Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Apărării Naționale, precizări legate de reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Care este cea mai mare pensie din Armata Română

Publicat

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a anunțat, duminică seara, că în România nu se pune problema reintroducerii obligativităţii serviciului militar.

Acesta a reamintit că există un proiect care prevede că cei care doresc, pot urma patru luni de pregătire militară, având, în urma acesteia, unele beneficii.

„Nu se pune această problemă. Armata nu este obligatorie şi, după cum ştiţi, există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntari în termen, care va reglementa şi posibilitatea celor care doresc să aibă pregătire militară din diferite motive.

Este vorba de o perioadă care să fie de până la patru luni, să cuprindă oameni care să aibă vârsta între 18 şi 35 de ani” , a declarat Angel Tîlvăr la Digi 24.

Proiectul de lege privind militarii voluntari în termen include pregătire de până la patru luni, costurile fiind acoperite de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Informațiile provin de la surse oficiale din minister, citate de Agerpres.

Potrivit acestor surse, această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci „vine în completare, ca o formă distinctă”.

Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin introducerea acestui concept, arată sursele, este avută în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare.

Trei salarii medii brute, cazare, soldă, masă și 4 luni de pregătire pentru soldații voluntari în termen

De asemenea, vor avea drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat.

Ei vor fi obligați să se supună prevederilor legilor şi regulamentelor militare.

Trei salarii medii brute pentru soldații voluntari în termen: La finalizarea programul de pregătire, aceştia vor primi o îndemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute.

Apoi, centrele militare să îi ia evidenţă şi să îi introducă în rezerva operaţională, transmite Agerpres.

Cetăţenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen „pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement