Actualitate
Ministrul Muncii garantează creșterea pensiilor de la 1 iulie, chiar dacă şeful misiunii FMI a recomandat amânarea acestei măsuri
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat într-o emisiune că punctul de pensie va crește de la 1 iulie la 1.000 de lei, așa cum e prevăzut în programul de guvernare, chiar dacă șeful misiunii FMI a recomandat amânarea implementării acestei măsuri.
Oficialul FMI în România, Reza Baqi a declarat, la finalul vizitei de săptămâna trecută, că autoritățile ar putea reduce deficitul bugetar prin folosirea finanțărilor europene, printr-o reformă a administrației fiscale, dar și prin reducerea și eficientizarea cheltuielilor și amânarea creșterii punctului de pensie.
“Guvernul îşi va respecta programul de guvernare. Din câte știu eu, PSD și ALDE au câștigat alegerile în România, și nu Fondul Monetar Internațional. În al doilea rând, toate estimările care s-au făcut în ceea ce privește România, de către Comisia Europeană sau de către FMI până acum au fost greșite (…) Dați-ne voie să ne luăm după comisia noastră de prognoză, care nu a greșit niciodată datele, și nu după FMI sau CE, care au greșit de fiecare dată”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.
Ministrul a mai arătat că atât creșterea punctului de pensie, cât și cheltuielile cu măririle de salarii ajung la 16 miliarde de lei anul acesta, dar în același timp, veniturile suplimentare la bugetul de stat sunt prognozate la 17,5 miliarde de lei.
Punctul de pensie a fost majorat prima data la 1 ianuarie 2017, cu 5,25%, iar de la 1 iulie 2017 va crește cu încă 9 procente și va ajunge la 1.000 lei, așa cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2017, publicată în lun ianuarie în Monitorul Oficial.
„Începând cu data de 1 iulie 2017, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, valoarea punctului de pensie, stabilit potrivit art. 12 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2016, se majorează cu 9% și este de 1000 lei.
Începând cu 01 martie 2017, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzut de OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, este de 520 lei”, se precizează în OUG nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.
sursa: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News