Connect with us
Publicitate

Eveniment

Trei salarii medii brute, cazare, soldă, masă și 4 luni de pregătire pentru soldații voluntari în termen. Proiect MApN

Publicat

Trei salarii medii brute, cazare, soldă, masă și 4 luni de pregătire pe banii Armatei sunt promisiunile MApN, pentru soldații voluntari în termen. Este vorba despre un proiect de lege care reglementează aceste lucruri.

Proiectul de lege privind militarii voluntari în termen include pregătire de până la patru luni, costurile fiind acoperite de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Informațiile provin de la surse oficiale din minister, citate de Agerpres.

Potrivit acestor surse, această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci „vine în completare, ca o formă distinctă”.

Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin introducerea acestui concept, arată sursele, este avută în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare.

De asemenea, vor avea drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat.

Ei vor fi obligați să se supună prevederilor legilor şi regulamentelor militare.

Trei salarii medii brute pentru soldații voluntari în termen

La finalizarea programul de pregătire, aceştia vor primi o îndemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute.

Apoi, centrele militare să îi ia evidenţă şi să îi introducă în rezerva operaţională, transmite Agerpres.

Cetăţenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen „pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României”.

Vezi și TOP cele mai puternice armate din lume, în 2023. Pe ce loc se află România în clasamentul țărilor

Totodată, sursele susţin că MApN nu are în intenţie şi nu a analizat posibilitatea introducerii unei forme de pregătire militară obligatorie, ci doar soluţii pe bază de voluntariat.

Statul Major al Apărării a iniţiat un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care se propune introducerea unei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen, pentru care sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară.

MApN vrea soldați voluntari. Câți oameni mai are Armata Română

Serviciul militar obligatoriu este exclus, dar există o preocupare la nivelul MApN pentru serviciul militar voluntar, a declarat, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

„Armata română a trecut de la peste 320.000 de oameni. A ajuns în situaţia la avea în jur de 80.000, vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000, personal contractual şi cred că 407 sau 408 funcţionari publici.

Nevoile operaţionale sunt cele care sunt, ele sunt motivate şi de situaţia în care ne aflăm, pentru că este o situaţie care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp”, a detaliat ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. vaile

    miercuri, 07.02.2024 at 21:51

    dar de ce sa platesti pe cineva ca sa-l inveti, nu domnule obligativitate ca va spun eu ca nu moare nimeni si parintii sunt de acord cu treaba asta sa faca din baiatul mamei barbat sa vada ce inseamna si greu fara fusta lui mama, pe vremea lui causescu nu comenta nimeni

  2. Vasile

    joi, 08.02.2024 at 08:47

    Dute unde este ceausescu 😉 !

  3. NICU

    joi, 08.02.2024 at 12:13

    Armata României,1989 la maxim: 200.000 activi din care 73.300 cadre și 126.700 militari în termen. Din cei 200.000, 70.000 erau pe șantierele patriei și restul în cazărmi. Rezerviști parțial instruiți și zero instruiți înregistrați pentru completarea efectivelor de pace și completarea pierderilor 593.000. Capacitatea de cazare în cazărmi era maxim 200.000 de militari. La mobilizare atât activii cât și rezerviștii erau cazați în cămine culturale și școli, cât și în corturi prin păduri.Mari unități de luptă: 10 divizii active și 10 se înființau la mobilizare din rezerviști. Tehnica de luptă parțial operativă, lipsă baterii de acumulatori, piese de schimb etc. În rest sunt povești de cafenea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate