Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Neliniște în Moldova. Zeci de mii de ruși au cântat în fața lui Putin: Ucraina şi Crimeea, Belarus şi Moldova- Totul este ţara mea

Publicat

În fața lui Vladimir Putin și a zeci de mii de ruși s-a cântat „Ucraina şi Crimeea, Belarus şi Moldova, Totul este ţara mea”. Așa a început cântecul „Made in URSS”, interpretat vineri pe stadionul din Moscova în fața lui Vladimir Putin și a zecilor de mii de ruși veniți la un concert.

Melodia începe cu acesta versuri: „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova / Aceasta este țara mea / Sahalin și Kamceatka, munții Urali / Aceasta este țara mea / Teritoriul Krasnoiarsk, Siberia și regiunea Volga / Kazahstan și Caucaz, precum și țările baltice”.

YouTube video

Melodia a fost interpretată de Oleg Gazmanov, un celebru cântăreț, compozitor și poet sovietic și rus, specializat în cântece patriotice. Potrivit descrierii de pe pagina sa de Wikipedia, Gazmanov este liderul formației Escadrila.

În 18 martie rușii au sărbătorit ” Ziua reunificării Crimeei”. Concerte grandioase cu mii de oameni au avut loc în mai multe orașe din Rusia, între care Moscova și Sankt-Petersburg. La concertul de pe un stadion din capitala Rusiei a luat parte și Vladimir Putin, care le-a vorbit oamenilor, de pe scenă, despre ceea ce el numește „operațiunea specială” din Ucraina.

Putin s-a adresat mulțimii și a salutat ceea ce el a numit încă de la început „operațiunea specială” din Ucraina, în timp ce oamenii agitau steaguri rusești, scrie Reuters.

În discursul său, Putin a vorbit despre „unitatea poporului rus” faţă de “operaţiunea militară specială” din Ucraina, reluând propaganda că Rusia „a trebuit să apere vorbitorii de limba rusă din Ucraina de un genocid”.

Neliniște în Republica Moldova. Cei 2,6 milioane de locuitori se tem de o posibilă invazie

Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă, cetățenii Republicii Moldova se confruntă cu o stare de anxietate crescută. Ei se întreabă cu teamă dacă micuța lor țară din estul Europei, de aproximativ 2,6 milioane, este următoarea care va intra în atenția Moscovei, notează Euronews.

În același timp, ”cel mai sărac stat din Europa” găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor: peste 300.000 de persoane au trecut granița în Moldova, de la izbucnirea războiului, din 24 februarie.

Mișcări de trupe în regiunea separatistă transnistreană

Temerile sunt legate de posibile mișcări de trupe în regiunea separatistă transnistreană de pe malul stâng al râului Nistru, precum și ca urmare a atacului Rusiei asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei – aflat la doar 60 de kilometri de cel mai apropiat oraș de granița Republicii Moldova, Palanca.

Pentru Vlad, în vârstă de 31 de ani, cercetător la Academia de Științe din Moldova, principala preocupare este dacă Kremlinul își va limita atacurile asupra Ucrainei sau se va extinde și mai mult în alte foste teritorii ale Uniunii Sovietice.

“Rușii s-ar putea să nu se oprească la Odesa, ci să vină în Transnistria și Moldova. Sper să nu se întâmple asta, dar posibilitatea există”, spune el.

Cu toate acestea, oameni precum Gheorghe, în vârstă de 63 de ani, care lucrează ca paznic de noapte, sunt de părere că războiul s-ar putea opri la graniță.

“Nu cred că rușii vor ajunge în Moldova. Ce să vrea de aici, vinurile noastre? Nu, cred că vor opri la Nistru”, spune Gheorghe.

Reapar necazurile cu separatiștii din Transnistria

De mai bine de 30 de ani, Republica Moldova are pe teritoriul său între 1.500 și 2.000 de soldați ruși, ca urmare a unui război din regiunea separatistă a Transnistriei, care s-a autoproclamat republică sovietică separată atunci când lumea se aștepta ca Chișinăul să-și declare independența în 1990.

Pe fondul tentativei de lovitură de stat din 1991 de la Moscova și a despărțirii Moldovei de rămășițele URSS, separatiștii transnistreni susținuți de Rusia au purtat o insurecție transformată în război cu drepturi depline până la încetarea focului, din 1992 și până în prezent.

Încetarea ostilităților a venit odată cu înțelegerea de a accepta „forțele rusești de menținere a păcii” în fâșia de pământ cuprinsă între Moldova și Ucraina.

Trupe rusești pe teritoriul Moldovei

Cu toate acestea, în Transnistria, Rusia menține și Grupul Operativ al Trupelor Ruse – sau GOTR – care raportează direct Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse cu sediul la Sankt Petersburg.

Acest grup militar nu are mandat legal de a se afla pe teritoriul Moldovei, unde păzește vechiul depozit de muniții în stil sovietic din satul Cobasna, lângă granița cu Ucraina.

Trupele sunt în esență aceleași, fiind o rotație între misiunea de menținere a păcii și paza depozitului.

La Cobasna sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție aflate în descompunere din epoca sovietică, ceea ce reprezintă un pericol pentru întreaga regiune, în cazul unui accident.

Pentru a complica lucrurile și mai mult, acolo sunt păstrate și materiale explozive sovietice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au fost aduse în Moldova din Germania și fosta Cehoslovacie, după căderea Zidului Berlinului în 1991.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, a declarat pentru Euronews că, având în vedere intențiile Rusiei de a prelua întreaga Ucraină și opiniile lor cu privire la vecinătatea imediată, Republica Moldova ar trebui să fie mai îngrijorată ca niciodată.

“Tensiunile se intensifică. Deci, cred că avem motive de îngrijorare în aceste zile”, a spus Marinuţa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax