Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Agriculturii, justificări la legea care îi bagă în pușcărie pe fermierii care își fac singuri tratamente fitosanitare

Publicat

Ministerul Agriculturii vine cu precizări după publicarea legii care îi trimite la pușcărie pe fermierii care își fac singuri tratamente fitosanitare.  Publicarea documentului a stârnit numeroase nemulțumiri din partea agricultorilor.

Pentru utilizarea necorespunzătoare a substanțelor chimice foarte periculoase ce pot duce la pierderi de vieți omenești, situație reglementată deja de către legislația în vigoare, se introduc sancțiuni mai aspre în scopul protejării populației și a fermierilor, comunică Ministerul Agriculturii.

Instituția spune că legislația prevede ca substanțele folosite la dezinsecția și deratizarea spațiilor de depozitare a cerealelor să fie utilizate numai pentru uz profesional, de către personal instruit temeinic pentru a nu pune în pericol sănătatea și viața populației.

Așadar, sancțiunile din actul normativ nu vizează fermierii și efectuarea tratamentelor fitosanitare la culturile agricole sau horticole care utilizează produse de protecția plantelor.

De asemenea, legislația a fost completată, în capitolul X al proiectului de act normativ, cu pedepse mai aspre pentru traficul de pesticide contrafăcute, având în vedere riscurile crescute la adresa sănătății publice, generate de folosirea unor produse neconforme, cu o toxicitate ridicată.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în dezbatere publică un proiect de OUG prin care se reglementează activitățile desfășurate cu produse de protecție a plantelor de către operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale și alte activități oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea și prestarea de servicii cu produse de protecție a plantelor.

Prevederile proiectului au stârnit nemulțumirea micilor fermieri, care au reclamat faptul că producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole.

Ce conține documentul publicat de Ministerul Agriculturii

Micii fermieri sau persoanele neautorizate care utilizează produse de protecția plantelor pentru uz profesional riscă închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenzi de până la 15.000 de lei, potrivit unui proiect de OUG publicat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, documentul interzice vânzarea în fitofarmacii de erbicide și insecticide care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru. 

Producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze pământul

Prin actul normativ publicat de MADR și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul, dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole. De asemenea, pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat marți, 22 noiembrie, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României.

Documentul reglementează activităţile desfăşurate cu produse de protecţie a plantelor de către operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale şi alte activităţi oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor.

Prin promovarea acestui proiect de act normativ se asigură corelări legislative, creşterea valorilor amenzilor, actualizarea condiţiilor de autorizare, clarificarea condiţiilor de fabricare a produselor de protecţie a plantelor, reglementarea activităţii de reambalare, actualizarea activităţii privind importul produselor de protecţie a plantelor, introducerea utilizării cardului în vederea achiziţionării produselor de protecţie a plantelor, inclusiv facilitarea punerii în aplicare a prevederilor legislative de către operatorii economici care desfăşoară activităti cu produse de proteqic a plantelor.

Mai mult, actul normativ interzice comercializarea pe teritoriul României a seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor omologate într-o ţară terţă, dar neomologate în România sau în alt sat membru.

În ce condiții vor putea utiliza fermierii produsele de protecţie a plantelor pentru uz profesional

Ordonanța definește termenul de operator economic drept „persoana juridică sau persoana prevăzută în Ordonanţa de urgenţă nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, care deţine autorizaţia eliberată în baza prezentei ordonanţe de urgenţă pentru activităţile de comercializare, utilizare şi prestare de servicii cu produse de protecţie a plantelor”.

De asemenea, termenul de prestator de servicii este definit drept „persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, care efectuează tratamente fitosanitare la terţi în baza unui contract”.

Utilizatorul profesionist este definit drept „orice persoană care utilizează produse de protecție a plantelor în cadrul activităţii sale profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori şi liber profesionişti, atât din sectorul agricol, cât şi din alte sectoare”.

Potrivit documentului, utilizatorii de produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional au obligaţia să deţină autorizaţie de utilizare a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional.

Prin OUG se interzice utilizarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către utilizatorii neprofesionişti şi utilizatorii profesionişti neautorizaţi.

Utilizatorul de produse de protecţie a plantelor, persoană fizică neautorizată, va putea efectua tratamente fitosanitare cu produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional numai cu prestatorii de servicii cu produse de protecţie a plantelor autorizaţi.

Condiții de obține a autorizației de utilizare a produselor de protecție a plantelor pentru uz profesional

Pot obține autorizație de utilizare a produselor de protecție a plantelor pentru uz profesional, operatorii economici care îndeplinesc următoarele condiții:

  • prin obiectul de activitate prevăzut în statutul de funcţionare desfăşoară activități auxiliare în producția vegetală
  • dispun de o persoană responsabilă care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist şi are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură şi horticultură sau studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria şi managementul afacerilor agricole, montanologie şi domeniul silvic cu specializarea silvicultură;
  • deţin spaţiu de depozitare autorizat pentru produsele de protectie a plantelor;
  • deţin autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului prin structurile teritoriale;
  • deţin contract de prestări servicii cu un operator economic autorizat care colectează deşeuri de produse şi ambalaje provenite de la produsele de protecţie a plantelor.

Comercializarea produselor de protecție a plantelor

Produsele de protecţie a plantelor se comercializează numai în spaţii special amenajate, respectiv depozite fitofarmaceutice şi fitofarmacii, autorizate de Autoritate prin structurile
teritoriale.

Produsele sunt însoţite de buletin de analiză, certificat ele calitate sau conformitate şi fişa tehnică de securitate.

Este interzisă comercializarea produselor de protecţie a plantelor în pieţe, târguri, oboare și alte spații, altele decât cele prevăzute anterior.

De asemenea, este interzisă comercializarea în fitofarmacii a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional.

Comercializarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional se face numai către persoana responsabilă a operatoruluii economic autorizat, care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor.

Operatorul economic care deţine autorizaţie pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional se înregistrează obligatoriu la Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.

În fitofarmacii se comercializează produse de protecţie a plantelor în ambalaje de maximum 1 kg sau 1 litru.

Totodată, în fitofarmacii se pot comercializa produse auxiliare utilizate în agricultură, horticultură, amenajare spaţii verzi, nutriţia plantelor, seminţe, echipamente pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, capcane cu feromoni şi biacide cu respectarea legislaţiei specifice privind comercializarea acestora.

Este interzisă comercializarea seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor omologate într-o ţară terţă, dar neomologate în România sau în alt stat membru.

Sancțiuni

Potrivit proiectului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate.

Constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, fapta de a produce, de a deţine sau de a utiliza, precum şi punerea în circulaţie a produselor de protecţie a plantelor ilicite.

Prin punerea în circulaţie a produselor de protecţie a plantelor ilicite se înţelege oferirea, comercializarea ori deţinerea acestor produse în scopul plasării pe piaţă către publicul larg.

Documentul mai prevede amenzi între 10.000 și 15.000 de lei pentru o serie de încălcări ale OUG.

Printre acestea se numără și încălcarea articolului care obligă persoanele fizice neautorizate să angajeze firme de prestări servicii pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produse de protecție a plantelor pentru uz profesional în câmp.

Vezi AICI Ordonanţa de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României. (.pdf)

sursa: madr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    vineri, 25.11.2022 at 14:02

    Tratamentele fitosanitare neadecvate, aplicate pasunilor, pot dauna grav sanatatii oilor iubitele ministrului PSD al Agriculturii, Petrica Daea, cel cazut din pom in cap ( dupa care s-a scuturat de praf, s-a ridicat in picioare, apoi a urlat !)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement