Actualitate
Ministrul Energiei: 40 la sută din consumul de gaze al României se va tranzacționa pe bursă, începând din 2017
Producătorii și furnizorii de gaze vor fi obligați ca, începând de anul viitor, să tranzacționeze pe bursă cel puțin 40% din cantitatea comercializată, altfel vor primi amenzi semnificative care vor fi raportate la cifra de afaceri, spune ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Ministerul Energiei pregătește o ordonanță de urgență în acest sens, pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, care ar putea fi aprobată de Guvern în luna septembrie, scrie Agerpres.
Ministrul a subliniat că, în acest fel, prețurile vor deveni transparente pentru toată lumea, iar pe piață vor intra mai mulți jucători decât există în prezent, ceea ce va permite consumatorilor finali să obțină cel mai bun preț. Aceasta va fi o adevărată reformă a sistemului, în condițiile în care, în prezent, 98,5% din gaze sunt comercializate prin contracte bilaterale, contracte care au fost interzise pe piața de energie electrică, potrivit ministrului.
„Astăzi, doar 1,5% din consumul României se tranzacționează pe piața centralizată. Restul de tranzacții se desfășoară prin intermediul contractelor bilaterale. Ținta noastră este să ajungem să tranzacționăm în jur de 40% din consumul României, ceea ce echivalează cu consumul din zona consumatorilor casnici. Ca atare, principalul beneficiar al acestei prevederi este consumatorul final, pentru că este prima dată când vom obliga furnizorii care livrează gaze în sectorul casnic să achiziționeze aceste gaze într-o manieră transparentă, nediscriminatorie și în condiții echitabile, nu prin contracte bilaterale pe care nu le poate verifica nimeni și care nu oferă în primul rând o imagine exactă asupra costurilor la gaze naturale. Va fi prima dată când veți putea vedea cum în practică se formează acest preț al gazelor naturale”, a spus ministrul.
Grigorescu a mai spus că o parte dintre actorii cunoscuți din piață doresc amânarea reformei, întrucât modul tradițional de derulare a tranzacțiilor le este favorabil și, odată cu aceste modificări, ar putea pierde cote de piață. Însă, în opinia sa, a venit momentul să trecem la mecanisme noi, moderne și transparente, care să stimuleze dezvoltarea sectorului românesc al gazelor.
Referitor la pregătirile pentru listarea Hidroelectrica, ministrul a arătat că, în prezent, se lucrează cu motoarele turate la maximum. Deși încă nu poate spune cu certitudine dacă iarna aceasta sau primăvara anului viitor vor fi momente optime pentru lansarea la bursă, Grigorescu afirmă că Hidroelectrica are toate șansele să fie una dintre cele mai reușite listări ale României.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News