Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MUSEIKON, inaugurat la Alba Iulia în aprilie 2016. Muzeul va avea în colecţie trei dintre cele mai vechi icoane din România

Publicat

museikon, cj alba La Consiliul Judeţean Alba a fost prezentat joi proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, în prezenţa partenerilor locali, dar şi a celor din Norvegia. Muzeul va fi inaugurat în aprilie 2016.

Potrivit muzeografului Ana Dumitran, colecţia care va fi expusă în cadrul muzeului cuprinde 5.624 de icoane de la Muzeul Unirii şi Arhipescopia Ortodoxă Alba Iulia.

Un număr de 52 de icoane şi 15 cărţi vor fi restaurate. Colecţia de la „Museikon” va cuprinde şi trei „vedete”, respectiv cele mai vechi icoane datate în Transilvania, din 1539.

Aceste icoane sunt pe locul doi în topul celor mai vechi icoane din România şi singurele păstrate din colecţia unui atelier care aparţine Curţii Voievodale din Moldova.

Proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” face parte prin Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi naţional” şi este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014. Paretenerii acestui proiect sunt Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei şi Muzeul Universităţii din Bergen, Norvegia.

La prezentarea proiectului au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu, părintele Florin Croitoru din partea Arhiepscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, directorul Muzeului Universităţii din Bergen (Norvegia), Henrik von Achen şi expertul Eli Hausken, muzeograful Ana Dumitran şi directorul tehnic al CJ Alba, Dan Popescu.

În cadrul acestei prime şedinţe de lucru a partenerilor în proiect, s-a discutat şi pe marginea realizării unui logo care să individualizeze muzeul. Potrivit iniţiatorilor, vor fi clasate și restaurate 52 de icoane și 15 cărți vechi, vor fi clasate 2.500 de bunuri culturale și va fi digitalizat întregul inventar al MuseIkon (5.624 obiecte), rezultând o bază de date disponibilă online.

„O marte din patrimonu este de factură religioasă şi este păstrat în spaţiu ecleziastic. Toate aceste obiecte de patrimoniu vorbesc despre istoria noastră, despre cine suntem şi despre cât de greu şi frumos a fost să ajungem astăzi aici. O marte parte din patrimoniu se păstrează în colecţia Arhiepscopiei Ortodoxă a Alba Iuliei şi a Muzeului Unirii şi cred că sunt nişte colecţii reprezentative pentru întrega Transilvanie, prin numărul de icoane şi vechimea lor. Patriarhia Română gândeşte de mai mult timp un muzeu al ortodoxiei româneşti şi iată că noi, aici în Alba Iulia am făcut un mic pas, probabil cu valoare exemplară la nivel naţional. Este o onoare să oferim contemporanilor noştri accesul la o comoară, valoare inestimabilă”, a spus părintele Florin Croitoru.

IMG_5269 „Acum un an a apărut şansa, au apărut partenerii noştri din Norvegia şi a trecut un an de atunci, şi suntem într-o situaţie fericită pentru că am semnat contractul de finanţare cu Ministerul Culturii, în situaţia în care putem începe implementarea proiectului. Peste un an de zile va fi un moment special, inaugurarea oficială a muzeului. Acest proiect îl văd ca un cadou pentru Alba Iulia, în perspectiva unui moment important din istoria României, 100 de ani de la Marea Unire, fiind unul din paşii pe care îi facem către 2018”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Directorul Muzeului Universităţii din Bergen (Norvegia), Henrik von Achen a spus că „atunci când am fost întrebaţi dacă ne-ar plăcea să fim parteneri în acest proiect, am venit anul trecut în România nu atât de mult să cunoaştem clădirea, ci mai degrabă oamenii. Pentru că ştim că un proiect are succes doar dacă oameni buni lucrează la acest proiect şi aici am întâlnit oameni buni. A fost uşor pentru noi când ne-am întors acasă să decidem să fim parteneri.

Un muzeu reprezintă ceva foarte important. Pentru un muzeu sunt necesare multe sarcini, cea mai importantă este conservarea şi restaurarea a patrimoniului cultural şi apoi poziţionarea acestor obiecte păstrate. Dar cel mai important este să creezi o punte între ceea ce expui şi vizitatori, astfel ca oamenii să înţeleagă cultura, arta, dar şi să experimenteze tradiţiile”.

„Din păcate, în momentul de față piesele zac în depozite sau nu sunt puse în valoare. Noi și Arhiepiscopia suntem păstrătorii celei mai valoroase colecții de artă religioasă din Alba și poate chiar din Transilvania. Acum avem ocazia să facem un prim pas spre ceea ce va însemna Alba Iulia 100”, spune Gabriel Rustoiu. Directorul Muzeului a precizat că obiectele de patrimoniu pe care instituţia le deţine pot fi expuse în alte cinci muzee.

muzeograf ana dumitran Muzeograful Ana Dumitran a spus că în cadrul muzeului de artă sacră, vor fi expuse 5.624 de icoane din colecţiile Muzeului Unirii şi Arhipescopiei Ortodoxe Alba Iulia.

Un număr de 52 de icoane şi 15 cărţi vor fi restaurate. Colecţia de la „Museikon” va cuprinde şi trei „vedete”, respectiv cele mai vechi icoane datate în Transilvania, din 1539.

Aceste icoane sunt pe locul doi în topul celor mai vechi icoane din România şi singurele păstrate din colecţia unui atelier care aparţine Curţii Voievodale din Moldova, de une au plecat icoane şi spre Constantinopol.

„Acest muzeu va încerca să îmbine o tradiţie bizantină cu una locală, românească în acelaşi timp intra şi extra Transilvania. În acelaşi timp ortodoxă, îmbinată cu infuleneţele artei occidentale care au fost foarte puternice pentru Transilvania. Va fi în primul rând un muzeu european. Un muzeu despre icoane, nu cu icoane”, a spus Ana Dumitran.

Muzeograful a precizat că ideea înfiinţării unui astfel de muzeu este de câţiva ani, şi de la început s-a dorit un „grant norvegian, pentru că am ştiut cât de bine sunt gândite aceste finanţări, dar şi că avem nevoie de un partener norvegian”. Ana Dumitran a mai adăugat că timp de doi ani a tot trimis scrisori în Norvegia despre acest proiect, ca minunea să vină cu patru săptămâni înainte de pregătirea proiectului.

Muzeul va funcţiona într-o clădire monument istoric, respectiv în fostul spital militar, în prezent Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență, corp C3 – corp din secolul XVIII, monument istoric și transformarea acestuia într-un muzeu cu expoziție artă sacră.

Valoarea proiectului este de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei. Valoarea eligibilă nerambursabilă din Grant SEE este de 6.873.858, 32 lei, iar cofinanţarea naţională esre de 1.213.033,82 lei. Valoarea neeligibilă a proiectului este 1.205.456,91 lei.

Obiectivul principal al proiectului este restaurarea şi revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înfiinţarea unui nou muzeu şi facilităţi culturale.

De asemenea, prin acest proiect partenerii doresc:

1. Conservarea şi restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iullia

2. Pregătirea colecţiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu

3. Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relaţiilor bilaterale

4. Coordonarea proiectului şi oferirea unei piste suficiente de audit.

Proiectul MUSEIKON contribuie, în același timp, la dezvoltarea ofertei culturale și la nevoia de a păstra pentru generațiile viitoare colecțiile de icoane și carte veche românească, aflate printre cele mai valoroase din țară, răspunzând și nevoii publice de acces la educație prin dezvoltarea ofertei culturale inovatoare și prin dezvoltarea de relații bilaterale consolidate cu specialiști din alte țări.

Pentru a răspunde nevoii de accesibilitate, întreaga colecție a noului muzeu va fi digitizată și diseminată în mod corespunzător în mediul virtual.

Cu o durată de 15 luni, proiectul se va finaliza la 30 aprilie 2016.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax