Eveniment
Mircea Hava: PPE sprijină Instrumentul European de Redresare. Declarația Președinției PPE – “Să ieșim din criză mai puternici”
Partidul Popular European salută propunerea Comisiei Europene privind un răspuns fără precedent la pandemia actuală drept un bun punct de plecare pentru discuții: Instrumentul European de Redresare / Generație Următoare UE, alcătuit din 750 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi.
Criza cauzată de coronavirus ne-a arătat că UE are nevoie de instrumente mai bune pentru a face față unei crize sanitare ca cea cu care ne confruntăm acum.
Aceasta include abordarea consecințelor economice ale pandemiei, care va necesita o cooperare mai strânsă și solidaritate între toate statele membre. Suntem cu toții în acest context și trebuie să luăm măsuri fără precedent pentru a reduce pierderea inutilă de locuri de muncă și falimentul întreprinderilor.
Dar o criză este, de asemenea, o oportunitate: împreună putem consolida economiile noastre și vom face ca acestea să devină mai competitive în viitor, în special în domeniul mediului și al economiei digitale. Suntem hotărâți să facem Europa mai puternică pentru a face față acestei crize.
În acest context, Partidul Popular European:
• Salută propunerea Comisiei Europene privind un instrument european de redresare/Generația Următoare UE – ca răspuns fără precedent, dar necesar, la pandemia de COVID – 19;
• Sprijină propunerea Comisiei, cu scopul de a găsi cât mai rapid o măsură cuprinzătoare cu privire la pachet, inclusiv volumul și echilibrul dintre granturi și împrumuturi, pe baza solidarității și a responsabilității. În această criză trebuie să actionăm în spirit de solidaritate și să fim hotărati să avansăm în slujba locurilor de muncă și a viitorului economiilor noastre;
• Solicită un plan credibil de rambursare care ar trebui să înceapă cel mai târziu în 2028 și care ar trebui să se bazeze pe dezvoltarea resurselor proprii ale UE; Ca un prim pas, o taxă pe deșeurile de plastic ar putea fi decisă și ratificată de statele membre, împreună cu un calendar obligatoriu din punct de vedere politic privind alte resurse proprii, care să fie pus în aplicare înainte de sfârșitul anului 2027;
• Invită Comisia Europeană și statele membre să se asigure că banii sunt cheltuiți în mod eficient și responsabil pe sectoare și regiuni care au fost cel mai grav afectate de pandemie. Trebuie să existe o legătură directă cu respectarea de către statele membre a statului de drept și a principiilor europene. În plus, reformele structurale și inovarea ar trebui să fie promovate, iar utilizarea fondurilor pentru proiectele ideologie trebuie evitată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News