Connect with us
Advertisement

Eveniment

Miliarde de euro de la UE pentru programe de supraveghere „neetică” a cetăţenilor. Vameși virtuali pentru microexpresii faciale

Publicat

Miliarde de euro din fondurile pentru cercetare ştiinţifică alocate de Uniunea Europeană sunt cheltuite pentru dezvoltarea şi finanţarea unor programe controversate, destinate dezvoltării de tehnologii de securitate şi supraveghere a cetăţenilor europeni, se arată într-o investigaţie The Guardian.

Cel puţin 1,3 miliarde de euro urmează a fi alocaţi unor astfel de cercetări în următorii 7 ani.

Un europarlamentar german, Patrick Breyer, a dat în judecată Comisia Europeană după ce forul european a refuzat să ofere detalii referitoare la un astfel de proiect controversat, intitulat iBorderCtrl, destinat dezvoltării noilor tehnologii de detectare a aşa-numitelor „microexpresii faciale” prin care pot fi identificate persoanele care spun o minciună.

Un reporter care a testat în 2019 eficienţa acestui sistem (aflat atunci în testări la graniţa dintre Ungaria şi Serbia) a picat însă testul: chiar dacă a dat răspunsuri oneste, „poliţistul virtual” a considerat că a minţit şi i-a interzis accesul în Uniunea Europeană.

Practic, un program de inteligenţă artificială a decis că o persoană nu merită să intre în UE, deoarece maşinăria a apreciat că a fost minţită de către om.

Europarlamentarul Breyer a calificat această tehnologie drept un „hocus pocus pseudo-ştiinţific” în materie de securitate.

În plus, iBorderCtrl ar ridica şi probleme de etică deoarece ar dezavantaja, din start, persoanele de culoare, cu dizabilităţi, dar şi copiii, vârstnicii: în aceste cazuri sistemul ar putea da mai multe erori în interpretarea microexpresiilor faciale.

Breyer a cerut mai multe informaţii de la Comisia Europeană pentru a se documenta mai bine în privinţa aspectelor etice şi legale ale acestui proiect. Comisia i-a interzis însă acccesul, motivând protejarea secretelor comerciale.

În consecinţă, Breyer a dat în judecată Comisia. Curtea Europeană de Justiţie va decide dacă, în acest caz, interesul public este mai important decât secretul comercial. În cazul unei astfel de decizii, Comisia Europeană va fi obligată  să prezinte documentele cerute de europarlamentar.

Cazul va fi judecat de Curtea Europeană anul viitor.

Detalii și articol pe larg pe Digi24.ro

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioan paul

    sâmbătă, 19.12.2020 at 15:03

    „Teorii conspirationiste!” Nu exista asa ceva. Mai marii lumii („sefii la lume) ne vor doar binele, sanatatea, protectia. Ei nu restrang sau incalca libertatile omului; nici prin mască, nici prin vaccinare, nici prin supraveghere. Ati cazut in „capcana conspirationistilor”. V ati luat dupa digi care nici nu este televiziunea sistemului si sunt singurii care nu poarta masti in platou cand si nu au nici macar gandaci care se plimba pe invitati in directul transmisiei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement