Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MUSEIKON, inaugurat la Alba Iulia în aprilie 2016. Muzeul va avea în colecţie trei dintre cele mai vechi icoane din România


Publicat

museikon, cj albaLa Consiliul Judeţean Alba a fost prezentat joi proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, în prezenţa partenerilor locali, dar şi a celor din Norvegia. Muzeul va fi inaugurat în aprilie 2016.

Potrivit muzeografului Ana Dumitran, colecţia care va fi expusă în cadrul muzeului cuprinde 5.624 de icoane de la Muzeul Unirii şi Arhipescopia Ortodoxă Alba Iulia.

Un număr de 52 de icoane şi 15 cărţi vor fi restaurate. Colecţia de la „Museikon” va cuprinde şi trei „vedete”, respectiv cele mai vechi icoane datate în Transilvania, din 1539.

Aceste icoane sunt pe locul doi în topul celor mai vechi icoane din România şi singurele păstrate din colecţia unui atelier care aparţine Curţii Voievodale din Moldova.

Proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” face parte prin Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi naţional” şi este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014. Paretenerii acestui proiect sunt Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei şi Muzeul Universităţii din Bergen, Norvegia.

La prezentarea proiectului au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu, părintele Florin Croitoru din partea Arhiepscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, directorul Muzeului Universităţii din Bergen (Norvegia), Henrik von Achen şi expertul Eli Hausken, muzeograful Ana Dumitran şi directorul tehnic al CJ Alba, Dan Popescu.

În cadrul acestei prime şedinţe de lucru a partenerilor în proiect, s-a discutat şi pe marginea realizării unui logo care să individualizeze muzeul. Potrivit iniţiatorilor, vor fi clasate și restaurate 52 de icoane și 15 cărți vechi, vor fi clasate 2.500 de bunuri culturale și va fi digitalizat întregul inventar al MuseIkon (5.624 obiecte), rezultând o bază de date disponibilă online.

„O marte din patrimonu este de factură religioasă şi este păstrat în spaţiu ecleziastic. Toate aceste obiecte de patrimoniu vorbesc despre istoria noastră, despre cine suntem şi despre cât de greu şi frumos a fost să ajungem astăzi aici. O marte parte din patrimoniu se păstrează în colecţia Arhiepscopiei Ortodoxă a Alba Iuliei şi a Muzeului Unirii şi cred că sunt nişte colecţii reprezentative pentru întrega Transilvanie, prin numărul de icoane şi vechimea lor. Patriarhia Română gândeşte de mai mult timp un muzeu al ortodoxiei româneşti şi iată că noi, aici în Alba Iulia am făcut un mic pas, probabil cu valoare exemplară la nivel naţional. Este o onoare să oferim contemporanilor noştri accesul la o comoară, valoare inestimabilă”, a spus părintele Florin Croitoru.

IMG_5269„Acum un an a apărut şansa, au apărut partenerii noştri din Norvegia şi a trecut un an de atunci, şi suntem într-o situaţie fericită pentru că am semnat contractul de finanţare cu Ministerul Culturii, în situaţia în care putem începe implementarea proiectului. Peste un an de zile va fi un moment special, inaugurarea oficială a muzeului. Acest proiect îl văd ca un cadou pentru Alba Iulia, în perspectiva unui moment important din istoria României, 100 de ani de la Marea Unire, fiind unul din paşii pe care îi facem către 2018”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Directorul Muzeului Universităţii din Bergen (Norvegia), Henrik von Achen a spus că „atunci când am fost întrebaţi dacă ne-ar plăcea să fim parteneri în acest proiect, am venit anul trecut în România nu atât de mult să cunoaştem clădirea, ci mai degrabă oamenii. Pentru că ştim că un proiect are succes doar dacă oameni buni lucrează la acest proiect şi aici am întâlnit oameni buni. A fost uşor pentru noi când ne-am întors acasă să decidem să fim parteneri.

Un muzeu reprezintă ceva foarte important. Pentru un muzeu sunt necesare multe sarcini, cea mai importantă este conservarea şi restaurarea a patrimoniului cultural şi apoi poziţionarea acestor obiecte păstrate. Dar cel mai important este să creezi o punte între ceea ce expui şi vizitatori, astfel ca oamenii să înţeleagă cultura, arta, dar şi să experimenteze tradiţiile”.

„Din păcate, în momentul de față piesele zac în depozite sau nu sunt puse în valoare. Noi și Arhiepiscopia suntem păstrătorii celei mai valoroase colecții de artă religioasă din Alba și poate chiar din Transilvania. Acum avem ocazia să facem un prim pas spre ceea ce va însemna Alba Iulia 100”, spune Gabriel Rustoiu. Directorul Muzeului a precizat că obiectele de patrimoniu pe care instituţia le deţine pot fi expuse în alte cinci muzee.

muzeograf ana dumitranMuzeograful Ana Dumitran a spus că în cadrul muzeului de artă sacră, vor fi expuse 5.624 de icoane din colecţiile Muzeului Unirii şi Arhipescopiei Ortodoxe Alba Iulia.

Un număr de 52 de icoane şi 15 cărţi vor fi restaurate. Colecţia de la „Museikon” va cuprinde şi trei „vedete”, respectiv cele mai vechi icoane datate în Transilvania, din 1539.

Aceste icoane sunt pe locul doi în topul celor mai vechi icoane din România şi singurele păstrate din colecţia unui atelier care aparţine Curţii Voievodale din Moldova, de une au plecat icoane şi spre Constantinopol.

„Acest muzeu va încerca să îmbine o tradiţie bizantină cu una locală, românească în acelaşi timp intra şi extra Transilvania. În acelaşi timp ortodoxă, îmbinată cu infuleneţele artei occidentale care au fost foarte puternice pentru Transilvania. Va fi în primul rând un muzeu european. Un muzeu despre icoane, nu cu icoane”, a spus Ana Dumitran.

Muzeograful a precizat că ideea înfiinţării unui astfel de muzeu este de câţiva ani, şi de la început s-a dorit un „grant norvegian, pentru că am ştiut cât de bine sunt gândite aceste finanţări, dar şi că avem nevoie de un partener norvegian”. Ana Dumitran a mai adăugat că timp de doi ani a tot trimis scrisori în Norvegia despre acest proiect, ca minunea să vină cu patru săptămâni înainte de pregătirea proiectului.

Muzeul va funcţiona într-o clădire monument istoric, respectiv în fostul spital militar, în prezent Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență, corp C3 – corp din secolul XVIII, monument istoric și transformarea acestuia într-un muzeu cu expoziție artă sacră.

Valoarea proiectului este de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei. Valoarea eligibilă nerambursabilă din Grant SEE este de 6.873.858, 32 lei, iar cofinanţarea naţională esre de 1.213.033,82 lei. Valoarea neeligibilă a proiectului este 1.205.456,91 lei.

Obiectivul principal al proiectului este restaurarea şi revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înfiinţarea unui nou muzeu şi facilităţi culturale.

De asemenea, prin acest proiect partenerii doresc:

1. Conservarea şi restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iullia

2. Pregătirea colecţiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu

3. Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relaţiilor bilaterale

4. Coordonarea proiectului şi oferirea unei piste suficiente de audit.

Proiectul MUSEIKON contribuie, în același timp, la dezvoltarea ofertei culturale și la nevoia de a păstra pentru generațiile viitoare colecțiile de icoane și carte veche românească, aflate printre cele mai valoroase din țară, răspunzând și nevoii publice de acces la educație prin dezvoltarea ofertei culturale inovatoare și prin dezvoltarea de relații bilaterale consolidate cu specialiști din alte țări.

Pentru a răspunde nevoii de accesibilitate, întreaga colecție a noului muzeu va fi digitizată și diseminată în mod corespunzător în mediul virtual.

Cu o durată de 15 luni, proiectul se va finaliza la 30 aprilie 2016.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo 13 iunie 2021: COD GALBEN de precipitații abundente și instabilitate atmosferică accentuată până la ora 10,00

Publicat

ANM a emis o nouă avertizare meteo COD GALBEN pentru mai multe județe din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și partea nordică a Moldovei.

Avertizarea este valabilă duminică 13 iunie de la ora 02,00 până dimineața la ora 10,00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de precipitații.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea nordică a Moldovei și în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Citește și VIDEO: Furtuna a făcut ravagii la Tăuți, în comuna Meteș. Grindina a acoperit grădinile și curțile localnicilor

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Informare meteo 13 iunie 2021 : Vreme rea la munte până la ora 23,00

Tot pentru duminică 13 iunie 2021 meteorologii au emis și o INFORMARE METEO de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru zonele de munte și jumătatea de est a României. 

Intervalul de valabilitate: 13 iunie, ora 10:00 – 15 iunie, ora 23:00

      În intervalul menționat, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman, reacție dură la adresa lui Ludovic Orban: cei mai mulți și valoroși liberali nu îi mai sunt alături

Publicat

Deputatul PNL  de Alba, Florin Roman a reacționat, după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat că a fost părăsit de Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, iar aceştia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliţiei de guvernare.

Roman a postat o imagine din 2017 de la Congresul PNL în care arată că majoritatea celor care il înconjurau pe Orban atunci au anunțat acum că nu îl mai susțin.

”În 2017, la congresul PNL, dl Ludovic Orban, nu avea nici o problemă în a se afișa cu echipa! Pentru că avea echipă…Azi înțeleg că e cam trădare dacă susții contracandidatul!

Îi sugerez domnului Orban să se uite bine și probabil va constata că cei mai mulți și valoroși liberali de atunci, nu îi mai sunt alături. Poate va reuși și să răspundă la întrebarea: De ce?

Nu regret sprijinul pentru dl Orban în 2017. Însă după ce s-a văzut premier nu mai era Orban pe care l-am susținut.

Este primul președinte al PNL care nu a demisionat, din fruntea partidului, după pierderea alegerilor. Motive puteau invoca toți, dar cu exceptia domnului Orban, nici unul nu a făcut-o!

S-a “sacrificat” în fruntea Camerei Deputaților, pe cea mai proasta negociere a PNL pe structura noului guvern. Toți cei care îl susțin pe Florin Cîțu sunt acum “lichele” sau “trădători”.

Păcat…mare păcat!”, a scris Florin Roma pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect: Admiterea la Rezidențiat organizată de Ministerul Educației, iar pregătirea coordonată de departamente din universități

Publicat

medic sanatate

Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor de parlamentari de la PSD.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

De asemenea, legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată. La intrarea în vigoare, va fi abrogată OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin legea 103/2012.

Iniţiatorii – Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Corneliu-Florin Buicu, Florian-Dorel Bodog, Leonard Azamfirei, Lucian Romaşcanu şi Angel Tîlvăr – susţin că organizarea rezidenţiatului este prevăzută şi în Legea educaţiei şi în Ordonanţa 18/2009, iar prevederile nu sunt armonizate.

Ei au arătat în expunerea de motive că, în timp ce Legea educaţiei prevede că organizarea rezidenţiatului este făcută de departamentele de pregătire a rezidenţiatului din cadrul instituţiilor de învăţământ, OUG 18/2009 prevede că atribuţiile de organizare revin preponderent Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În prezent, admiterea în rezidenţiat este organizată de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, prin concurs naţional de admitere în rezidenţiat. Pregătirea în rezidenţiat este asigurată de cadrele didactice din universităţi, în secţiile clinice universitare şi alte unităţi sanitare sub coordonarea cadrelor didactice universitare, statutul de coordonator de rezidenţiat este condiţionat de calitatea de cadru didactic universitar. Practic, întreg parcursul de formare, de la admitere până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub coordonarea directă a instituţiilor de învăţământ superior. (…) Implicarea Ministerului Sănătăţii în acest proces ţine exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcţie de politica de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învăţământ post universitar, trebuie să aparţină Ministerului Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ superior pe care le are în coordonare”, susţin iniţiatorii.

Aceştia au menţionat că propunerea legislativă este susţinută „in corpore” de universităţile de medicină şi farmacie.

„Adoptarea acestei iniţiative ar pune în acord cele două reglementări existente şi ar asigura condiţiile necesare de pregătire mai riguroasă a rezidenţilor prin activităţi teoretice şi practice monitorizate şi evaluate periodic, specifice oricărei forme de învăţământ şi ar pune la dispoziţia rezidenţilor aflaţi în pregătire întreaga infrastructură aflată la nivelul universităţilor: laboratoare avansate, centre de simulare medicală, de pregătire postuniversitară, accesul la resurse bibliografice moderne. Totodată, ar permite normarea cadrelor didactice universitare care desfăşoară activităţile de pregătire practică şi teoretică prin includerea acestor activităţi în statele de funcţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Scene dramatice la EURO 2020, în meciul Danemarca – Finlanda. Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon

Publicat

Scene dramatice s-au petrecut sâmbătă la EURO 2020, la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda. Vedeta danezilor, Christian Dannemann Eriksen, s-a prăbușit pe gazon, fără să fie lovit de adversar. Medicii au încercat să îl resusciteze minute în șir, după care au adus defibrilatorul.

UEFA a decis suspendarea partidei, iar fotbaliștii ambelor formații au plecat la vestiare. Christian Eriksen a fost scos de pe teren pe targă, trupul fotbalistului fiind ascuns cu două pânze mari de culoare albă, însoțit de colegii de echipă.

UPDATE, ora 21:50 – Potrivit Federației daneză de fotbal, Christian rămâne internat la Rigshospitalet pentru examene medicale suplimentare.

„Partida împotriva Finlandei se reia în această seară. Acest lucru este posibil după ce jucătorii ambelor echipe au fost asigurați că Christian este OK”, a anunțat Federația daneză de fotbal.

UPDATE, ora 21:00 – Federația daneză de fotbal a transmis, pe Twitter, că Christian Eriksen este treaz și a fost dus pentru îngrijiri la spital, în Copenhaga. Starea sa este stabilă. 

UPDATE, ora 20:30 – UEFA a precizat pe site-ul său oficial că jucătorul a fost stabilizat şi a fost transportat la spital.

Știrea inițială

Prima repriză a partidei de la Copenhaga, de pe Parken, a avut parte de un moment cumplit. Christian Eriksen, vedeta danezilor în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit brusc pe gazon, în minutul 43, fără să fie lovit de cineva.

Jucătorii au intervenit și au făcut un „scut de protecție” în jurul acestuia pentru ca momentul dramatic să nu fie surprins de camerele TV. Medicii au adus inclusiv defibrilatorul pe teren.

Născut în 1992, Christian Eriksen este unul dintre fotbaliştii vedetă ai naţionalei daneze şi unul dintre starurile internaţionale ale fotbalului european, care evoluează la clubul Inter Milano în Serie A, pe poziția de mijlocaș.

El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Danemarca joacă sâmbătă cu Finlanda, la Copenhaga, pe teren propriu, în grupa B a Euro 2020.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate