținut o finanțare de 35 de milioane de lei, pentru realizarea a 35 de kilometri de rețea de gaz. Contractul de finanțare cu MDLPA a fost deja semnat.
Racordarea gospodăriilor la gaz este un vis mai vechi al locuitorilor din Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari.
Este vorba despre aproape 1.100 de familii care vor fi racordate la viitoarea rețea de gaze.
Este totodată și un vis al administrației locale. Primarul Marin Petruse spune că realizarea acestui proiect ar oferi comunei o deschidere importantă pentru investiții.
El a declarat pentru Alba24 că are în vedere două zone de dezvoltare economică: una în apropierea autostrăzii și alta pe drumul vechi al Pianului, spre Sebeș.
Ambele ar putea deveni mult mai interesante pentru investitori, dacă ar putea fi conectate și la gaz, pe lângă apă și energie electrică.
”Am prins proiectul dar nu este așa de ușor de dus. Fără sprijin din partea Consiliului Județean Alba, nu am șanse pentru cofinanțare și alte cheltuieli neeligibile.
Vrem să ne mișcăm repede, executantul vrea să termine într-un an și jumătate tot proiectul. Dacă aș avea bani suficienți, ar putea începe în două săptămâni” a spus primarul Petruse, care de altfel era la București pentru o serie de întâlniri exact pentru acest proiect.
El a adăugat că mai are alte 14 proiecte în derulare, pentru care primăria trebuie să pună bani.
Și alte administrații din Alba au reușit să obțină finanțări pentru înființarea sau extinderea rețelelor de gaze și multe dintre ele au aceeași problemă: cofinanțarea și cheltuielile neeligibile.
Este vorba în mod special despre administrațiile cu venituri proprii mici.
Există însă și comune care se descurcă ceva mai bine.
Primăria din Daia Română are un proiect similar. Peste 1.200 de locuințe vor putea fi racordate la gaz, pentru că rețeaua va ajunge la limita de proprietate.
Valoarea proiectului va ajunge de asemenea la aproximativ 35 de milioane de lei. Primarul Visarion Hăprian spune că rețeaua va merge pe ambele părți ale străzii (în zona trotuarelor), pentru a nu fi nevoie de spargerea sistemului rutier.
În plus, spune acesta, administrația are un proiect prin care va încerca și introducerea rețelelor electrice în subteran, cu ocazia lucrărilor la sistemul de distribuție a gazului.
Daia Română are ceva mai mulți bani, iar primarul a lăsat să se înțeleagă că se va descurca în privința cheltuielilor pe care le presupune acest proiect.
Reprezentanții Consiliului Județean Alba spun însă că proiectele nu sunt în pericol să se piardă, deși este vorba despre un efort financiar mare.
”Nu riscă să se piardă aceste finanțări, noi îi ajutăm instituțional de fiecare dată, la rectificările bugetare. Dar nu poți știi exact în acest moment despre ce sume este vorba pentru că vorbim despre investiții multi-anuale” a spus Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.